Energetska efikasnost

Zeleni klimatski fond izdvojio 17,3 miliona dolara za projekat energetske efikasnosti u BiH

Zeleni klimatski fond izdvojio 17,3 miliona dolara za projekat energetske efikasnosti u BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund) obezbedio je bespovratna sredstva u iznosu od 17,3 miliona dolara za projekat energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini kojim će biti obuhvaćeno oko 430 javnih objekata. Projekat će doprineti i prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, otvaranju novih radnih mesta, smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja građana.

Projekat „Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika u Bosni i Hercegovini“  sprovodi Porgam UN za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa nadležnim institucijama BiH i institucijama entiteta. Projekat će se sprovoditi u narednih osam godina, od 2018. do 2025. godine.

Polovina bespovratnih sredstva biće dodeljena Republici Srpskoj (RS) a polovina Federaciji BiH (FBiH), dok će više od 90 odsto sredstava biti uloženo direktno u objekte, odnosno u mere za poboljšanje energetske efikasnosti.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu rekla je prilikom predstavljanja projekata prošle nedelje u Sarajevu  da bi njime trebalo da bude obuhvaćeno 430 javnih objekata. Ona je ukazala da je 70 odsto javnih objekata u BiH izgrađeno pre više od 30 godina, kada se nije vodilo mnogo računa o energetskoj efikasnosti, i da ih je zato neophodno renovirati.

Ona je navela da će projekat obezbediti bolje uslove boravka i rada za 150.000 korisnika, uključujući 80.000 žena. Ona je dodala da će biti otvoreno i više od 5.600 radnih mesta i obučeno više od 2.500 osoba u oblasti održivog energetskog menadžmenta.

Sinanoglu je naglasila da će se zahvaljujući primeni mera energetske efikasnosti emisije gasova sa efektom staklene bašte smanjiti za 2,02 miliona tona ekvivalenta CO2 .

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da su ovo prva sredstva koja je Zeleni klimatski fond dodelio BiH za ovu namenu.

Golić je rekla da će objekti biti energetski obnovljeni tako što će biti zamenjeni prozori, ugrađena nova energetski efikasna fasada, dok će u pojedinim objektima biti rekonstruisan krov ili zamenjen sistem grejanja.

Ona je rekla i da će biti izrađen softver koji će pokazati tačne uštede, kao i da bi ušteđena sredstva trebalo da se dalje ulažu u nove objekte.

Golić je rekla da  u RS postoji više od 800 obrazovnih ustanova i više od 75 objekata u oblasti zdravstva koje je potrebno obuhvatiti projektima energetske efikasnosti.

U okviru projekta Energetska efikasnost koji se sprovodi u RS, do sada je obnovljeno 18 objekata, uključujući 16 obrazovnih ustanova i dve bolnice, dok su radovi u toku na sedam objekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća