OIE

Vlada FBiH povećala naknadu za podsticanje OIE, raspodela proizvođačima tek posle 1. aprila

Vlada-FBiH-povecana-naknada-za-podsticanje-OIE

Slika: Vlada FBiH

Objavljeno

07.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH odlučila je da poveća naknadu za posticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) za 2019. godinu, sa 0,002128 KM/kWh, kolika je bila u 2018, na 0,002555 KM/kWh. Raspodela naknada, međutim, sigurno neće početi do 1. aprila, saopštila je Vlada FBiH posle hitne sednice.

Osim odluke o određivanju ove naknade Vlada je razmatrala i Plan rada Operatora za za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) u 2019. godini i odlučila da zaduži Finansijsku policiju da obavi pregled rada ovog Operatora i o tome joj dostavi izveštaj do 1. aprila.

Kako je saopštila, prikupljene naknade za posticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK neće moći biti raspodeljene, dok ne bude usvojen Plan rada Operatora za OIEiEK za 2019. godinu, a što bi trebalo uslediti nakon 1. aprila.

Lokalni mediji preneli su i da je Vlada odlučila da se proizvođačima zelene energije ne podeli 18 miliona KM, iznos koji je već prikupljen na ime naknade.

Vlada je, takođe, Uredu za reviziju institucija u FBiH preporučila da nastavi aktivnosti na reviziji poslovanja Operatora za OIEiEK. Ured je, kako su preneli mediji, bio sprečen da obavi ovu reviziju.

Vlada je saopštila da je naknada prethodnih godina uvećana zato što je rast udela OIE u ukupnoj potrošnji energije obaveza, jer je proizvodnja ove energije još relativno skupa i traži posebne podsticaje, kao i zbog zahteva investitora za solarnom energijom, koja je praktično neiscrpan i ekološki najprihvatljiviji izvor.

Naknada za OIEiEK je u 2014, 2015. i 2016. godini bila definisana uredbom i na naponskom nivou 0,4 kV je iznosila 0,001 KM/kWh, a u 2017. je povećana na 0,001976 KM/kWh.

Radi poređenja, Vlada je navela da naknada u Republici Srpskoj iznosi 0,0075 KM/kWh, u Republici Hrvatskoj 0,035 KM/kWh i u Republici Crnoj Gori 0,0090166 KM/kWh.

Naknadu za podsticanje proizvodnje iz OIEEK plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

7. mart 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. mart 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. mart 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. mart 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage