Životna sredina

Kalifornija iz geotermalnih voda može da zadovolji potrebe SAD za litijumom

kalifornija litijum geotermalna energija stanton rio tinto

Foto: iStock

Objavljeno

01.12.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

01.12.2021.

Država

Podeli

Geotermalne vode slanog jezera Salton, na jugu Kalifornije, imaju potencijal za proizvodnju 600.000 tona litijuma godišnje, što je više nego dovoljno da Sjedinjenje Američke Države obezbede svoje potrebe. Metoda ekstrakcije litijuma iz geotermalnih voda ekološki je prihvatljivija od danas najzastupljenijih – ekstrakcije iz slanih pustinja ili rudnika – kod kojih postoji velika opasnost od zagađivanja vazduha, vode i zemljišta.

Kako bi iskoristile potencijal slanog jezera Stanton, SAD nameravaju da, poput Nemačke i Velike Britanije, koje, takođe, imaju geotermalne vode bogate litijumom, podstakne razvoj tehnologija koje će biti isplative.

Naravno, SAD, Nemačka i Velika Britanija nameravaju da razviju nove tehnologije kako bi obezbedile domaću proizvodnju, jer se litijum najviše proizvodi u Južnoj Americi, Australiji i Kini, gde se dobija iz slanih pustinja ili iz rudnika.

U Srbiji kompanija Rio Tinto planira otvaranje rudnika, ali se tome protivi veliki broj građana i stručna javnost. U zemlji raste tenzija u vezi najavljenog projekta ove, ali i drugih kompanija koje istražuju veliki broj lokacija po Srbiju u potrazi za litijumom, a zbog donošenja takozvanih „litijumskih zakona“, koji bi trebalo da olakšaju sprovođenje projekata, građani su prošlog vikenda blokirali puteve širom Srbije.

Potražnja za litijumom će se povećati pet puta do 2050.

Rast potražnje za litijumom posledica je dekarbonizacije transportnog i energetskog sektora zbog klimatskih promena. Baterije proizvedene od ovog metala koriste se za električna vozila i skladištenje energije iz obnovljivih izvora energije, kao što su solarne elektrane i vetroparkovi.

Postojeće i buduće tehnologije: slane pustinje,  rudnici i geotermalne vode

Dve danas najzastupljenije tehnologije za dobijanje litijuma mogu se videti u Južnoj Americi i Australiji. U Južnoj Americi se ovaj metal dobija u slanim pustinjama tako što se podzemne vode ispumpavaju na površinu i skladište u velikim bazenima u kojima posle posle isparavanja tečnosti ostaje so, koja sadrži litijum.

Ali, problem je što se u ovom procesu troši velika količina vode, koja je veoma dragocena u ovom delu sveta, a postoji i mogućnost da toksične hemikalije iz prerade zagade vodu za piće.

U Australiji litijum se kopa na površinskim kopovima gde postoji opasnost od zagađenja vazduha, vode i zemlje usled velikih količina jalovine, ali i korišćenja hemikalija u preradi rude. Litijum se i u Kini najčešće dobija na ovaj način.

Tehnologije koje se sada koriste mogu zagaditi vazduh, vodu i zemljište

Geotermalna energija, međutim, nudi potpuno drugačije rešenje. Naime, iz geotermalne vode koja se koristi za proizvodnju električne energije može se, posle završene proizvodnje energije, vaditi litijum. Postojeće geotermalne elektrane u tom slučaju mogu da budu deo infrastrukture za dobijanje litijuma.

Inače, geotermalna energija predstavlja vrstu obnovljive energije, a geotermalne elektrane imaju veoma malo uticaj na životnu sredinu.

Pored slanog jezera Stanton postoji desetak geotermalnih elektrana

Geotermalna energija je prisutna u slanom jezeru Salton jer se ono nalazi iznad seizmički aktivnog raseda San Andreas. Magma u ovom rasedu zagreva podzemnu vodu ispod dna jezera i pravi od nje geotermalnu vodu pod pritiskom koja dostiže temperaturu i do 260 stepeni Celzijusa, navodi se na sajtu američke Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (eng. National Renewable Energy Laboratory – NREL).

Trenutno u okolini jezera postoji desetak geotermalnih elektrana za proizvodnju električne energije.

Istraživači Pat Dobson i Will Stringfellow iz nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley, kažu da je sada izazov razviti tehnologiju za ekstrakciju litijuma iz geotermalnih voda na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način.

Nagrada od četiri miliona dolara

Kako bi ubrzala razvoj ove tehnologije, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nedavno je obezbedila 30 miliona dolara.

Oko četiri miliona dolara biće iskorišćeno za nagradu na konkursu za američke tehnologije izdvajanja geotermalnog litijuma (eng. American-Made Geothermal Lithium Extraction Prize), koji je pokrenula Kancelarija za geotermalne tehnologije Ministarstva energetike.

Pobednički timovi biće objavljeni početkom 2023.

Učesnici na konkursu moraju da osmisle ideju, da je sprovedu u delo i da je testiraju. Ministarstvo je saopštilo da je cilj da se ubrza dobijanje tehnologije koja će povećati profitabilnost dobijanja litijuma iz geotermlanih voda, i dodalo da će imena nagrađenih timova biti objavljena početkom 2023.

Komentara: (2)
Milan Popovic / 08.12.2021.

Da to je tehnologija koja bi se mogla koristiti u Srbiji. U Vojvodini imamo busotine dubine 3500 m koje daju vodenu paru temperature 185 *C, iz koje bi se proizvodila elektricna energija a zatim iz rashladjene vode dobijao litojum posle cega se vraca u sloj. Sadrzaj litijuma u vodi gde sam radio analze je iznosio 80 mg/l.

5okt zločin bez kazne / 25.12.2021.

Lud zbunjenog. Temperatura vode 260 stepeni C?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. decembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

1. decembar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

1. decembar 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

1. decembar 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.