Životna sredina

Rafinerija nafte Pančevo dobila IPPC dozvolu o kontroli zagađenja

Slika: NIS

Objavljeno

26.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Rafinerija nafte u Pančevu, koja posluje u sastavu kompanije Naftne industrije Srbije (NIS), dobila je IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine. To je prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo tu dozvolu, saopštio je NIS.

Tom dozvolom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine. Takođe, dozvola obavezuje Rafineriju nafte Pančevo da nastavi da u svom poslovanju da vodi računa i ulaže u zaštitu životne sredine, uz primenu najvoljih dostupnih tehnika (BAT – Best Avaiable Techniques).

NIS je saopštio da su, da bi se ispunili zahtevi za dobijanje IPPC dozvole, u Rafineriji nafte sprovedeni kompleksni projekti na unapređenju zaštite životne sredine, upravljanja otpadom i povećanja energetske efikasnosti u koje je uloženo više od 3 miliona evra.

Srbija je još 2004. godine donela Zakon o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja čime je u svoje zakonodavstvo prenela evropsku IPPC direktivu koja propisuje izdavanje ovih dozvola.

Prema preliminarnom spisku iz 2005. godine, 243 postrojenja u Srbiji je moralo da do 2015. godine pribavi IPPC dozvolu. U međuvremenu je najavljena revizija ovog spiska.

U projekte zaštite životne sredine uloženo 3 miliona evra

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da napori koje je ta kompanija uložila u dobijanje integrisane dozvole nisu samo posledica zakonske obaveze, već želje da aktivnosti uskladi sa najvišim domaćim i evropskim standardima.

„Mi nećemo stati na dostignutom nivou, već ćemo nastaviti da neprestano unapređujemo proizvodne procese u cilju zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti, potvrdjujući da za NIS nijedan poslovni uspeh nije potpun ukoliko ga ne prati svest o ekološkoj odgovornosti“, kazao je Tjurdenjev.

NIS je u novembru 2012. godine pustio u rad obnovljenu Rafineriju nafte u Pančevu, nakon opsežne modernizacije u koju je uložio oko 550 miliona evra.

Gaspromnjeft je upravljanje NIS-om preuzeo u februaru 2009. godine, kupivši većinski udeo za 400 miliona evra, ali uz uslov da do 2012. godine uloži najmanje 500 miliona evra u modernizaciju proizvodnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEOS - nakon sastanka u Vladi Srbije ostale nejasnoće

SEOS – nakon sastanka u Vladi Srbije ostale nejasnoće

25 јануара 2022 - "Pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli", navode stanovici doline Jadra

350 miliona dinara kotlarnice kotlove grejanje domacinstva

Država odvaja 350 miliona dinara za nove kotlarnice, kotlove za grejanje za domaćinstva

24 јануара 2022 - Gradovi i opštine mogu da konkurišu za 550 miliona dinara za unapređenje kvaliteta vazduha, od čega je 350 miliona za grejanje

Globalno zagađenje hemikalijama i plastikom izmaklo kontroli - prekoračena planetarna granica

Globalno zagađenje hemikalijama i plastikom izmaklo kontroli – prekoračena planetarna granica

21 јануара 2022 - Proizvodnja hemikalija se povećala 50 puta od 1950, a predviđanja upozoravaju se da će se ovim tempom utrostručiti do 2050. godine

Ekoloski aktivisti Nije gotovo dok se u celoj Srbiji ne zabrani rudarenje litijuma bora

Ekološki aktivisti: Nije gotovo dok se u celoj Srbiji ne zabrani rudarenje litijuma, bora

21 јануара 2022 - Ekološki aktivisti kažu da je, po ukidanju prostornog plana za Rio Tintov projekat, sledeći korak zabrana rudnika litijuma i bora u celoj Srbiji