OIE

Eurostat: Albanija, Kosovo*, Slovenija, S. Makedonija i Srbija još nisu dostigli ciljeve za OIE

Eurostat-Albanija-Kosovo-Slovenija-Makedonija-i-Srbija-jos-nisu-dostigle-ciljeve-OIE

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Pet zemalja iz regiona – Albanija, Kosovo*, Slovenija, S. Makedonija i Srbija, na kraju 2018. godine nisu dostigle nacionalne ciljeve za obnovljivu energiju do 2020. godine, ali je to uspelo Grčkoj, navodi se u poslednjem izveštaju Eurostata.

Inače, kada se pogleda region, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Rumunija uspele su krajem 2015. da dostignu svoje nacionalne ciljeve za udeo obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020.

Ovim zemljama, kako navodi Eurostat, se na kraju 2018. prodružila i Grčka tako što je udeo OIE u potrošnji dostigao 18%, što je i njen cilj za 2020.

Inače, udeo obnovljivih izvora na nivou Evropske unije na kraju 2018. bio je 18%, pola procentnog poena više nego u 2017. godini, ali to je i dalje manje od 20% – cilja koji je EU zacrtala sebi do 2020.

Srbiji predstoji najviše posla, dok je pred Kosovom* samo mali korak

Među pet zemalja koje nisu postigle svoje nacionalne ciljeve, Srbija ima najduži put ispred sebe, dok je Kosovu* potreban još samo jedan korak.

Udeo energije iz OIE u bruto finalnoj potrošnji energije (*procena)

Naime, Srbija je na kraju 2018. imala udeo OIE od 20,3%, a cilj koji mora da ostvari je 27%, dok je Kosovo* dostiglo 24,9% što je veoma blizu cilja od 25%. Problem sa Srbijom je i u tome što udeo obnovljive energije u potrošnji opada od 2015. godine.

Albaniji je potreban još 3,1 procentni poen da bi ostvarila cilj od 38%, a Severnoj Makedoniji 4,9 da bi postigla cilj od 23%. Slovenija, takođe, mora da ubrza korišćenje OIE jer je sada na 21,1%, a mora da dostigne 25%.

Udeo OIE u finalnoj potrošnji energije u Turskoj je na kraju 2018. bio 13,7%, a zemlja nema cilj za 2020. godinu.

Crna Gora je ponovo regionalni lider sa 38,8%, ali njen udeo OIE se  smanjuje

Crna Gora je ponovo regionalni lider sa 38,8%, ali udeo obnovljivih izvora u potrošnji energije je u padu od 2014, kada je iznosio 44,1%.

Poslednji izveštaj Eurostata nema podatke za Bosnu i Hercegovinu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.