Energetska efikasnost

49 odsto uštede energije posle rekonstrukcije javnih zgrada u Crnoj Gori

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Godišnja potrošnja energije je smanjena za 49 odsto u većini zgrada koje su rekonstruisane u okviru programa za povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada, saopštilo je ministarstvo ekonomije Crne Gore. Projektom energetske adaptacije je obuhvaćeno ukupno 43 zgrade a u 39 od njih je monitoringom utvrđena velika ušteda energije.

Rekonstrukcija te 43 zgrade radi povećanja njihove energetske efikasnosti je koštalo oko 34,5 miliona evra.

U saopštenju ministarstva ekonomije se kaže da je sproveden tehnički i socijalni monitoring uz procene ušteda na 28 škola, dva studentska doma i devet bolnica za koje su postojali podaci za bar jednu grejnu sezonu pre rekonstrukcije.

Prema podacima ministarstva, ostvarena je godišnja ušteda energije od 15.528.648 kilovat sati (kWh), što je ušteda od oko 49 odsto a smanjena je i emisije CO2 za 5.576 t.

Ministarstvo navodi da su preliminarni rezultati socijalnog monitoringa pokazali da su ljudi koji rade i borave u energetski adaptiranim zgradama mnogo zadovoljniji uslovima i napominje da energetska efikasnost nije štednja, već optimalno korišćenje energije sa unapređenjem životnog standarda, uz zaštitu prirode i ekonomski razvoj.

Projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP) do 2020. godine se sprovodi od 2009. godine u saradnji sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj i Nemačkom razvojnom bankom KfW koje su obezbedile kredite za podizanje nivoa energetske efikasnosti. Crna Gora planira da ukupno 53 zgrade budu energetski adaptirane po ceni od 46,5 miliona evra u okviru tog programa.

Crna Gora sprovodi i program Energetske efikasnosti u javnim objektima (EEPPB) od 2012. a planira se da taj program bude završen do kraja 2020. godine. Program su obuhvaćene škole, studentski domovi, zdravstvene ustanove i domovi za stare a planira se i energetska adaptacija parlamenta, zgrada nekoliko ministarstava i pravosudnih institucija.

Crnogorske vlasti planiraju da investiraju oko 4,5 miliona evra u rekonstrukciju još četiri škole i šest zdravstvenih ustanova do kraja 2017. godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine