Energetska efikasnost

Poboljšanje energetske efikasnosti u domovima zdravlja u Crnoj Gori

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Crne gore je obezbedilo više od 800.000 evra za poboljšanje energetske efikasnosti pet zgrada zdravstvenih ustanova, saopštilo je to ministarstvo. Ukupno 846.000 evra će biti uloženo u tri doma zdravlja i dve zdravstvene stanice u okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“.

Radovi na domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Petnjica i Murino su započeti i treba da budu završeni do kraja avgusta.

Ukupna vrednost ovogodišnjih radova je 725.000 evra dok je za prošlogodišnje radove na na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama utrošeno 121.000 evra.

Svi radovi imaju za cilj unapređenje energetskih karakteristika tih zgrada a namera ministarstva je da svih pet zgrada zdravstvenih ustanova budu u potpunosti energetski adaptirani, odnosno da se znatno poboljšaju uslovi za pacijenate i rad medicinskog osoblja.

Vlada Crne Gore je počela projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), 2009. godine, i do sada je energetski adaptirano 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i jedan studentski dom. Ukupna vrednost tih radova je oko 8,7 miliona evra, podseća se u saopštenju ministarstva.

Projekat MEEP je usmeren na povećanje energetske efikasnosti a radovi su izvođeni radi na zameni fasadne stolarije, postavljanju spoljne toplotne izolacije, poboljšanju unutrašnjeg osvetljenja, modernizaciji ili potpunoj zameni kotlarnica i modernizaciju sistema grejanja i na modernizaciju sistema za sanitarnu toplu vodu.

Crnogorske vlasti finansiraju ovaj projekat, koji je namenjen unapređenju energetske efikasnosti i komfora u javnim objektima, novcem iz zajma od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra.

Vlada Crne Gore je podelila odgovornost za realizaciju ovog projekta tako da je ministarstvo zdravlja zaduženo za poboljšavanje energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima a ministarstvo prosvete za sprovođenje projekta u obrazovnim ustanovama uz koordinaciju Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije.

Projekat treba da bude završen do marta 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. maj 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

9. maj 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

9. maj 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. maj 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora