OIE

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Foto: Vulcan Energy Resources

Objavljeno

01.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vulcan Energy Resources je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje taj element izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne. To je prva proizvodnja litijuma bez neto emisija gasova s efektom staklene bašte na svetu. Inače, izvlačenje ovog alkalnog metala iz slane vode takođe mnogo manje šteti životnoj sredini nego projekti na slaništima i rudnici, koji su proteklih godina izazvali proteste u Srbiji kao i u Portugalu i Severnoj i Južnoj Americi.

Postrojenje LEOP kompanije Vulcan Energy nalazi se u Landau u Nemačkoj. Služi optimizaciji proizvodnje, obuci i kvalifikaciji proizvoda. Objekti za komercijalnu proizvodnju su u izgradnji. Investicija je vredna 40 miliona evra. Ova firma sa sedištima u Australiji i Nemačkoj, gde se kotira na berzama akcija, saopštila je da očekuje da će prva faza biti dovršena u roku od dve i po godine.

Početak komercijalne proizvodnje se očekuje u roku od dve i po godine

Sa početkom ekstrakcije iz najvećeg nalazišta u Evropi, u dolini Gornje Rajne, to će biti prvo postrojenje na kontinentu za proizvodnju litijumskih jedinjenja sa potpuno domaćim lancem vrednosti, stoji u objavi. Vulcan Energy je naveo da će tako omogućiti stvaranje lanca snabdevanja za evropske proizvođače električnih vozila.

LEOP je pušten u pogon nakon trogodišnjih pilot-projekata, između ostalog u Landau i obližnjem Inshajmu, na jugozapadu zemlje. Proizvodiće „tone litijum hlorida“, saopšteno je.

Kompanija dodaje da je dokazala da se ekološki prihvatljiva tehnologija A-DLE (direktna ekstrakcija litijuma adsorpcijom), koja se danas koristi za deset odsto svetske proizvodnje litijuma, uspešno može primeniti u dolini Gornje Rajne. Napajanje i toplotna energija će dolaziti iz kogeneracione termalne elektrane, dodaje Vulcan Energy.

U dolini Gornje Rajne je s uspehom uvedena ekološki prihvatljiva proizvodnja litijuma iz slane vode

Proizvođač već ima ugovore o otkupu litijumskih jedinjenja sa kompanijama Stellantis, Volkswagen, Renault, Umicore i LG Energy Solutions. To će doprineti stvaranju konkurentne i održive industrije baterija u Evropi duž celog lanca vrednosti, istakao je Vulcan Energy.

Kada pokrene prvu fazu komercijalne proizvodnje, tvrdi kompanija, isporučiće dovoljno litijum-hidroksida za 500.000 električnih vozila. Projekat uključuje snabdevanje lokalnih zajednica grejanjem iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

1. decembar 2023. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

1. decembar 2023. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

1. decembar 2023. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.

EU 2040 emisije budu vec 90 odsto nize to znaci zbogom uglju

EU hoće da 2040. emisije budu već 90 odsto niže – to znači zbogom uglju

1. decembar 2023. - Evropska komisija je objavila procenu uticaja mogućih scenarija po kojima se u Evropskoj uniji neto emisije najkasnije 2050. spuštaju na nulu