OIE

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Foto: Metalac/Twitter

Objavljeno

27.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač posuđa i bojlera Metalac iz Gornjeg Milanovca investirao je tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja, kazala je generalna direktorka Rada Trifunović. Glavna stavka je fotonaponsko postrojenje snage 2,9 megavata.

Kompanija Metalac, koja baštini tradiciju dužu od šest decenija, završava instalaciju jedne od najvećih solarnih elektrana u Srbiji. Taj proizvođač postavlja 6.400 panela na krovovima hala svojih fabrika posuđa i bojlera.

Radovi su počeli u julu. Fotonaponsko postrojenje će, po proceni, proizvoditi 3,25 gigavat-sati struje godišnje.

Generalna direktorka Rada Trifunović izjavila je za Bloomberg Adria da je kompanija sa sedištem u Gornjem Milanovcu ukupno uložila tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost. Rekonstrukcija sistema grejanja, koja je koštala pola miliona evra, omogućiće smanjenje potrošnje gasa.

Sa krovnom solarnom elektranom, Metalac će kupovati 15 do 20 odsto manje električne energije, istakla je Trifunović. Ova kompanija sa pet zavisnih preduzeća je najveći potrošač struje u Moravičkom okrugu i veoma zavisi od gasa, navela je.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nedavno objavilo da je zbirni kapacitet elektrana u vlasništvu prozjumera dostigao 5,7 megavata i da su projekti sa još ukupno sto megavata u proceduri za priključenje na elektrodistributivnu mrežu. Metalac nije saopštio da li namerava da traži takav status.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

predlog budzeta srbija 2023

OIE

Predlog budžeta za 2023: Srbija planira finansijsku podršku velikim projektima u energetici

27. oktobar 2022. - Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu predviđa mogućnost izdavanja državnih garancija i...

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

27. oktobar 2022. - Slovenija uvećava kapital svog operatera elektrana HSE sa 492 miliona evra jer su ga suša i zastoj u isporuci uglja gurnuli ispod vode

Marko Cadez predsednik Privredne komore Srbije

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa

27. oktobar 2022. - Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se...

Evroposlanik Kokalis EU kaznjava Zapadni Balkan struje iz uglja CBAM

Evroposlanik Kokalis: Ne može EU da kažnjava Zapadni Balkan što proizvodi struju iz uglja dok i sama to radi

27. oktobar 2022. - Mnogim zemljama u EU energetska bezbednost postaje važnija od dekarbonizacije, istakao je poslanik Petros Kokalis iz Evropskog parlamenta