x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Slovenija na tri meseca oslobađa domaćinstva, male firme od naknade za struju iz obnovljivih izvora

23.03.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: David Mark, Pixabay
Slovenija na tri meseca oslobađa domaćinstva, male firme od naknade za struju iz obnovljivih izvora

Slovenija je privremeno obustavila naplatu naknade od domaćinstava i malih poslovnih korisnika na ime podrške proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Pored toga, mrežarina je znatno umanjena, takođe u reakciji na širenje bolesti COVID-19.

U sklopu hitnih mera za ublažavanje posledica epidemije novog virusa korona i održavanje finansijske stabilnosti, izdata je uredba o suspenziji jednog dela računa za električnu energiju u kategoriji niskog napona, objavila je vlada u Ljubljani. Slovenija je na tri meseca do kraja maja oslobodila domaćinstva i male poslovne subjekte naknade za podsticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

Novi kabinet, koji vodi premijer Janez Janša, saopštio je da će se računi u toj klasi prosečno spustiti za petinu. Kogeneracija je kombinovana proizvodnja toplotne i električne energije i poznata je po engleskom akronimu CHP.

Mesečni računi za struju niskog napona pašće 27 odsto, procenila je Agencija za energiju

Istovremeno, Agencija za energiju je za navedeni period smanjila mrežarinu za 33 procenta za domaćinstva i male firme. Procenila je da će izostanak jedne od njene tri tarife, zajedno s odlukom vlade da se ne naplaćuje naknada, oboriti račune za struju za ukupno 27 odsto.

Odlazeća vlada je pre dve nedelje uredbom izuzela male jedinice za proizvodnju zelene struje od obaveze da dobiju građevinsku dozvolu. To važi za sofisticirane kombinovane jedinice za grejanje i struju i turbine na vetar kapaciteta ne većeg od 50 kilovata kao i za solarne elektrane od najviše jednog megavata.

Propis namenjen olakšavanju administrativnih prepreka stupio je na snagu 21. marta. On ne pokriva uređaje za samosnabdevanje. Ova zemlja mora da dostigne obavezni nivo udela obnovljivih izvora u proizvodnji struje ili će se suočiti s visokim kaznama, naveli su predstavnici izvršne vlasti.

Pomenimo i da su preduzeća za prenos i proizvodnju električne energije u Sloveniji stupile u vanredni režim rada zbog naglog širenja korona virusa.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.