x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Eurostat: Albanija, Kosovo*, Slovenija, S. Makedonija i Srbija još nisu dostigli ciljeve za OIE

24.01.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Eurostat: Albanija, Kosovo*, Slovenija, S. Makedonija i Srbija još nisu dostigli ciljeve za OIE

Pet zemalja iz regiona – Albanija, Kosovo*, Slovenija, S. Makedonija i Srbija, na kraju 2018. godine nisu dostigle nacionalne ciljeve za obnovljivu energiju do 2020. godine, ali je to uspelo Grčkoj, navodi se u poslednjem izveštaju Eurostata.

Inače, kada se pogleda region, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Rumunija uspele su krajem 2015. da dostignu svoje nacionalne ciljeve za udeo obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020.

Ovim zemljama, kako navodi Eurostat, se na kraju 2018. prodružila i Grčka tako što je udeo OIE u potrošnji dostigao 18%, što je i njen cilj za 2020.

Inače, udeo obnovljivih izvora na nivou Evropske unije na kraju 2018. bio je 18%, pola procentnog poena više nego u 2017. godini, ali to je i dalje manje od 20% – cilja koji je EU zacrtala sebi do 2020.

Srbiji predstoji najviše posla, dok je pred Kosovom* samo mali korak

Među pet zemalja koje nisu postigle svoje nacionalne ciljeve, Srbija ima najduži put ispred sebe, dok je Kosovu* potreban još samo jedan korak.

Udeo energije iz OIE u bruto finalnoj potrošnji energije (*procena)

Naime, Srbija je na kraju 2018. imala udeo OIE od 20,3%, a cilj koji mora da ostvari je 27%, dok je Kosovo* dostiglo 24,9% što je veoma blizu cilja od 25%. Problem sa Srbijom je i u tome što udeo obnovljive energije u potrošnji opada od 2015. godine.

Albaniji je potreban još 3,1 procentni poen da bi ostvarila cilj od 38%, a Severnoj Makedoniji 4,9 da bi postigla cilj od 23%. Slovenija, takođe, mora da ubrza korišćenje OIE jer je sada na 21,1%, a mora da dostigne 25%.

Udeo OIE u finalnoj potrošnji energije u Turskoj je na kraju 2018. bio 13,7%, a zemlja nema cilj za 2020. godinu.

Crna Gora je ponovo regionalni lider sa 38,8%, ali njen udeo OIE se  smanjuje

Crna Gora je ponovo regionalni lider sa 38,8%, ali udeo obnovljivih izvora u potrošnji energije je u padu od 2014, kada je iznosio 44,1%.

Poslednji izveštaj Eurostata nema podatke za Bosnu i Hercegovinu.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.