OIE

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

vlada srbije prozjumer solarni paneli

Palata Srbija (foto: Muzeji Srbije)

Objavljeno

26.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije instaliraće na krovovima svojih zgrada solarne elektrane ukupne snage 330 kW i tako postati kupac-proizvođač (prozjumer) što će joj omogućiti korišćenje zelene energije i smanjenje troškova za nabavku električne energije.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) planira da solarne panele postavi na zgradi u Nemanjinoj 22-26, na objektu u Omladinskih brigada 1 – SIV III i na Palati Srbija u Bulevaru Mihajla Pupina 2 – SIV I.

U Upravi kažu da je postavljanje solarnih panela na tri objekta deo poslovnog plana koji je formiran na osnovu izveštaja i preporuka članova Radne grupe za implementaciju ciljeva Deklaracije iz Sofije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Izveštaja o Strateškoj proceni uticaja Integrisanog nacionalnog energetskog klimatskog plana Republike Srbije za period od 2021. godine do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine na životnu sredinu.

Viškovi struje biće predavani EPS-u

„Nezavisno od procene energetskih potencijala krovova naših zgrada, postavićemo tri elektrane snage do 150 kW, kako bismo viškove struje mogli da predajemo EPS-u u svojstvu kupca-proizvođača, jer je taj model najsvrsishodniji kada sa Elektroprivredom Srbije (EPS) sarađuje direktan budžetski korisnik“, navela je Uprava u odgovorima za Balkan Green Energy News

Trenutno je, kako dodaju, projekat u završnoj fazi pripreme. Postoji idejno rešenje, očekuju se tehnički uslovi EPS-a, koje bi, na osnovu prezentovanog idejnog rešenja, trebalo da izdaju, a nakon toga se može precizirati koliku će tačno uštedu imati i koji će biti period otplate investicije.

„Trenutne kalkulacije, po trenutnim cenama kilovat-časa za privredu, i po trenutnim cenama opreme čiju nabavku bi trebalo ugovoriti, daju nam za pravo da očekujemo kompletan povrat investicije u roku od pet godina“, ističu u Upravi.

Povraćaj investicije očekuje se za pet godina

Solari i invertori koje planiraju da kupe imaju radni vek od 20 do 30 godina, u zavisnosti od proizvođača za kojeg se, shodno tehničkim uslovima EPS-a, budu odlučili. Može se zaključiti, kako se navodi, da će nakon otplate uloženog u opremu, minimum 15 godina proizvodnje struje putem solara, doneti veliku dobit državi, značajnu stabilnost snabdevanja građana i privrede strujom koju proizvodi EPS.

U isto vreme ova investicija Upravi oslobađa godišnje više od 15 miliona dinara, koje je prosečno do sada trošila na račune za struju, pa ušteđena sredstva može da uloži u druge nadležnosti ili jednostavno da taj iznos vrati Ministarstvu finansija kako bi ga rasporedilo po prioritetu drugim organima.

Prema idejnom rešenju koje su uradile stručne službe Uprave, a čiju procenu valjanosti tek treba da završe stručne službe EPS-a kroz tehničke uslove za izvođenje, očekivana snaga elektrane za Nemanjinu 22-26 je 100 kW, za Omladinske brigade 1 – 80 kW i za Bulevar Mihajla Pupina 2 – 150 kW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. maj 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

26. maj 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. maj 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

26. maj 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.