x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Poboljšanje energetske efikasnosti u domovima zdravlja u Crnoj Gori

09.05.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Poboljšanje energetske efikasnosti u domovima zdravlja u Crnoj Gori

Ministarstvo ekonomije Crne gore je obezbedilo više od 800.000 evra za poboljšanje energetske efikasnosti pet zgrada zdravstvenih ustanova, saopštilo je to ministarstvo. Ukupno 846.000 evra će biti uloženo u tri doma zdravlja i dve zdravstvene stanice u okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“.

Radovi na domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Petnjica i Murino su započeti i treba da budu završeni do kraja avgusta.

Ukupna vrednost ovogodišnjih radova je 725.000 evra dok je za prošlogodišnje radove na na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama utrošeno 121.000 evra.

Svi radovi imaju za cilj unapređenje energetskih karakteristika tih zgrada a namera ministarstva je da svih pet zgrada zdravstvenih ustanova budu u potpunosti energetski adaptirani, odnosno da se znatno poboljšaju uslovi za pacijenate i rad medicinskog osoblja.

Vlada Crne Gore je počela projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), 2009. godine, i do sada je energetski adaptirano 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i jedan studentski dom. Ukupna vrednost tih radova je oko 8,7 miliona evra, podseća se u saopštenju ministarstva.

Projekat MEEP je usmeren na povećanje energetske efikasnosti a radovi su izvođeni radi na zameni fasadne stolarije, postavljanju spoljne toplotne izolacije, poboljšanju unutrašnjeg osvetljenja, modernizaciji ili potpunoj zameni kotlarnica i modernizaciju sistema grejanja i na modernizaciju sistema za sanitarnu toplu vodu.

Crnogorske vlasti finansiraju ovaj projekat, koji je namenjen unapređenju energetske efikasnosti i komfora u javnim objektima, novcem iz zajma od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra.

Vlada Crne Gore je podelila odgovornost za realizaciju ovog projekta tako da je ministarstvo zdravlja zaduženo za poboljšavanje energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima a ministarstvo prosvete za sprovođenje projekta u obrazovnim ustanovama uz koordinaciju Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije.

Projekat treba da bude završen do marta 2018. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.