Električna energija

Elektroenergetski sistemi u regionu u kriznom režimu zbog korona virusa

Elektroenergetski sistemi krizni rezim korona virus

Foto: WikimediaImages, Pixabay

Objavljeno

16.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlade i državni proizvođači, distributeri i kompanije za prenos struje uvode stroge mere zaštite i rad od kuće i pojačavaju higijenu. Elektroenergetski sistemi na Balkanu dobro funkcionišu.

Elektroprivrede i elektrodistribucije u regionu uvode vanredne procedure da bi ublažile posledice širenja oboljenja COVID-19. Elektroenergetski sistemi dolaze u središte pažnje zajedno s ostalim nosiocima infrastrukture, presudnim za pokrivanje osnovnih potreba građana i opštu bezbednost u vreme pandemije korona virusa.

Napomenimo da mere društvenog distanciranja i usporavanje ekonomske aktivnosti vode ka slabljenju potražnje za strujom na globalnom nivou, te i u Jugoistočnoj Evropi. Toplije vreme bi trebalo da doprinese olakšavanju pritiska pre nego što počne sezona korišćenja klimatizacionih uređaja.

Hrvatski nacionalni energetski konglomerat HEP grupa naložio je radnicima da kod kuće obavljaju sve zadatke koje mogu. Pogotovo oni u centrali u Zagrebu. Jedna osoba zaposlena tamo bila je među prvima u zemlji kod kojih je potvrđena infekcija. Tada je njenim bliskim saradnicima rečeno da ne dolaze na posao.

Računi za komunalije mogu da se plate dva ili tri meseca kasnije

Elektroprivreda Srbije, EPS, okupila je krizni štab i saopštila da je preduzela sve neophodne mere. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da se procedure za ponašanje zaposlenih „definišu“ kako bi se održao nesmetan rad i proizvodnja i snabdevanje energentima.

Stanje je „apsolutno stabilno i nema nikakvih problema u funkcionisanju i snabdevanju,“ naveo je. EPS je ranije zabranio službena putovanja i odložio sastanke. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će vlada prekinuti rad šaltera svih javnih službi. Ovaj potez bi onda trebalo da važi i za EPS, koji je u državnom vlasništvu.

Starijim potrošačima će, po svemu sudeći, biti dozvoljeno da račune za komunalne usluge plate sa zakašnjenjem od dva ili tri meseca, zavisno od dužine trajanja krize, izjavila je. Srbija je uvela vanredno stanje.

U Srbiji se svuda u javnoj upravi i službama zatvaraju šalteri za rad sa strankama

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) i Elektroprivreda HZHB, kompanije u državnom vlasništvu u Bosni i Hercegovini, saopštile su da je snabdevanje uredno. Prva je takođe naglasila da je pojačala higijenske mere, ali i pozvala korisnike da račune plaćaju elektronski. Dodala je da ne plaćaju proviziju oni koji primaju e-račune, preko imejla.

Zbog korona virusa najviše tri osobe u prostoriji

Elektroprivreda Republike Srpske – ERS, treća državna kompanija u tom sektoru u BiH, takođe je obustavila poslovna putovanja. Ona zapošljava preko 10.000 ljudi. Svako ko može radi kod kuće, a u prostorijama kompanije u svakoj sobi može istovremeno biti najviše troje ljudi.

Trudnice, stariji zaposleni i oni s osetljivim zdravljem posebno su pošteđeni. ERS je naveo da radne prostorije moraju svakog dana da se dezinfikuju, a da će neophodni radnici dobiti zaštitnu opremu.

ELES počeo sa izolovanim 14-dnevnim smenama u kontrolnom centru

Slovenačka kompanija za prenos ELES saopštila je da će njen tim od šest ljudi u nacionalnom kontrolnom centru biti izolovan 14 dana. Dodala je da će ga onda zameniti kolege koje su bile u kućnom karantinu. Prve vanredne mere su uvedene 24. februara, a od tada se prilagođavaju, stoji u saopštenju za štampu.

Osnovne zaštitne mere koje sprovode elektroenergetski sistemi na Balkanu nisu izostali ni u glavnom proizvođaču struje – Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), i zavisnim firmama, gde se protokol podešava za borbu protiv korona virusa. Grupa pet elektrodistributera u Sloveniji isto je pooštrila mere. Oni su se obavezali da će razmenjivati kadar ukoliko bude neophodno.

Nuklearna elektrana u Krškom uvela je merenje temperature svakoga ko ulazi i obavezan karantin za zaposlene koji se vraćaju iz Italije

NEK je zabranio posete i putovanja i nametnuo dvosedmični karantin za sve zaposlene koji se vraćaju iz Italije. Sastanci su prebačeni onlajn. Uprava te nuklearne elektrane, koja se nalazi u Krškom, uvela je merenje temperature svakoga ko ulazi.

ESM: Vode ne manjka

Vasko Kovačevski, generalni direktor ESM-a, demantovao je tvrdnje da su akumulacije u hidrocentralama u Severnoj Makedoniji na minimumu i izjavio da se nivo vode podiže. Ipak, priznao je da je proizvodnja na 70 odsto od planirane i naveo da je firma svesna odgovornosti za prirodne resurse i njihovog značaja. Vode za piće i navodnjavanje je dovoljno, po rečima generalnog direktora, koji je dodao da je situacija bila slična ili čak gora 2017, 2015, 2012 and 2008. godine.

Proizvodnja u hidroelektranama kojima upravlja ESM, dominantni proizvođač struje u Severnoj Makedoniji, 30 odsto je niža od plana

Vlada Kosova* je saopštila da će Ministarstvo ekonomije nadgledati rad glavnog proizvođača električne energije KEK, distribuciju KEDS i operatora sistema prenosa KOSTT u cilju obezbeđivanja stabilnog snabdevanja.

Ograničenje kretanja za radnike grčke elektroprivrede

EnergyPress je izvestio da je glavni proizvođač struje u Grčkoj PPC, poznat i kao DEI, preuzeo deo svog novog protokola iz Italije. Ovi elektroenergetski sistemi imaju radnike na terenu kojima je dozvoljeno da se kreću isključivo ka poslu i kući da bi se zaštitili od korona virusa.

Dalje, oni ne smeju da koriste javni prevoz. Ovi zaposleni moraju da izbegavaju kolege iz drugih smena. PPC je saopštio da samo pet potrošača može istovremeno da bude u njenim predstavništvima i da je na ulazu video nadzor.

Radnici PPC-ja u tehničkoj službi mogu da idu isključivo na posao i kući i to samo privatnim automobilima, a ne smeju da budu u fizičkom kontaktu s ljudima iz drugih smena

On je pozvao zainteresovane strane da se obrate preko kol centra ili kompanijskog vebsajta. Rad na daljinu u firmi je sve više zastupljen, uz poštede za zaposlene s osetljivim zdravljem, dodato je u saopštenju.

Onlajn korisnički centri šire usluge

Sada se od kuće radi više i u nacionalnom operateru za prenos struje – IPTO ili ADMIE, kao i u grčkoj distribuciji HEDNO. Potonja je naglasila da je unapredila svoj kontakt-centar tako da pokriva skoro sve usluge koje pruža.

Pomenuta medijska kuća je napomenula da se investitori suočavaju sa daljim zastojima u postupku priključenja na mrežu. Već je bilo zagušenja u obradi zahteva za fotonaponska postrojenja, a i treba da se održe aukcije za solarne elektrane i vetroparkove.

Sledeća runda, koju je regulatorno telo RAE zakazalo za 2. april još uvek je u rasporedu, pošto će biti obavljena elektronski. Od značaja mogu biti i poslednji izveštaji o smanjenju isporuka solarnih panela iz Kine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

16. mart 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

16. mart 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

16. mart 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

16. mart 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin