OIE

Na Krku 2027. treba da se otvori čvorište za uvoz zelenog amonijaka i snabdevanje

Green Energy Park Krku 2027 cvoriste uvoz zelenog amonijaka i snabdevanje

Foto: Green Energy Park

Objavljeno

25.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Startap firma Green Energy Park radi širom sveta na stvaranju lanca snabdevanja za veliko čvorište za uvoz zelenog amonijaka i snabdevanje evropske industrije. Planira da ga izgradi na Krku u Hrvatskoj. Zeleni amonijak može da se preradi u vodonik, upotrebljava direktno kao gorivo ili služi kao sirovina za đubrivo.

Zeleni amonijak bi mogao da postane izuzetno značajan za dekarbonizaciju pozamašnog dela industrijske proizvodnje. Međutim, u komercijalnom smislu je dug put dok postane konkurentan amonijaku proizvedenom od fosilnog gasa. Za proizvodnju zelenog i niskougljeničnog amonijaka potrebni su azot, iz vazduha, i vodonik iz elektrolizera s napajanjem strujom iz obnovljivih izvora odnosno nuklearnih elektrana.

Investitori u postrojenja za zeleni amonijak i zeleni vodonik, koji je takođe daleko od nivoa isplativosti, računaju na ogromne subvencije u Evropi i Severnoj Americi. Takve kompanije uglavnom teško nalaze izvore finansiranja, a samim tim je razvoj lanaca snabdevanja jako spor. Neke ipak ostvaruju napredak, korak po korak, pa mogu da se pozabave i omasovljavanjem proizvodnje i distribucije.

U pismu o namerama je navedeno da bi kompleks za proizvodnju i izvoz trebalo da ima pet gigavata kapaciteta

Na ostrvu Krk u Hrvatskoj je terminal za tečni prirodni gas ili LNG. Strateški pozicioniran u Severnom Jadranu, imaće sve važniju ulogu u okolnom području. Jedan startap, Green Energy Park, računa na iste prednosti, ali za zeleni amonijak. Ova lokacija se naslanja na koridore vodonika čije formiranje predviđa Evropski savez za čisti vodonik.

Pomenuta firma je nedavno objavila da je potpisala pismo o namerama za podizanje kompleksa za proizvodnju i izvoz u severoistočnoj brazilskoj državi Pjaui.

Postavljanje prvog tanka za skladištenje na Krku zakazano za 2027. godinu

Prva fabrika zelenog amonijaka čiju izgradnju priprema Green Energy Park nalazila bi se u specijalnoj privrednoj i trgovinskoj zoni i dostigla bi pet miliona tona godišnjeg kapaciteta, stoji u objavi. Od toga je petina namenjena da se šalje na Krk. Sledeći korak je izrada studije izvodljivosti.

Green Energy Park je saopštio da je Pjaui prvi od najmanje osam budućih proizvodnih centara koje će odrediti da snabdevaju njegovu distributivnu mrežu, a da je za početak orijentisan na tržište evrope. Kompanija je ukazala na pristupačnost električne energije iz solara i vetra u rečenoj saveznoj državi u Brazilu.

GEP Krk će moći da isporučuje ekvivalent 1,8 miliona tona vodonika godišnje, tvrdi Green Energy Park

Početni godišnji kapacitet čvorišta GEP Krk za uvoz, skladištenje i distribuciju zelenog vodonika će iznositi deset miliona tona, naveo je Green Energy Park. Od te količine može da se proizvede 1,8 miliona tona vodonika. Menadžment je procenio prvu fazu na pola miliona evra, a otkrio je i svoj cilj da ukupna investicija izađe na dve i po milijarde.

Ovo logističko čvorište bi se nalazilo u morskoj luci dubokog gaza i isprva bi ga činili ploveći tankeri, saopštila je firma. Ona očekuje da će prvi tank za skladištenje, zapremine stotinu hiljada kubnih metara, završiti sredinom 2027. godine. Zeleni amonijak bi se prebacivao na druge brodove i u kamione, objavljeno je. Inače, kompanija je navela i da će graditi tankove od po 80.000 kubika.

Green Energy Park je u potrazi za investicijama u svoju franšizu

Green Energy Park je naglasio da ispituje mogućnosti snabdevanja industrijskih centara u severnoj Italiji, južnoj Nemačkoj i drugim obližnjim krajevima.

Zeleni amonijak je nosilac energije – iz njega se opet može izdvojiti vodonik. Može poslužiti i direktno kao gorivo u određene svrhe ili kao sirovina u proizvodnji đubriva i drugim granama privrede. Amonijakom se mnogo lakše rukuje i jednostavniji je za transport nego vodonik, nestabilni gas čiji su molekuli najmanji u svemiru.

„Pozivamo privatne subjekte da se pridruže našoj otvorenoj franšiznoj mreži i sarađuju s nama duž raznih delova lanca vrednosti vodonika. Naša misija je da ujedinimo proizvodne, logističke i distributivne pogone i koordinišemo kalendar i obim investicionih aktivnosti među svojim partnerima u mreži“, izjavio je generalni direktor Green Energy Parka Bart Bibojk.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

25. oktobar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

25. oktobar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

25. oktobar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

25. oktobar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar