Životna sredina

Portugalski premijer Kosta dao ostavku zbog korupcionog skandala oko litijuma, vodonika

Portugalski premijer Kosta ostavku korupcionog skandala litijuma vodonika

Foto: Web Summit / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode.en

Objavljeno

08.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vrhovni sud Portugalije ispituje ulogu Antonija Koste, koji se povukao sa premijerskog mesta posle hapšenja njegovog šefa kabineta i drugih zvaničnika, u razvoju kontroverznih projekata za iskopavanje litijuma i dozvola izdatih za investicije u zeleni vodonik i data centar.

Portugalija je najveći proizvođač litijuma u Evropi, ali ne još one vrste za proizvodnju baterija. Pozamašne rezerve tog alkalnog metala privukle su u zemlju nekoliko velikih investicija u rudnike i postrojenja za preradu u poslednjih desetak godina. Ali neuobičajeno brzo izdavanje dozvola neophodnih za početak proizvodnje visokokvalitetnog litijuma za baterije i zabrinutost za mogući uticaj na životnu sredinu i život lokalnih zajednica izazvali su brojne kontroverze.

Upravo je došlo do kulminacije, budući da je premijer Antonio Kosta dao ostavku nakon što je javno tužilaštvo sprovelo pretres 17 privatnih objekata, pet advokatskih kancelarija i 20 kompanija i institucija vlasti. Nekoliko osoba je uhapšeno zbog navodne korupcije pri odobravanju koncesija za iskopavanje litijuma i jednog projekta za proizvodnju zelenog vodonika i plana za izgradnju data centra.

Kosta nije imao kud nakon što su mu uhapšeni saradnici

Vrhovni sud izdvojeno analizira ulogu koju je u navedenim administrativnim postupcima imao Antonio Kosta. U pritvoru su završili njegov šef kabineta Vitor Eskarija i bliski prijatelj i advokat Diogo Laserda Mačado, koji je učestvovao u projektu data centra Start Campus u Sinesu na jugu zemlje.

To postrojenje je trebalo da se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora. Uhapšena su i dva direktora iz Start Campusa kao i gradonačelnik Sinesa Nuno Maskarenjas. U istom gradiću je u razvoju projekat klastera za zeleni vodonik H2Sines.

Istražitelji su napravili raciju u Kostinim kancelarijama, ministarstvima i Opštini Sines

Ministar infrastrukture Žoao Galamba i predsednik Odbora direktora Portugalske agencije za životnu sredinu (APA) Nuno Lakasta su proglašeni osumnjičenima. Kosta je na čelo vlade došao 2015. godine.

Među prostorijama koje su istražitelji pretražili su premijerova rezidencija, ministarstva životne sredine i klimatske akcije i infrastrukture i Opština Sines.

Ironija je u tome što EU namerava da ubrza izdavanje dozvola

Projekat H2Sines je dobio podršku od energetskih kompanija među kojima su REN, Martifer i Vestas, pišu domaći mediji. Štaviše, vlada se 2020. složila da se kandiduje za ulazak na spisak važnih projekata od zajedničkog evropskog značaja (IPCEI) Evropske unije. Nacionalna elektroprivreda EDP i kompanija Galp su pre dve godine napustile poduhvat.

Ovaj konzorcijum namerava da instalira elektrolizere zbirne snage sto megavata za proizvodnju zelenog vodonika, da bi ga izvozio u Holandiju.

Istraga je obuhvatila i dozvole vezane za koncesione ugovore za litijum potpisane sa domaćom firmom LusoRecursos za rudnik Romano i londonski Savannah Resources za njegov projekat Barroso. Obe lokacije su na severu Portugala, u blizini španske granice.

Ironija je u tome što EU i mnoge države članice rade na zakonskim rešenjima za intenzivno ubrzavanje procesa izdavanja dozvola za rudnike i investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, u okviru sprovođenja dekarbonizacije. Projekti iskopavanja litijuma i drugih minerala proglašenih nezamenljivim u energetskoj tranziciji ljute zaštitnike i zaštitnice životne sredine i lokalno stanovništvo na koje ove aktivnosti utiču.

Otpora ima širom Evrope, gde je Srbija jedan od istaknutih primera, ali i u Severnoj i Južnoj Americi. Što se tiče zelene energije, u poslednje vreme su najžustrije debate oko izgradnje solarnih elektrana na poljoprivrednom zemljištu i u zaštićenim područjima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

8. novembar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

8. novembar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

8. novembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

8. novembar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik