Energetska efikasnost

Vlada Slovenije usvojila izmene Zakona o energetici

Vlada Slovenije usvojila izmene Zakona o energetici

Photo: vlada.si

Objavljeno

02.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o energetici i poslala ga parlamentu na usvajanje po hitnom postupku.

Izmene i dopune su, kako je saopštila Vlada Slovenije, povezane sa primenom dve direktive Evropske unije, odlukom Ustavnog suda Slovenije i Smernicama za državnu pomoć za zaštitu životne sredine i energetiku.

Evropska komisija je u leto 2016. poslala Sloveniji formalno obaveštenje da je nepravilno prenela drugi stav člana 13. Direktive o energetskim performansama zgrada (2010/31/EU). U januaru ove godine EK je zatražila je od Slovenije da ispravno prenese sve odredbe ove Direktive u roku od dva meseca ili će proslediti slučaj Sudu pravde EU. Sporne odredbe odnose se na proširenje spiska onih koji moraju da javno istaknu energetske sertifikate, i sada će biti promenjene.

Izmenama Zakona menja se značenje termina efikasno daljinsko grejanje i hlađenje. Postojeća definicija u Zakonu bila je strožija od one u Direktivi o energetskoj efikasnosti (Direktivo 2012/27/EU), što je, kako se navodi u saopštenju Vlade, zahtevalo veće investicije, pa je odlučeno da se prihvati definicija iz evropskog propisa. Tako će sada efikasno daljinsko grejanje i hlađenje podrazumevati ono koje koristi najmanje 50 odsto obnovljivih izvora energije, 50 odsto otpadne toplote, 75 odsto toplote iz kogenerativnih postrojenja ili 50 odsto kombinacije dva od ova tri izvora. Dosad je četvrti uslov bio najmanje 75 odsto dva od navedena tri izvora.

Izmenjen je i prvi stav člana 59. a Zakona, za koji je Ustavni sud utvrdio da nije ustavan, a odnosi se na prava vlasnika zemljišta na kojem se gradi energetska infrastruktura.

Nova pravila za državnu pomoć

Zakon o energetici će biti izmenjen i u delu koji se odnosi na subvencije elektranama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Granica za dodelu pomoći će biti smanjena sa 1 MW na 500 kW, za ona postojenja koja je dobijaju u skladu sa 373. članom Zakona.

“Reč je o usklađivanju Zakona o energetici i modela podrške elektranama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije sa Smernicama za državnu pomoć za zaštitu životne sredine i energetiku”, navodi se u saopštenju Vlade Slovenije.

Odluke slovenačke vlade posle sednice predstavila je ministarka finansija Mateja Vraničar Erman.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. mart 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

2. mart 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. mart 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

2. mart 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.