Životna sredina

Folksvagen, Stelantis i Dženeral motors koristiće litijum iz geotermalnih voda za proizvodnju baterija za električna vozila

Folksvagen, Stelantis i Dzeneral motors litijum geotermalne vode vulcan

Foto: Vulcan Energy Resources

Objavljeno

09.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vodeći proizvođači automobila Folksvagen, Stelantis, nastao spajanjem Fijat Krajslera i Pežo-Sitroena, i Dženeral motors koristiće litijum iz geotermalnih voda za proizvodnju baterija za svoja električna vozila. Ova metoda ima mnogo manji uticaj na životnu sredinu u poređenju sa proizvodnjom litijuma u ​​slanim pustinjama i rudnicima.

Tehnologije za ekstrakciju litijuma iz geotermalnih voda su još u fazi razvoja, ali obavezujući ugovori o isporukama od 2026. godine koje su potpisali Folksvagen, Stelantis i Dženeral motors potvrđuju da su veoma blizu da postanu ekonomski isplative.

Proizvođači automobila naglašavaju da je reč o metodama koje su održive, nisu štetne za životnu sredinu i ne izazivaju emisije ugljen-dioksida. Ističu i da je reč o domaćoj proizvodnji litijuma što je za njih veoma važno jer se danas ovaj metal najviše proizvodi u Kini, a nalazišta rude iz koje se dobija nalaze se pre svega u Južnoj Americi (slane pustinje) i Australiji (rudnici).

Automobilski giganti okreću se ovo litijumu jer manje zagađuje životnu sredinu, ali i da bi izbegli uvoz iz Kine

Inače, australijska kompanija Rio Tinto u Srbiji namerava da otvori rudnik jadarita i da proizvodi litijum, ali se tome protivi veliki broj građana i stručna javnost. Zbog donošenja takozvanih „litijumskih zakona“, koji bi trebalo da olakšaju sprovođenje projekata, građani su prošlog vikenda po drugi put blokirali puteve širom Srbije.

Folksvagen i Stelantis su potpisali ugovore sa nemačkom firmom Vulcan Energy Resources, a GM sa američkom Controlled Thermal Resource, što i nije iznenađenje s obzirom da Nemačka i SAD prednjače u razvoju novih tehnologija, a i imaju litijum u geotermalnim vodama.

Još jedan detalj je da su ove tehnologije povezane sa proizvodnjom električne energije u geotermalnim elektranama čime se smanjuju troškovi.

Vulcan Energy Resources će početi da isporučuje litijum 2026.

Folksvagen, Stelantis i Dzeneral motors litijum geotermalne vode baterije za elektricna vozila (2)
Foto: Vulcan Energy Resources

Folksvagen i Stelantis potpisali su sa firmom Vulcan Energy Resources petogodišni ugovor sa početkom isporuka litijum hidroksida za baterija za električne automobile od 2026. Kako je saopštio Vulcan, Folksvagen će kupiti između 34.000 i 42.000 tona, a Stelantis između 81.000 i 99.000 tona u toku trajanja ugovora. Folksvagen je ugovor potpisao juče, a Stelantis nedelju dana ranije.

Projekat Zero Carbon Lithium ima za cilj uspostavljanje održivog izvora litijuma iz najvećeg evropskog nalazišta

Folksvagen je saoštio da Vulcan razvija projekat za proizvodnju litijuma bez emisija CO2 u dolini Gornje Rajne koristeći lokalne i litijumom bogate geotermalne vode.

Zero Carbon Lithium projekat ima za cilj uspostavljanje održivog i regionalnog izvora litijuma iz najvećeg evropskog nalazišta, navela je ova kompanija i dodala da da proces ne zahteva fosilna goriva ili bazene za isparavanje, kao u slanim pustinjama u Južnoj Americi.

Stelantis je, takođe, naveo da projekat kompanije Vulkan koristi geotermalnu energiju za proizvodnju litijum hidroksida za baterije bez upotrebe fosilnih goriva i sa minimalnom upotrebom vode, čime se smanjuju emisije CO2 u lancu snabdevanja metalima za proizvodnju baterija.

Dženerals motors ušao u projekat na slanom jezeru Salton

Sredinom godine i američki automobilski gigant Dženeral motors odlučio je da podrži sličan projekat u Kaliforniji. Naime, slano jezero Salton, na jugu ove američke države, ima potencijal od 600.000 tona litijuma godišnje, što je količina koja premašuje trenutnu potrošnju u celoj SAD. Slano jezero je u stvari bogato geotermalnom vodom, koju elektrane već koriste za proizvodnju električne energije.

GM je potpisao ugovor o strateškoj investicionoj i komercijalnoj saradnji sa kompanijom Controlled Thermal Resources kako bi obezbedio lokalni i jeftin litijum, saopštio je ovaj proizvođač automobila.

Controlled Thermal Resources razvija projekat Hell’s Kitchen Lithium and Power Development

Litijum će se dobijati kroz direktnu ekstrakciju koja ima manji uticaj na okolinu, bez proizvodnje jalovine i sa nižim emisijama CO2 u poređenju sa tradicionalnim procesima kao što su oni koji se primenjuju u rudnicima ili slanim pustinjama.

Značajna količina litijum hidroksida i karbonata neophodnog Dženeral motorsu za proizvodnju baterije mogla bi da dođe iz projekta Hell’s Kitchen Lithium and Power Development lociranog u reonu jezera Salton u Kaliforniji, saopštio je američki proizvođač automobila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Električni putnički hidroavion dobio svog prvog kupca

Električni putnički amfibijski avion dobio svog prvog kupca

9. decembar 2021. - Električni putnički amfibijski avion PHA-ZE 100 je najavljen prošle godine, a sada su rezervisani prvi primerci

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

9. decembar 2021. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Orgin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Origin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

9. decembar 2021. - Novi Sad će dobiti fabriku za pravljenje stanica za brzo punjenje električnih vozila. Početak proizvodnje je planiran ovog proleća.

Električni auto je u Evropi najjeftinije napuniti u Holandiji i na Balkanu

9. decembar 2021. - Punjenje automobila na struju najjeftinije je u Holandiji - 2,74 evrocenta, a najskuplje u Danskoj - 27,65 evrocenta