OIE

Holandija gradi prvu mrežu cevovoda za vodonik u Evropi

Holandija gradi prvu mrezu cevovoda za vodonik u Evropi

Foto: Gasunie

Objavljeno

02.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U blizini Roterdama su otpočeli radovi na postavljanju 1.200 kilometara duge nacionalne mreže za prenos vodonika. Zvaničnici su istakli da će Holandija postati prva zemlja u Evropi s tom vrstom infrastrukture.

Nederlandse Gasunie, holandski operator sistema prenosa gasa i infrastrukture, ozvaničio je početak instaliranja cevovoda za vodonik od 30 kilometara. To je prvi deo planirane nacionalne mreže od 1.200 kilometara, čija je vrednost procenjena na milijardu i po evra.

Ova deonica će koštati stotinu miliona evra. Povezaće novu luku i industrijski park Tweede Maasvlakte (Maasvlakte 2) kod Roterdama sa Shellovom rafinerijom gasa u Pernisu. Evropska unija izdvaja debele subvencije za stimulisanje i proizvodnje takozvanog niskougljeničnog iliti čistog vodonika i potražnje za tim energentom. Ta industrija je još u najranijoj fazi razvoja, pa tehnologije koje su joj na raspolaganju imaju da prevale velik put dok ne postanu konkurentne vodoniku proizvedenog od fosilnog gasa.

Zamisao projekta je da poveže industrijske centre unutar Holandije i nju sa Nemačkom i Belgijom. U okviru mreže su u planu i objekti za skladištenje uključujući jednu slanu pećinu na severu zemlje.

Mreža cevovoda za vodonik i prateća infrastruktura pojačaće investicije u zelenu energetiku

Gasunie projekat sprovodi preko svoje firme ćerke HyNetwork Services, koja je za izvođača u aktuelnoj fazi odredila kompaniju Visser en Smit Hanab. Gasni gigant je saopštio da će mreža cevovoda za vodonik koja je u nastajanju, i na putu je da postane prva u Evropi, omogućiti uspostavljanje velikog čvorišta za energiju iz obnovljivih izvora u ovoj državi.

Električna energija iz vetroparkova i solarnih farmi napaja elektrolizere koji proizvode zeleni vodonik, tako što cepaju molekule vode. Kada takav pogon struju dobija iz nuklearne elektrane, proizvod se naziva ružičastim-pink vodonikom. Niskougljenična verzija poznata kao plavi vodonik može da se proizvodi direktno od fosilnog gasa, ali ugljen-dioksid ispušten u tom postupku mora da se prikupi i trajno uskladišti, bolje reći zarobi.

Prenamena postojećih gasovoda košta 75 odsto manje nego kada se krene od nule

Puštanje u rad prvog segmenta nove mreže zakazano je za 2025. godinu. Gasunie je istakao da će 85 odsto sistema činiti rekonstruisane cevi na postojećim trasama za prirodni gas. Po njegovoj računici, to rešenje je 75 procenata jeftinije nego izgradnja nove infrastrukture.

EU radi na materijalizaciji svoje inicijative European Hydrogen Backbone da pre kraja 2030. bude postavljeno 28.000 kilometara gasovoda za vodonik. Cilj je da se ta mreža u narednoj deceniji onda skoro udvostruči, na 53.000 kilometara.

Od drugih dešavanja u istom sektoru treba pomenuti da su pre dve nedelje nemačke kompanije za prenos gasa OGE (Open Gas Europe) i Nowega počele radove na prebacivanju gasovoda od 46 kilometara u Donjoj Saksoniji i Severnoj Rajni-Vestfaliji na vodonik. I za ovu investiciju se očekuje da će biti dovršena 2025. godine. Osim toga, Nowega upravo treba da počne prenamenu jednog cevovoda koji se nastavlja na tu liniju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

2. novembar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

2. novembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

2. novembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

2. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov