OIE

Vlada FBiH odlučila da naknada za podsticanje OIE ostane ista

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je da naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) u drugom i trećem kvartalu 2020. godine ostane ista kao u prvom kvartalu – 0,002555 KM/kWh.

Ovo je bila jedna od dve odluke koje je Vlada FBiH donela na hitnoj, telefonski održanoj sjednici.

Naknada je poslednji put promenjena u martu 2019, kada je povećana

Poslednji put naknada za OIE je povećana u martu 2019, sa 0,002128 KM/kWh, koliko je iznosila u 2018, na 0,002555 KM/kWh, koliko je iznosila u 2019.

Ovu naknadu, kako je saopštila Vlada FBiH, plaćaju svi krajnji kupci električne energije u Federaciji, a iskazana je kao posebna stavka na računima za električnu energiju.

Slovenija je suspendovala naplatu naknade od domaćinstava i malih firmi

Inače, Slovenija je pre dve nedelje zbog korona virusa privremeno obustavila naplatu naknade od domaćinstava i malih poslovnih korisnika.

Sredstva prikupljena po osnovu naknade u BiH su prihod Operatora za OIEiEK koji ih koristi za isplatu podsticajnog dela iz garantovane cene za proizvedenu električnu energiju privilegovanih proizvodača, pokrivanje (finansiranje) troškova svog rada i za troškove uravnoteženja elektroenergetskog sistema nastalih zbog odstupanja u vrednostima planirane i proizvedene količine električne energije iz postrojenja OIEiEK.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

7. april 2020. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

7. april 2020. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

7. april 2020. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

7. april 2020. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)