Energetska efikasnost

Poboljšanje energetske efikasnosti u domovima zdravlja u Crnoj Gori

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Crne gore je obezbedilo više od 800.000 evra za poboljšanje energetske efikasnosti pet zgrada zdravstvenih ustanova, saopštilo je to ministarstvo. Ukupno 846.000 evra će biti uloženo u tri doma zdravlja i dve zdravstvene stanice u okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“.

Radovi na domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Petnjica i Murino su započeti i treba da budu završeni do kraja avgusta.

Ukupna vrednost ovogodišnjih radova je 725.000 evra dok je za prošlogodišnje radove na na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama utrošeno 121.000 evra.

Svi radovi imaju za cilj unapređenje energetskih karakteristika tih zgrada a namera ministarstva je da svih pet zgrada zdravstvenih ustanova budu u potpunosti energetski adaptirani, odnosno da se znatno poboljšaju uslovi za pacijenate i rad medicinskog osoblja.

Vlada Crne Gore je počela projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), 2009. godine, i do sada je energetski adaptirano 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i jedan studentski dom. Ukupna vrednost tih radova je oko 8,7 miliona evra, podseća se u saopštenju ministarstva.

Projekat MEEP je usmeren na povećanje energetske efikasnosti a radovi su izvođeni radi na zameni fasadne stolarije, postavljanju spoljne toplotne izolacije, poboljšanju unutrašnjeg osvetljenja, modernizaciji ili potpunoj zameni kotlarnica i modernizaciju sistema grejanja i na modernizaciju sistema za sanitarnu toplu vodu.

Crnogorske vlasti finansiraju ovaj projekat, koji je namenjen unapređenju energetske efikasnosti i komfora u javnim objektima, novcem iz zajma od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra.

Vlada Crne Gore je podelila odgovornost za realizaciju ovog projekta tako da je ministarstvo zdravlja zaduženo za poboljšavanje energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima a ministarstvo prosvete za sprovođenje projekta u obrazovnim ustanovama uz koordinaciju Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije.

Projekat treba da bude završen do marta 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije