Životna sredina

Rafinerija nafte Pančevo dobila IPPC dozvolu o kontroli zagađenja

Slika: NIS

Objavljeno

26.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Rafinerija nafte u Pančevu, koja posluje u sastavu kompanije Naftne industrije Srbije (NIS), dobila je IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine. To je prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo tu dozvolu, saopštio je NIS.

Tom dozvolom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine. Takođe, dozvola obavezuje Rafineriju nafte Pančevo da nastavi da u svom poslovanju da vodi računa i ulaže u zaštitu životne sredine, uz primenu najvoljih dostupnih tehnika (BAT – Best Avaiable Techniques).

NIS je saopštio da su, da bi se ispunili zahtevi za dobijanje IPPC dozvole, u Rafineriji nafte sprovedeni kompleksni projekti na unapređenju zaštite životne sredine, upravljanja otpadom i povećanja energetske efikasnosti u koje je uloženo više od 3 miliona evra.

Srbija je još 2004. godine donela Zakon o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja čime je u svoje zakonodavstvo prenela evropsku IPPC direktivu koja propisuje izdavanje ovih dozvola.

Prema preliminarnom spisku iz 2005. godine, 243 postrojenja u Srbiji je moralo da do 2015. godine pribavi IPPC dozvolu. U međuvremenu je najavljena revizija ovog spiska.

U projekte zaštite životne sredine uloženo 3 miliona evra

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da napori koje je ta kompanija uložila u dobijanje integrisane dozvole nisu samo posledica zakonske obaveze, već želje da aktivnosti uskladi sa najvišim domaćim i evropskim standardima.

„Mi nećemo stati na dostignutom nivou, već ćemo nastaviti da neprestano unapređujemo proizvodne procese u cilju zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti, potvrdjujući da za NIS nijedan poslovni uspeh nije potpun ukoliko ga ne prati svest o ekološkoj odgovornosti“, kazao je Tjurdenjev.

NIS je u novembru 2012. godine pustio u rad obnovljenu Rafineriju nafte u Pančevu, nakon opsežne modernizacije u koju je uložio oko 550 miliona evra.

Gaspromnjeft je upravljanje NIS-om preuzeo u februaru 2009. godine, kupivši većinski udeo za 400 miliona evra, ali uz uslov da do 2012. godine uloži najmanje 500 miliona evra u modernizaciju proizvodnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. septembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

26. septembar 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. septembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

26. septembar 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić