OIE

Uvođenje premija za OIE aktivira ulaganja od 1,6 milijardi evra u Hrvatskoj

Uvodjenje-premija-za-OIE-ulaganja-Hrvatska

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Investitori čekaju uvođenje premija za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj kako bi realizovali projekte vredne 12 milijardi kuna (oko 1,6 milijardi evra), izjavila je za Balkan Green Energy News Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Pandemija je, kako je navela, pokazala da bi države trebalo da se oslanjaju više na domaću proizvodnju, kako energije tako i hrane, i ukazala je i na važnost sigurnosti  snabdevanja. Inače, o tome je Pokrovac ranije detaljno pisala u autorskom tekstu za naš portal.

Spremno je više od 12 milijardi kuna vrednih projekata, koji čekaju donošenje podzakonske regulative i uvođenje premija

Pokrovac je sada istakla da je hrvatska vlada pokrenula donošenje dva ključna podzakonska akta kako bi se uskoro uvele fid-in premije, koje će obnovljive izvore energije približiti tržištu, i ostvarile nove investicije. Pre pandemije prve aukcije za premije najavljene su za april.

Finansijske institucije traže ovakav model, jer im je potrebna sigurnost kroz premije

Prema modelu sa premijama, kako je objasnila, država će podsticati odnosno plaćati samo razliku između tržišne i cene koja je ostvarena na aukcijama.

Finansijske institucije traže takav model, jer im je potrebna sigurnost kroz premije. Te institucije, kako je navela, prate razvoj tržišta u svim zemljama i ako se Hrvatska ne prilagodi opštim kretanjima i modelima poslovanja neće privući ulaganja u Hrvatsku.

Domaća proizvodnja obnovljive energije smanjuje uvoz energije iz uglja

U ovom je trenutku spremno više od 12 milijardi kuna (oko 1,6 milijardi evra) vrednih projekata u obnovljive izvore koji čekaju donošenje podzakonske regulative i uvođenje premija, rekla je ona, i dodala da će to značiti energiju proizvedenu na domaćem terenu kojom će se poboljšati spoljnotrgovinski bilans.

Domaća proizvodnja, kako je Pokrovac istakla, će osigurati da Hrvatska ne mora da troši godišnje više od milijardu kuna (oko 132 miliona evra) na uvoz električne energije, uglavnom poreklom iz uglja, čija se proizvodnja podstiče u susednim zemljama.

Inače, Hrvatska krajem 2015. uspela da dostigne nacionalni cilj za udeo obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020, čime ne mogu da se pohvale mnoge zemlje regiona.

Aukcije odložene zbog korona virusa

Na planiranu dinamiku uvođenja aukcija za premije uticala je aktuelna situacija u vezi sa pandemijom COVID-19 tako da će doći do određenih odstupanja od rokova, rekli su početkom aprila Slobodnoj Dalmaciji u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Još 2016. je donet zakon koji je omogućavao uvođenje premija, ali nisu doneti podzakonski akti

Maja Pokrovac je za ovaj list izjavila da je Hrvatska još 2016. usvojila Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji koji je omogućavao uvođenje premija, ali nije odmah doneta i odgovarajuća podzakonska regulativa.

Trebalo bi omogućiti i uvođenje PPA modela – sklapanje ugovora o kupovini električne energije

S obzirom na prepoznat veliki potencijal (8.000-9.000 MW samo u suncu i vetru), investitori su razvijali projekte i čekali, dodala je ona.

Velimir Šegon, zamenik direktora Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), izjavio je da  bi uz premije trebalo otvoriti vrata i za druge modele, kao na primer za tzv. PPA (Power purchase agreement) ili ugovor o kupovini električne energije.

Ovu bi mogućnost trebalo što pre iskoristiti jer postoji zainteresovanost kupaca da direktno kupuju zelenu energiju, predložio je  Šegon.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinkovci hrvatska josip romic vodik vodonik

Vinkovci planiraju da proizvode i koriste vodonik iz otpada

6. maj 2020. - Hrvatski grad bi treblo da bude deo Doline vodika Sjeverni Jadran, projekta za stvaranje tržišta vodonika u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

6. maj 2020. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

6. maj 2020. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa

Sve boje vodonika: beli vodonik, održiva energija iz dubine zemlje

Sve boje vodonika: beli vodonik, održiva energija iz dubine zemlje

6. maj 2020. - Beli vodonik, koji se nalazi u geološkim naslagama u prirodnom stanju, postaje predmet sve većeg interesovanja u promišljanju dekarbonizacije