OIE

Vulcan i u Italiji traga za litijumom u geotermalnim vodama

Vulcan Italiji traga litijumom geotermalnim vodama

Foto: Vulcan Energy

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Geotermalno područje Čezano kod Rima ima potencijal za dobijanje litijumskih jedinjenja za proizvodnju baterija, saopštio je Vulcan Energy nakon što je dobio dozvolu za istraživanja. Zahvaljujući svom projektu u dolini Rajne, kompanija sklapa dogovore o snabdevanju automobilske industrije.

Vulcan Energy Resources, čijim se akcijama trguje na Australijskoj berzi hartija od vrednosti (ASX), ima ambiciju da postane prvi integrisani i ugljenično neutralni proizvođač geotermalne energije i litijuma na svetu.

Rudarski giganti su proteklih godina razrađivali projekte iskopavanja i prerade rude tog alkalnog metala i suočavali se s otporom stanovništva u Srbiji, kao i u Portugaliji i s druge strane Atlantika. Za to vreme, ova kompanija je razvijala tehnologiju za izvlačenje pomenute strateške sirovine iz geotermalnih voda, uz minimalne rizike po okolinu.

Vulcan, sa sedištima u Pertu i nemačkom Karlsrueu, polaže velike nade u svoj poduhvat u dolini Gornje Rajne, a upravo mu je odobrena dozvola za istraživanja u oblasti Čezano (Cesano) 20 kilometara od Rima.

Poslednji ugovor o snabdevanju je potpisan s proizvođačem baterija LG Energy Solutions iz Južne Koreje

Kompanija je nedavno sklopila ugovore s Volkswagenom, Stellantisom, Renaultom i Umicoreom po kojima će ih snabdevati litijumskim jedinjenjima odgovarajućim za proizvodnju baterija. Poslednji dil je potpisan s južnokorejskim LG Energy Solutionsom. Vulcan se obavezao da mu tokom pet godina od 2025. isporuči 41.000 do 50.000 metričkih tona.

Australijsko-nemačka kompanija je objavila da početak prve faze svoje proizvodnje planira za 2024. godinu.

Što se tiče Čezana, dozvola pokriva 11,5 kvadratnih kilometara. Iz jedne tamošnje bušotine su još 1976. izvučena dva uzorka tople slane geotermalne vode s prosečnom sadržinom litijuma od 350 i 380 miligrama po litru i „ohrabrujućim stopama protoka“, saopštio je Vulcan.

Visok udeo rastvorenog vodonik-sulfida verovatno će za Vulcan predstavljati izazov pri izvlačenju litijuma u okviru njegovog prvog projekta u Italiji

Druga studija, iz 1990, pokazala je da su „veoma ohrabrujući rezultati“ u pogledu proizvodnje litijuma iz fluida u tom području bez potrebe prethodne obrade. Međutim, Vulcan je ukazao na potencijalne izazove usled kompleksnosti strukture nalazišta i prisutnosti velikih količina rastvorenog vodonik-sulfida.

U kompaniji tvrde da streme tome da budu osetan dekarbonizatorski faktor u svetskim lancima snabdevanja električnim vozilima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...

Evropski parlament prekogranicnog poreza na CO2 CBAM

Evropski parlament odložio odluku o uvođenju prekograničnog poreza na CO2 – CBAM

08 јуна 2022 - Evropski poslanici su odbacili niz predloga iz paketa Fit for 55, među kojima je pregovaračka pozicija o prekograničnom porezu na CO2 – CBAM

Prvi zadatak nove Vlade Slovenije je rešavanje energetske krize

06 јуна 2022 - Svi će da preuzmu pravičan deo tereta energetske krize i povećanja cena hrane, po rečima novog premijera Slovenije Roberta Goloba

Investiciona grupa Investindustrial ulaze 120 miliona evra u Rimac grupu

Investindustrial ulaže 120 miliona evra u Rimac grupu

29 априла 2022 - Investindustrial grupa upravlja fondom od 11 milijardi evra i počela je da investira u Rimac grupu prošle godine