Energetska efikasnost

Poboljšanje energetske efikasnosti u domovima zdravlja u Crnoj Gori

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Crne gore je obezbedilo više od 800.000 evra za poboljšanje energetske efikasnosti pet zgrada zdravstvenih ustanova, saopštilo je to ministarstvo. Ukupno 846.000 evra će biti uloženo u tri doma zdravlja i dve zdravstvene stanice u okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“.

Radovi na domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Petnjica i Murino su započeti i treba da budu završeni do kraja avgusta.

Ukupna vrednost ovogodišnjih radova je 725.000 evra dok je za prošlogodišnje radove na na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama utrošeno 121.000 evra.

Svi radovi imaju za cilj unapređenje energetskih karakteristika tih zgrada a namera ministarstva je da svih pet zgrada zdravstvenih ustanova budu u potpunosti energetski adaptirani, odnosno da se znatno poboljšaju uslovi za pacijenate i rad medicinskog osoblja.

Vlada Crne Gore je počela projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), 2009. godine, i do sada je energetski adaptirano 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i jedan studentski dom. Ukupna vrednost tih radova je oko 8,7 miliona evra, podseća se u saopštenju ministarstva.

Projekat MEEP je usmeren na povećanje energetske efikasnosti a radovi su izvođeni radi na zameni fasadne stolarije, postavljanju spoljne toplotne izolacije, poboljšanju unutrašnjeg osvetljenja, modernizaciji ili potpunoj zameni kotlarnica i modernizaciju sistema grejanja i na modernizaciju sistema za sanitarnu toplu vodu.

Crnogorske vlasti finansiraju ovaj projekat, koji je namenjen unapređenju energetske efikasnosti i komfora u javnim objektima, novcem iz zajma od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra.

Vlada Crne Gore je podelila odgovornost za realizaciju ovog projekta tako da je ministarstvo zdravlja zaduženo za poboljšavanje energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima a ministarstvo prosvete za sprovođenje projekta u obrazovnim ustanovama uz koordinaciju Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije.

Projekat treba da bude završen do marta 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu