OIE

Vlada FBiH povećala naknadu za podsticanje OIE, raspodela proizvođačima tek posle 1. aprila

Vlada-FBiH-povecana-naknada-za-podsticanje-OIE

Slika: Vlada FBiH

Objavljeno

07.03.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Federacije BiH odlučila je da poveća naknadu za posticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) za 2019. godinu, sa 0,002128 KM/kWh, kolika je bila u 2018, na 0,002555 KM/kWh. Raspodela naknada, međutim, sigurno neće početi do 1. aprila, saopštila je Vlada FBiH posle hitne sednice.

Osim odluke o određivanju ove naknade Vlada je razmatrala i Plan rada Operatora za za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) u 2019. godini i odlučila da zaduži Finansijsku policiju da obavi pregled rada ovog Operatora i o tome joj dostavi izveštaj do 1. aprila.

Kako je saopštila, prikupljene naknade za posticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK neće moći biti raspodeljene, dok ne bude usvojen Plan rada Operatora za OIEiEK za 2019. godinu, a što bi trebalo uslediti nakon 1. aprila.

Lokalni mediji preneli su i da je Vlada odlučila da se proizvođačima zelene energije ne podeli 18 miliona KM, iznos koji je već prikupljen na ime naknade.

Vlada je, takođe, Uredu za reviziju institucija u FBiH preporučila da nastavi aktivnosti na reviziji poslovanja Operatora za OIEiEK. Ured je, kako su preneli mediji, bio sprečen da obavi ovu reviziju.

Vlada je saopštila da je naknada prethodnih godina uvećana zato što je rast udela OIE u ukupnoj potrošnji energije obaveza, jer je proizvodnja ove energije još relativno skupa i traži posebne podsticaje, kao i zbog zahteva investitora za solarnom energijom, koja je praktično neiscrpan i ekološki najprihvatljiviji izvor.

Naknada za OIEiEK je u 2014, 2015. i 2016. godini bila definisana uredbom i na naponskom nivou 0,4 kV je iznosila 0,001 KM/kWh, a u 2017. je povećana na 0,001976 KM/kWh.

Radi poređenja, Vlada je navela da naknada u Republici Srpskoj iznosi 0,0075 KM/kWh, u Republici Hrvatskoj 0,035 KM/kWh i u Republici Crnoj Gori 0,0090166 KM/kWh.

Naknadu za podsticanje proizvodnje iz OIEEK plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

7. mart 2019. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

7. mart 2019. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

7. mart 2019. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

7. mart 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole