Električna energija

Slovenija na tri meseca oslobađa domaćinstva, male firme od naknade za struju iz obnovljivih izvora

slovenija naknade za oie korona virus

Slika: David Mark, Pixabay

Objavljeno

23.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija je privremeno obustavila naplatu naknade od domaćinstava i malih poslovnih korisnika na ime podrške proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Pored toga, mrežarina je znatno umanjena, takođe u reakciji na širenje bolesti COVID-19.

U sklopu hitnih mera za ublažavanje posledica epidemije novog virusa korona i održavanje finansijske stabilnosti, izdata je uredba o suspenziji jednog dela računa za električnu energiju u kategoriji niskog napona, objavila je vlada u Ljubljani. Slovenija je na tri meseca do kraja maja oslobodila domaćinstva i male poslovne subjekte naknade za podsticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

Novi kabinet, koji vodi premijer Janez Janša, saopštio je da će se računi u toj klasi prosečno spustiti za petinu. Kogeneracija je kombinovana proizvodnja toplotne i električne energije i poznata je po engleskom akronimu CHP.

Mesečni računi za struju niskog napona pašće 27 odsto, procenila je Agencija za energiju

Istovremeno, Agencija za energiju je za navedeni period smanjila mrežarinu za 33 procenta za domaćinstva i male firme. Procenila je da će izostanak jedne od njene tri tarife, zajedno s odlukom vlade da se ne naplaćuje naknada, oboriti račune za struju za ukupno 27 odsto.

Odlazeća vlada je pre dve nedelje uredbom izuzela male jedinice za proizvodnju zelene struje od obaveze da dobiju građevinsku dozvolu. To važi za sofisticirane kombinovane jedinice za grejanje i struju i turbine na vetar kapaciteta ne većeg od 50 kilovata kao i za solarne elektrane od najviše jednog megavata.

Propis namenjen olakšavanju administrativnih prepreka stupio je na snagu 21. marta. On ne pokriva uređaje za samosnabdevanje. Ova zemlja mora da dostigne obavezni nivo udela obnovljivih izvora u proizvodnji struje ili će se suočiti s visokim kaznama, naveli su predstavnici izvršne vlasti.

Pomenimo i da su preduzeća za prenos i proizvodnju električne energije u Sloveniji stupile u vanredni režim rada zbog naglog širenja korona virusa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. mart 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. mart 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. mart 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. mart 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji