Električna energija

Slovenija na tri meseca oslobađa domaćinstva, male firme od naknade za struju iz obnovljivih izvora

slovenija naknade za oie korona virus

Slika: David Mark, Pixabay

Objavljeno

23.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija je privremeno obustavila naplatu naknade od domaćinstava i malih poslovnih korisnika na ime podrške proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Pored toga, mrežarina je znatno umanjena, takođe u reakciji na širenje bolesti COVID-19.

U sklopu hitnih mera za ublažavanje posledica epidemije novog virusa korona i održavanje finansijske stabilnosti, izdata je uredba o suspenziji jednog dela računa za električnu energiju u kategoriji niskog napona, objavila je vlada u Ljubljani. Slovenija je na tri meseca do kraja maja oslobodila domaćinstva i male poslovne subjekte naknade za podsticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

Novi kabinet, koji vodi premijer Janez Janša, saopštio je da će se računi u toj klasi prosečno spustiti za petinu. Kogeneracija je kombinovana proizvodnja toplotne i električne energije i poznata je po engleskom akronimu CHP.

Mesečni računi za struju niskog napona pašće 27 odsto, procenila je Agencija za energiju

Istovremeno, Agencija za energiju je za navedeni period smanjila mrežarinu za 33 procenta za domaćinstva i male firme. Procenila je da će izostanak jedne od njene tri tarife, zajedno s odlukom vlade da se ne naplaćuje naknada, oboriti račune za struju za ukupno 27 odsto.

Odlazeća vlada je pre dve nedelje uredbom izuzela male jedinice za proizvodnju zelene struje od obaveze da dobiju građevinsku dozvolu. To važi za sofisticirane kombinovane jedinice za grejanje i struju i turbine na vetar kapaciteta ne većeg od 50 kilovata kao i za solarne elektrane od najviše jednog megavata.

Propis namenjen olakšavanju administrativnih prepreka stupio je na snagu 21. marta. On ne pokriva uređaje za samosnabdevanje. Ova zemlja mora da dostigne obavezni nivo udela obnovljivih izvora u proizvodnji struje ili će se suočiti s visokim kaznama, naveli su predstavnici izvršne vlasti.

Pomenimo i da su preduzeća za prenos i proizvodnju električne energije u Sloveniji stupile u vanredni režim rada zbog naglog širenja korona virusa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.