OIE

Vlada FBiH povećala naknadu za podsticanje OIE, raspodela proizvođačima tek posle 1. aprila

Vlada-FBiH-povecana-naknada-za-podsticanje-OIE

Slika: Vlada FBiH

Objavljeno

07.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH odlučila je da poveća naknadu za posticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) za 2019. godinu, sa 0,002128 KM/kWh, kolika je bila u 2018, na 0,002555 KM/kWh. Raspodela naknada, međutim, sigurno neće početi do 1. aprila, saopštila je Vlada FBiH posle hitne sednice.

Osim odluke o određivanju ove naknade Vlada je razmatrala i Plan rada Operatora za za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) u 2019. godini i odlučila da zaduži Finansijsku policiju da obavi pregled rada ovog Operatora i o tome joj dostavi izveštaj do 1. aprila.

Kako je saopštila, prikupljene naknade za posticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK neće moći biti raspodeljene, dok ne bude usvojen Plan rada Operatora za OIEiEK za 2019. godinu, a što bi trebalo uslediti nakon 1. aprila.

Lokalni mediji preneli su i da je Vlada odlučila da se proizvođačima zelene energije ne podeli 18 miliona KM, iznos koji je već prikupljen na ime naknade.

Vlada je, takođe, Uredu za reviziju institucija u FBiH preporučila da nastavi aktivnosti na reviziji poslovanja Operatora za OIEiEK. Ured je, kako su preneli mediji, bio sprečen da obavi ovu reviziju.

Vlada je saopštila da je naknada prethodnih godina uvećana zato što je rast udela OIE u ukupnoj potrošnji energije obaveza, jer je proizvodnja ove energije još relativno skupa i traži posebne podsticaje, kao i zbog zahteva investitora za solarnom energijom, koja je praktično neiscrpan i ekološki najprihvatljiviji izvor.

Naknada za OIEiEK je u 2014, 2015. i 2016. godini bila definisana uredbom i na naponskom nivou 0,4 kV je iznosila 0,001 KM/kWh, a u 2017. je povećana na 0,001976 KM/kWh.

Radi poređenja, Vlada je navela da naknada u Republici Srpskoj iznosi 0,0075 KM/kWh, u Republici Hrvatskoj 0,035 KM/kWh i u Republici Crnoj Gori 0,0090166 KM/kWh.

Naknadu za podsticanje proizvodnje iz OIEEK plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

7. mart 2019. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

7. mart 2019. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

7. mart 2019. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

7. mart 2019. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)