Životna sredina

Portugalski premijer Kosta dao ostavku zbog korupcionog skandala oko litijuma, vodonika

Portugalski premijer Kosta ostavku korupcionog skandala litijuma vodonika

Foto: Web Summit / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode.en

Objavljeno

08.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vrhovni sud Portugalije ispituje ulogu Antonija Koste, koji se povukao sa premijerskog mesta posle hapšenja njegovog šefa kabineta i drugih zvaničnika, u razvoju kontroverznih projekata za iskopavanje litijuma i dozvola izdatih za investicije u zeleni vodonik i data centar.

Portugalija je najveći proizvođač litijuma u Evropi, ali ne još one vrste za proizvodnju baterija. Pozamašne rezerve tog alkalnog metala privukle su u zemlju nekoliko velikih investicija u rudnike i postrojenja za preradu u poslednjih desetak godina. Ali neuobičajeno brzo izdavanje dozvola neophodnih za početak proizvodnje visokokvalitetnog litijuma za baterije i zabrinutost za mogući uticaj na životnu sredinu i život lokalnih zajednica izazvali su brojne kontroverze.

Upravo je došlo do kulminacije, budući da je premijer Antonio Kosta dao ostavku nakon što je javno tužilaštvo sprovelo pretres 17 privatnih objekata, pet advokatskih kancelarija i 20 kompanija i institucija vlasti. Nekoliko osoba je uhapšeno zbog navodne korupcije pri odobravanju koncesija za iskopavanje litijuma i jednog projekta za proizvodnju zelenog vodonika i plana za izgradnju data centra.

Kosta nije imao kud nakon što su mu uhapšeni saradnici

Vrhovni sud izdvojeno analizira ulogu koju je u navedenim administrativnim postupcima imao Antonio Kosta. U pritvoru su završili njegov šef kabineta Vitor Eskarija i bliski prijatelj i advokat Diogo Laserda Mačado, koji je učestvovao u projektu data centra Start Campus u Sinesu na jugu zemlje.

To postrojenje je trebalo da se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora. Uhapšena su i dva direktora iz Start Campusa kao i gradonačelnik Sinesa Nuno Maskarenjas. U istom gradiću je u razvoju projekat klastera za zeleni vodonik H2Sines.

Istražitelji su napravili raciju u Kostinim kancelarijama, ministarstvima i Opštini Sines

Ministar infrastrukture Žoao Galamba i predsednik Odbora direktora Portugalske agencije za životnu sredinu (APA) Nuno Lakasta su proglašeni osumnjičenima. Kosta je na čelo vlade došao 2015. godine.

Među prostorijama koje su istražitelji pretražili su premijerova rezidencija, ministarstva životne sredine i klimatske akcije i infrastrukture i Opština Sines.

Ironija je u tome što EU namerava da ubrza izdavanje dozvola

Projekat H2Sines je dobio podršku od energetskih kompanija među kojima su REN, Martifer i Vestas, pišu domaći mediji. Štaviše, vlada se 2020. složila da se kandiduje za ulazak na spisak važnih projekata od zajedničkog evropskog značaja (IPCEI) Evropske unije. Nacionalna elektroprivreda EDP i kompanija Galp su pre dve godine napustile poduhvat.

Ovaj konzorcijum namerava da instalira elektrolizere zbirne snage sto megavata za proizvodnju zelenog vodonika, da bi ga izvozio u Holandiju.

Istraga je obuhvatila i dozvole vezane za koncesione ugovore za litijum potpisane sa domaćom firmom LusoRecursos za rudnik Romano i londonski Savannah Resources za njegov projekat Barroso. Obe lokacije su na severu Portugala, u blizini španske granice.

Ironija je u tome što EU i mnoge države članice rade na zakonskim rešenjima za intenzivno ubrzavanje procesa izdavanja dozvola za rudnike i investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, u okviru sprovođenja dekarbonizacije. Projekti iskopavanja litijuma i drugih minerala proglašenih nezamenljivim u energetskoj tranziciji ljute zaštitnike i zaštitnice životne sredine i lokalno stanovništvo na koje ove aktivnosti utiču.

Otpora ima širom Evrope, gde je Srbija jedan od istaknutih primera, ali i u Severnoj i Južnoj Americi. Što se tiče zelene energije, u poslednje vreme su najžustrije debate oko izgradnje solarnih elektrana na poljoprivrednom zemljištu i u zaštićenim područjima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

8. novembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

8. novembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

8. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

8. novembar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista