Energetska efikasnost

Zajam Svetske banke za unapređenje energetske efikasnosti 31 javne zgrade

Objavljeno

07.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske planira da izvede nekoliko projekata za podizanje nivoa energetske efikasnosti javnih zgrada, izjavila je premijerka Željka Cvijanović. Ti projekti će obuhvatiti 31 zgradu a finansiraće se iz zajma od 13 milion dolara od Svetske banke.

Taj zajam ima rok otplate of 25 godina sa grejs periodom od pet godina uz kamatne stope koje će se kretati od 1,25% to 1,4%, izjavila je premijerka.

Cvijanović je izjavila na svečanosti povodom početka rekonstrukcije osnovne škole u Prnjavoru da je 17 javnih zgrada već rekonstruisano u okviru projekata za poboljšanje energetske efikasnosti a da će radovi na školi koštati oko 700.000 konvertibilnih maraka, odnosno oko 350.000 evra.

Svečanosti je prisustvovala i ministarka prostornog planiranja, građevinarstva i ekologija Srebrenka Golić koja je precizirala da će projektima za poboljšanje energetske efikasnosti biti obuhaćene zgrade škola i zdravstvenih centara.

Prema rečima zvaničnika Republike Srpske, ovakve investicije dovode do ušteda od 40% do 50% u troškovima grejanja. Rekonstrukcija škole u Prnjavoru podrazumeva postavljanje novog sistema grejanja, termalnu izolaciju zgrade i promenu stolarije.

Više od 300 ustanova i škole se prijavilo za rekonstrukciju svojih zgrada u okviru projekata poboljšavanja energetske efikasnosti a vlada i ministarstvo su izabrali zgrade kojima je rekonstrukcija najpotrebnija.

Ministarka Golić i ministarstvo prostornog planiranja, građevinarstva i ekologije od 2015. godine sarađuju sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija na projektu „Energetska efikasnost javnih zgrada u Republici Srpskoj“

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

7. jun 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. jun 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

7. jun 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

7. jun 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.