Životna sredina

Vlada Federacije BiH utvrdila Predlog zakona o zaštiti životne sredine

Vlada Federacije BiH utvrdila Predlog zakona o zastiti zivotne sredine

Slika: fbihvlada.gov.ba

Objavljeno

16.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je Predlog zakona o zaštiti životne sredine kojim se uređuju brojna pitanja iz ove oblasti, između ostalih – planiranje, uspostavljanje standarda kvaliteta, potrebne dozvole, sprečavanje nesreća velikih razmera i prekršajne odredbe.

Među razlozima za donošenje zakona o zaštiti životne sredine su očuvanje, zaštita, obnova i poboljšanje ekološkog kvaliteta i kapaciteta okoline, kao i kvaliteta života, navodi se u saopštenju sa sednice vlade održane krajem prošle nedelje.

Postojeći zakonski okvir zaštite životne sredine u Federaciji BiH datira iz 2003. godine. Izmenjen je i dopunjen 2009. godine. Predlog novog zakona zasniva se na direktivama Evropske unije i međunarodnim konvencijama.

Ciljevi novog zakona su sprečavanje narušavanja i zagađenja životne sredine, njeno poboljšanje i obnova, zaštita ljudskog zdravlja i zdravog života, očuvanje i zaštita prirodnih resursa, njihovo racionalno korišćenje i obnavljanje, kao i usklađenost socijalnih, ekonomskih i drugih interesa Federacije BiH sa zahtevima za zaštitu životne sredine.

Dokumentom je predviđeno i ostvarivanje i unapređenje međunarodne saradnje u ovoj oblasti, kao i animiranje javnosti za učešće u aktivnostima čiji je cilj zaštita životne sredine.

Predlog zakona obuhvata i prava i odgovornosti pravnih i fizičkih lica koja obavljaju aktivnosti utvrđene zakonom i zadatke u području životne sredine koji proizilaze iz međunarodnih konvencija.

Novčane kazne predviđene za prekršaje za pravna i fizička lica kreću se u visini od 500 do 50.000 konvertibilnih maraka (EUR 256 – EUR 25.600).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. april 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

16. april 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. april 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

16. april 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić