OIE

EU raspisuje pilot aukciju za zeleni vodonik u novembru

EU pilot aukcija vodonik banka

Foto: iStock

Objavljeno

01.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska komisija objavila je uslove za svoju pilot aukciju vrednu 800 miliona evra, čiji je cilj podrška evropskoj proizvodnji vodonika iz obnovljivih izvora energije.

Aukcija, koju finansira Inovacioni fond pod okriljem Evropske banke vodonika, trebalo bi da bude raspisana 23. novembra, saopštila je Evropska komisija.

Nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama koje traju od marta, objavljivanje uslova daje potencijalnim ponuđačima informacije o konačnom ekonomskom modelu aukcije i pomaže im da počnu da pripremaju svoje ponude.

Na nadmetanju, kako se navodi, biće podeljene subvencije u vrednosti od 800 miliona evra proizvođačima vodonika iz obnovljive energije u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA). Podrška će imati oblik fiksne premije, izražene u evrima po kilogramu, za zeleni vodonik proizveden u periodu od deset godina. Namera Evropske komisije je da se smanji jaz između troškova proizvodnje i nivoa koji su kupci spremni da plate.

Ukoliko bude dovoljno učesnika na pilot aukciji, uslediće redovne aukcije

Evropska komisija je naglasila da će novi mehanizam aukcija proširiti portfolio mehanizama podrške koje Fond za inovacije trenutno pruža kroz grantove, pomoć u razvoju projekata i druge kombinovane finansijske instrumente.

Ako interesovanje bude zadovoljavajuće, uslediće redovne aukcije, koje bi mogle biti proširene i na druge čiste tehnologije osim zelenog vodonika.

Očekuje se da će ovaj mehanizam dodele omogućiti brže uvođenje inovativnih tehnologija potrebnih za zelenu tranziciju, posebno u sektorima koje je teško dekarbonizovati, saopštila je Evropska komisija.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

1. septembar 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

1. septembar 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

1. septembar 2023. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

1. septembar 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra