GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Energetska efikasnost

Vlada Slovenije usvojila izmene Zakona o energetici

Vlada Slovenije usvojila izmene Zakona o energetici

Photo: vlada.si

Objavljeno

02.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o energetici i poslala ga parlamentu na usvajanje po hitnom postupku.

Izmene i dopune su, kako je saopštila Vlada Slovenije, povezane sa primenom dve direktive Evropske unije, odlukom Ustavnog suda Slovenije i Smernicama za državnu pomoć za zaštitu životne sredine i energetiku.

Evropska komisija je u leto 2016. poslala Sloveniji formalno obaveštenje da je nepravilno prenela drugi stav člana 13. Direktive o energetskim performansama zgrada (2010/31/EU). U januaru ove godine EK je zatražila je od Slovenije da ispravno prenese sve odredbe ove Direktive u roku od dva meseca ili će proslediti slučaj Sudu pravde EU. Sporne odredbe odnose se na proširenje spiska onih koji moraju da javno istaknu energetske sertifikate, i sada će biti promenjene.

Izmenama Zakona menja se značenje termina efikasno daljinsko grejanje i hlađenje. Postojeća definicija u Zakonu bila je strožija od one u Direktivi o energetskoj efikasnosti (Direktivo 2012/27/EU), što je, kako se navodi u saopštenju Vlade, zahtevalo veće investicije, pa je odlučeno da se prihvati definicija iz evropskog propisa. Tako će sada efikasno daljinsko grejanje i hlađenje podrazumevati ono koje koristi najmanje 50 odsto obnovljivih izvora energije, 50 odsto otpadne toplote, 75 odsto toplote iz kogenerativnih postrojenja ili 50 odsto kombinacije dva od ova tri izvora. Dosad je četvrti uslov bio najmanje 75 odsto dva od navedena tri izvora.

Izmenjen je i prvi stav člana 59. a Zakona, za koji je Ustavni sud utvrdio da nije ustavan, a odnosi se na prava vlasnika zemljišta na kojem se gradi energetska infrastruktura.

Nova pravila za državnu pomoć

Zakon o energetici će biti izmenjen i u delu koji se odnosi na subvencije elektranama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Granica za dodelu pomoći će biti smanjena sa 1 MW na 500 kW, za ona postojenja koja je dobijaju u skladu sa 373. članom Zakona.

“Reč je o usklađivanju Zakona o energetici i modela podrške elektranama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije sa Smernicama za državnu pomoć za zaštitu životne sredine i energetiku”, navodi se u saopštenju Vlade Slovenije.

Odluke slovenačke vlade posle sednice predstavila je ministarka finansija Mateja Vraničar Erman.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine