OIE

Vlada Srbije traži izvođača radova za instaliranje solarnih panela na tri svoje zgrade

vlada srbije solarni paneli prozjumeri

Objavljeno

27.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa traži izvođača radova za ugradnju solarnih panela na krovove objekata republičkih organa u Beogradu, sa izradom tehničke dokumentacije.

Solarni paneli biće instalirani na objektima republičkih organa u ulici Nemanjina 22-26, Bulevar Mihajla Pupina 2 i Omladinskih brigada 1.

Zgrada u Bulevaru Mihajla Pupina 2 je Palata Srbija ili nekadašnji SIV I, dok je objekat u Omladinskih brigada 1 nekadašnji SIV III. Instalacijom solarnih panela Vlada Srbije će tako postati prozjumer (kupac-proizvođač).

Analizom potrošnje električne energije i lokacije objekta ustanovljeno je da se na krovu zgrade u Nemanjinoj može izgraditi fotonaponsko postrojenje snage od 120 kWp (100 kW), na palati Srbija od 180 kWp (150 kW) i na objektu u Omladinskih brigada 1 od 96 kWp (80 kW), navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Rok za podnošenje ponuda je, kako je navodi, 10. avgust, a ugovor sa jednim izabranim ponuđačem biće potpisan na period od dve godine.

Posao se ugovara po principu ključ u rukea, a ugovorene cene su nepromenljive

Predmet nabavke se ugovara po principu ključ u ruke i ugovorene cene kako za projektovanje, tako i za isporuku opreme su nepromenjive. Radovi će se izvoditi sukcesivno prema dinamici koju utvrdi Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO).

Rok izvođenja radova je 120 kalendarskih dana od usmenog ili pisanog poziva Uprave, a najkasnije sedam dana od dana uplate avansa.

Firma koja želi da učestvuje na tenderu dužna je da dokaže da je u poslednje tri godine zaključila i bez primedbi investitora obavila minimalno tri ugovora za ugradnju solarne fotonaponske elektrane, zbirne vrednosti najmanje 50 miliona dinara, od čega je bar jedna elektrana kapaciteta minimum 200 kWp.

Takođe, i da je barem na jednom objektu dobio Rešenje o odobrenju izvođenja radova na izgradnji fotonaponskog postrojenja po člannu 145 Zakona o planiranju i izgradnji, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Kako su ranije za portal Balkan Green Energy News rekli u Upravi, postavljanje solarnih panela na tri objekta je deo poslovnog plana koji je formiran na osnovu izveštaja i preporuka članova Radne grupe za implementaciju ciljeva Deklaracije iz Sofije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Izveštaja o Strateškoj proceni uticaja Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP/NEKP) za period od 2021. do 2030, sa projekcijama do 2050. godine na životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji