OIE

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Foto: Vulcan Energy Resources

Objavljeno

01.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vulcan Energy Resources je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje taj element izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne. To je prva proizvodnja litijuma bez neto emisija gasova s efektom staklene bašte na svetu. Inače, izvlačenje ovog alkalnog metala iz slane vode takođe mnogo manje šteti životnoj sredini nego projekti na slaništima i rudnici, koji su proteklih godina izazvali proteste u Srbiji kao i u Portugalu i Severnoj i Južnoj Americi.

Postrojenje LEOP kompanije Vulcan Energy nalazi se u Landau u Nemačkoj. Služi optimizaciji proizvodnje, obuci i kvalifikaciji proizvoda. Objekti za komercijalnu proizvodnju su u izgradnji. Investicija je vredna 40 miliona evra. Ova firma sa sedištima u Australiji i Nemačkoj, gde se kotira na berzama akcija, saopštila je da očekuje da će prva faza biti dovršena u roku od dve i po godine.

Početak komercijalne proizvodnje se očekuje u roku od dve i po godine

Sa početkom ekstrakcije iz najvećeg nalazišta u Evropi, u dolini Gornje Rajne, to će biti prvo postrojenje na kontinentu za proizvodnju litijumskih jedinjenja sa potpuno domaćim lancem vrednosti, stoji u objavi. Vulcan Energy je naveo da će tako omogućiti stvaranje lanca snabdevanja za evropske proizvođače električnih vozila.

LEOP je pušten u pogon nakon trogodišnjih pilot-projekata, između ostalog u Landau i obližnjem Inshajmu, na jugozapadu zemlje. Proizvodiće „tone litijum hlorida“, saopšteno je.

Kompanija dodaje da je dokazala da se ekološki prihvatljiva tehnologija A-DLE (direktna ekstrakcija litijuma adsorpcijom), koja se danas koristi za deset odsto svetske proizvodnje litijuma, uspešno može primeniti u dolini Gornje Rajne. Napajanje i toplotna energija će dolaziti iz kogeneracione termalne elektrane, dodaje Vulcan Energy.

U dolini Gornje Rajne je s uspehom uvedena ekološki prihvatljiva proizvodnja litijuma iz slane vode

Proizvođač već ima ugovore o otkupu litijumskih jedinjenja sa kompanijama Stellantis, Volkswagen, Renault, Umicore i LG Energy Solutions. To će doprineti stvaranju konkurentne i održive industrije baterija u Evropi duž celog lanca vrednosti, istakao je Vulcan Energy.

Kada pokrene prvu fazu komercijalne proizvodnje, tvrdi kompanija, isporučiće dovoljno litijum-hidroksida za 500.000 električnih vozila. Projekat uključuje snabdevanje lokalnih zajednica grejanjem iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

1. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

1. decembar 2023. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

1. decembar 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja