OIE

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Foto: Metalac/Twitter

Objavljeno

27.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač posuđa i bojlera Metalac iz Gornjeg Milanovca investirao je tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja, kazala je generalna direktorka Rada Trifunović. Glavna stavka je fotonaponsko postrojenje snage 2,9 megavata.

Kompanija Metalac, koja baštini tradiciju dužu od šest decenija, završava instalaciju jedne od najvećih solarnih elektrana u Srbiji. Taj proizvođač postavlja 6.400 panela na krovovima hala svojih fabrika posuđa i bojlera.

Radovi su počeli u julu. Fotonaponsko postrojenje će, po proceni, proizvoditi 3,25 gigavat-sati struje godišnje.

Generalna direktorka Rada Trifunović izjavila je za Bloomberg Adria da je kompanija sa sedištem u Gornjem Milanovcu ukupno uložila tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost. Rekonstrukcija sistema grejanja, koja je koštala pola miliona evra, omogućiće smanjenje potrošnje gasa.

Sa krovnom solarnom elektranom, Metalac će kupovati 15 do 20 odsto manje električne energije, istakla je Trifunović. Ova kompanija sa pet zavisnih preduzeća je najveći potrošač struje u Moravičkom okrugu i veoma zavisi od gasa, navela je.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nedavno objavilo da je zbirni kapacitet elektrana u vlasništvu prozjumera dostigao 5,7 megavata i da su projekti sa još ukupno sto megavata u proceduri za priključenje na elektrodistributivnu mrežu. Metalac nije saopštio da li namerava da traži takav status.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

27. oktobar 2022. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

27. oktobar 2022. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

27. oktobar 2022. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

27. oktobar 2022. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara