OIE

Zeleni sertifikati za dve hidroelektrane HEP-a

Slika: HEP

Objavljeno

20.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) dodelila je početkom meseca zeleni sertifikat dvema hidrocentralama Hrvatske elektroprivrede (HEP), čime su one stekle status povlašćenog proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

Međutim, kako piše portal energetika-net ova dva postrojenja, HE Orlovac i HE Dubrava, dobijanjem zelenih sertifikata ne stiču pravo na stimulativnu cenu električne energije, jer je ono za hidroelektrane ukinuto Zakonom o obnovljivim izvorima energije, ali „zelenu“ električnu energiju mogu skuplje da prodaju.

Svaki od dva pogona ima planiranu godišnju proizvodnju od 195 GWh, s tim da je instalisana snaga Orlovca 240 MW, a Dubrave 80 MW. Iako zeleni sertifikat ne obezbeđuje podsticajnu cenu, HEP želi da statusom povlašćenog proizvođača sertifikuje električnu energiju koju te hidroelektrane proizvode, odnosno da dobije garanciju porekla električne energije u skladu sa međunarodnim propisima.

Garancija porekla omogućava da se vodi evidencija trošenja zelene energije, a prošle  godine su to koristili Gen-I, Crodux plin i HEP snabdevanje. U sistemu garancije porekla ne mogu učestvovati proizvođači koji imaju povlašćene cene. Međutim, pošto dve HEP-ove elektrane nemaju pravo na povlašćene cene, zeleni sertifikat im može omogućiti da na tržištu postignu veću cenu za proizvedenu električnu energiju.

Do sada su u hrvatski registar bile upisane samo HE Lešće i HE Varaždin. HE Lešće je svoju električnu energiju prodavala Holandiji i Norveškoj, dok je HE Varaždin njome snabdevala hrvatske kupce.

Zeleni sertifikati važni u trgovini električnom energijom 

Posedovanje zelenih sertifikata bi u budućnosti značajno u trgovini električnom energijom u inostranstvu, ali i u Hrvatskoj. Nacionalnim akcionim planom za javne nabavke iz 2015. godine propisano je da snabdevač za polovinu svoje prodate energije dokaže da vodi poreklo iz obnovljivih izvora, a u periodu 2018-2020., svih 100% energije treba da bude iz OIE. U HEP-ov portfolio prošle godine je ušla i visoko-efikasna kogeneracija Blok L u TE-TO Zagreb, snage 100 MW koja će godišnje HEP-u donositi oko 250 miliona kuna (33.750.000 evra), pošto je kao visoko-efikasna kogeneracija, Blok L dobio pravo na povlašćenu cenu.

HEP-Proizvodnja je takođe sklopila ugovor sa Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE)  o otkupu električne energije za dva manja pogona: agregat biološkog minimuma – ABM HE Lešće instalisane snage oko 1 MW (1.090 kW), malu hidroelektranu agregat biološkog minimuma HE Varaždin, (635 kW). Električna energija se prodaje po povlašćenoj ceni i iz male hidroelektrane Prančevići.

U sistemu podsticaja je i devet fotonaponskih elektrana postavljenih na krovovima poslovnih zgrada koje su u vlasništvu HEP-a, ukupne snage 207 KW, kao i dve kogenerativne elektrane na biomasu koje se grade u Osijeku i Sisku. Svaka će imati instalisanu snagu od 3 MW, i one bi trebalo da budu puštene u rad sredinom 2017. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. mart 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. mart 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. mart 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

20. mart 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije