OIE

Holandija gradi prvu mrežu cevovoda za vodonik u Evropi

Holandija gradi prvu mrezu cevovoda za vodonik u Evropi

Foto: Gasunie

Objavljeno

02.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U blizini Roterdama su otpočeli radovi na postavljanju 1.200 kilometara duge nacionalne mreže za prenos vodonika. Zvaničnici su istakli da će Holandija postati prva zemlja u Evropi s tom vrstom infrastrukture.

Nederlandse Gasunie, holandski operator sistema prenosa gasa i infrastrukture, ozvaničio je početak instaliranja cevovoda za vodonik od 30 kilometara. To je prvi deo planirane nacionalne mreže od 1.200 kilometara, čija je vrednost procenjena na milijardu i po evra.

Ova deonica će koštati stotinu miliona evra. Povezaće novu luku i industrijski park Tweede Maasvlakte (Maasvlakte 2) kod Roterdama sa Shellovom rafinerijom gasa u Pernisu. Evropska unija izdvaja debele subvencije za stimulisanje i proizvodnje takozvanog niskougljeničnog iliti čistog vodonika i potražnje za tim energentom. Ta industrija je još u najranijoj fazi razvoja, pa tehnologije koje su joj na raspolaganju imaju da prevale velik put dok ne postanu konkurentne vodoniku proizvedenog od fosilnog gasa.

Zamisao projekta je da poveže industrijske centre unutar Holandije i nju sa Nemačkom i Belgijom. U okviru mreže su u planu i objekti za skladištenje uključujući jednu slanu pećinu na severu zemlje.

Mreža cevovoda za vodonik i prateća infrastruktura pojačaće investicije u zelenu energetiku

Gasunie projekat sprovodi preko svoje firme ćerke HyNetwork Services, koja je za izvođača u aktuelnoj fazi odredila kompaniju Visser en Smit Hanab. Gasni gigant je saopštio da će mreža cevovoda za vodonik koja je u nastajanju, i na putu je da postane prva u Evropi, omogućiti uspostavljanje velikog čvorišta za energiju iz obnovljivih izvora u ovoj državi.

Električna energija iz vetroparkova i solarnih farmi napaja elektrolizere koji proizvode zeleni vodonik, tako što cepaju molekule vode. Kada takav pogon struju dobija iz nuklearne elektrane, proizvod se naziva ružičastim-pink vodonikom. Niskougljenična verzija poznata kao plavi vodonik može da se proizvodi direktno od fosilnog gasa, ali ugljen-dioksid ispušten u tom postupku mora da se prikupi i trajno uskladišti, bolje reći zarobi.

Prenamena postojećih gasovoda košta 75 odsto manje nego kada se krene od nule

Puštanje u rad prvog segmenta nove mreže zakazano je za 2025. godinu. Gasunie je istakao da će 85 odsto sistema činiti rekonstruisane cevi na postojećim trasama za prirodni gas. Po njegovoj računici, to rešenje je 75 procenata jeftinije nego izgradnja nove infrastrukture.

EU radi na materijalizaciji svoje inicijative European Hydrogen Backbone da pre kraja 2030. bude postavljeno 28.000 kilometara gasovoda za vodonik. Cilj je da se ta mreža u narednoj deceniji onda skoro udvostruči, na 53.000 kilometara.

Od drugih dešavanja u istom sektoru treba pomenuti da su pre dve nedelje nemačke kompanije za prenos gasa OGE (Open Gas Europe) i Nowega počele radove na prebacivanju gasovoda od 46 kilometara u Donjoj Saksoniji i Severnoj Rajni-Vestfaliji na vodonik. I za ovu investiciju se očekuje da će biti dovršena 2025. godine. Osim toga, Nowega upravo treba da počne prenamenu jednog cevovoda koji se nastavlja na tu liniju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

2. novembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

2. novembar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

2. novembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

2. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar