x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Zeleni sertifikati za dve hidroelektrane HEP-a

20.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: HEP
Zeleni sertifikati za dve hidroelektrane HEP-a

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) dodelila je početkom meseca zeleni sertifikat dvema hidrocentralama Hrvatske elektroprivrede (HEP), čime su one stekle status povlašćenog proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

Međutim, kako piše portal energetika-net ova dva postrojenja, HE Orlovac i HE Dubrava, dobijanjem zelenih sertifikata ne stiču pravo na stimulativnu cenu električne energije, jer je ono za hidroelektrane ukinuto Zakonom o obnovljivim izvorima energije, ali “zelenu” električnu energiju mogu skuplje da prodaju.

Svaki od dva pogona ima planiranu godišnju proizvodnju od 195 GWh, s tim da je instalisana snaga Orlovca 240 MW, a Dubrave 80 MW. Iako zeleni sertifikat ne obezbeđuje podsticajnu cenu, HEP želi da statusom povlašćenog proizvođača sertifikuje električnu energiju koju te hidroelektrane proizvode, odnosno da dobije garanciju porekla električne energije u skladu sa međunarodnim propisima.

Garancija porekla omogućava da se vodi evidencija trošenja zelene energije, a prošle  godine su to koristili Gen-I, Crodux plin i HEP snabdevanje. U sistemu garancije porekla ne mogu učestvovati proizvođači koji imaju povlašćene cene. Međutim, pošto dve HEP-ove elektrane nemaju pravo na povlašćene cene, zeleni sertifikat im može omogućiti da na tržištu postignu veću cenu za proizvedenu električnu energiju.

Do sada su u hrvatski registar bile upisane samo HE Lešće i HE Varaždin. HE Lešće je svoju električnu energiju prodavala Holandiji i Norveškoj, dok je HE Varaždin njome snabdevala hrvatske kupce.

Zeleni sertifikati važni u trgovini električnom energijom 

Posedovanje zelenih sertifikata bi u budućnosti značajno u trgovini električnom energijom u inostranstvu, ali i u Hrvatskoj. Nacionalnim akcionim planom za javne nabavke iz 2015. godine propisano je da snabdevač za polovinu svoje prodate energije dokaže da vodi poreklo iz obnovljivih izvora, a u periodu 2018-2020., svih 100% energije treba da bude iz OIE. U HEP-ov portfolio prošle godine je ušla i visoko-efikasna kogeneracija Blok L u TE-TO Zagreb, snage 100 MW koja će godišnje HEP-u donositi oko 250 miliona kuna (33.750.000 evra), pošto je kao visoko-efikasna kogeneracija, Blok L dobio pravo na povlašćenu cenu.

HEP-Proizvodnja je takođe sklopila ugovor sa Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE)  o otkupu električne energije za dva manja pogona: agregat biološkog minimuma – ABM HE Lešće instalisane snage oko 1 MW (1.090 kW), malu hidroelektranu agregat biološkog minimuma HE Varaždin, (635 kW). Električna energija se prodaje po povlašćenoj ceni i iz male hidroelektrane Prančevići.

U sistemu podsticaja je i devet fotonaponskih elektrana postavljenih na krovovima poslovnih zgrada koje su u vlasništvu HEP-a, ukupne snage 207 KW, kao i dve kogenerativne elektrane na biomasu koje se grade u Osijeku i Sisku. Svaka će imati instalisanu snagu od 3 MW, i one bi trebalo da budu puštene u rad sredinom 2017. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.