Energetska efikasnost

49 odsto uštede energije posle rekonstrukcije javnih zgrada u Crnoj Gori

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Godišnja potrošnja energije je smanjena za 49 odsto u većini zgrada koje su rekonstruisane u okviru programa za povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada, saopštilo je ministarstvo ekonomije Crne Gore. Projektom energetske adaptacije je obuhvaćeno ukupno 43 zgrade a u 39 od njih je monitoringom utvrđena velika ušteda energije.

Rekonstrukcija te 43 zgrade radi povećanja njihove energetske efikasnosti je koštalo oko 34,5 miliona evra.

U saopštenju ministarstva ekonomije se kaže da je sproveden tehnički i socijalni monitoring uz procene ušteda na 28 škola, dva studentska doma i devet bolnica za koje su postojali podaci za bar jednu grejnu sezonu pre rekonstrukcije.

Prema podacima ministarstva, ostvarena je godišnja ušteda energije od 15.528.648 kilovat sati (kWh), što je ušteda od oko 49 odsto a smanjena je i emisije CO2 za 5.576 t.

Ministarstvo navodi da su preliminarni rezultati socijalnog monitoringa pokazali da su ljudi koji rade i borave u energetski adaptiranim zgradama mnogo zadovoljniji uslovima i napominje da energetska efikasnost nije štednja, već optimalno korišćenje energije sa unapređenjem životnog standarda, uz zaštitu prirode i ekonomski razvoj.

Projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP) do 2020. godine se sprovodi od 2009. godine u saradnji sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj i Nemačkom razvojnom bankom KfW koje su obezbedile kredite za podizanje nivoa energetske efikasnosti. Crna Gora planira da ukupno 53 zgrade budu energetski adaptirane po ceni od 46,5 miliona evra u okviru tog programa.

Crna Gora sprovodi i program Energetske efikasnosti u javnim objektima (EEPPB) od 2012. a planira se da taj program bude završen do kraja 2020. godine. Program su obuhvaćene škole, studentski domovi, zdravstvene ustanove i domovi za stare a planira se i energetska adaptacija parlamenta, zgrada nekoliko ministarstava i pravosudnih institucija.

Crnogorske vlasti planiraju da investiraju oko 4,5 miliona evra u rekonstrukciju još četiri škole i šest zdravstvenih ustanova do kraja 2017. godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. jul 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

5. jul 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

5. jul 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. jul 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora