Energetska efikasnost

Zeleni klimatski fond izdvojio 17,3 miliona dolara za projekat energetske efikasnosti u BiH

Zeleni klimatski fond izdvojio 17,3 miliona dolara za projekat energetske efikasnosti u BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund) obezbedio je bespovratna sredstva u iznosu od 17,3 miliona dolara za projekat energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini kojim će biti obuhvaćeno oko 430 javnih objekata. Projekat će doprineti i prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, otvaranju novih radnih mesta, smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja građana.

Projekat „Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika u Bosni i Hercegovini“  sprovodi Porgam UN za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa nadležnim institucijama BiH i institucijama entiteta. Projekat će se sprovoditi u narednih osam godina, od 2018. do 2025. godine.

Polovina bespovratnih sredstva biće dodeljena Republici Srpskoj (RS) a polovina Federaciji BiH (FBiH), dok će više od 90 odsto sredstava biti uloženo direktno u objekte, odnosno u mere za poboljšanje energetske efikasnosti.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu rekla je prilikom predstavljanja projekata prošle nedelje u Sarajevu  da bi njime trebalo da bude obuhvaćeno 430 javnih objekata. Ona je ukazala da je 70 odsto javnih objekata u BiH izgrađeno pre više od 30 godina, kada se nije vodilo mnogo računa o energetskoj efikasnosti, i da ih je zato neophodno renovirati.

Ona je navela da će projekat obezbediti bolje uslove boravka i rada za 150.000 korisnika, uključujući 80.000 žena. Ona je dodala da će biti otvoreno i više od 5.600 radnih mesta i obučeno više od 2.500 osoba u oblasti održivog energetskog menadžmenta.

Sinanoglu je naglasila da će se zahvaljujući primeni mera energetske efikasnosti emisije gasova sa efektom staklene bašte smanjiti za 2,02 miliona tona ekvivalenta CO2 .

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da su ovo prva sredstva koja je Zeleni klimatski fond dodelio BiH za ovu namenu.

Golić je rekla da će objekti biti energetski obnovljeni tako što će biti zamenjeni prozori, ugrađena nova energetski efikasna fasada, dok će u pojedinim objektima biti rekonstruisan krov ili zamenjen sistem grejanja.

Ona je rekla i da će biti izrađen softver koji će pokazati tačne uštede, kao i da bi ušteđena sredstva trebalo da se dalje ulažu u nove objekte.

Golić je rekla da  u RS postoji više od 800 obrazovnih ustanova i više od 75 objekata u oblasti zdravstva koje je potrebno obuhvatiti projektima energetske efikasnosti.

U okviru projekta Energetska efikasnost koji se sprovodi u RS, do sada je obnovljeno 18 objekata, uključujući 16 obrazovnih ustanova i dve bolnice, dok su radovi u toku na sedam objekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

5. oktobar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. oktobar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. oktobar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

5. oktobar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.