OIE

Eurostat: Albanija, Kosovo*, Slovenija, S. Makedonija i Srbija još nisu dostigli ciljeve za OIE

Eurostat-Albanija-Kosovo-Slovenija-Makedonija-i-Srbija-jos-nisu-dostigle-ciljeve-OIE

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Pet zemalja iz regiona – Albanija, Kosovo*, Slovenija, S. Makedonija i Srbija, na kraju 2018. godine nisu dostigle nacionalne ciljeve za obnovljivu energiju do 2020. godine, ali je to uspelo Grčkoj, navodi se u poslednjem izveštaju Eurostata.

Inače, kada se pogleda region, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Rumunija uspele su krajem 2015. da dostignu svoje nacionalne ciljeve za udeo obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020.

Ovim zemljama, kako navodi Eurostat, se na kraju 2018. prodružila i Grčka tako što je udeo OIE u potrošnji dostigao 18%, što je i njen cilj za 2020.

Inače, udeo obnovljivih izvora na nivou Evropske unije na kraju 2018. bio je 18%, pola procentnog poena više nego u 2017. godini, ali to je i dalje manje od 20% – cilja koji je EU zacrtala sebi do 2020.

Srbiji predstoji najviše posla, dok je pred Kosovom* samo mali korak

Među pet zemalja koje nisu postigle svoje nacionalne ciljeve, Srbija ima najduži put ispred sebe, dok je Kosovu* potreban još samo jedan korak.

Udeo energije iz OIE u bruto finalnoj potrošnji energije (*procena)

Naime, Srbija je na kraju 2018. imala udeo OIE od 20,3%, a cilj koji mora da ostvari je 27%, dok je Kosovo* dostiglo 24,9% što je veoma blizu cilja od 25%. Problem sa Srbijom je i u tome što udeo obnovljive energije u potrošnji opada od 2015. godine.

Albaniji je potreban još 3,1 procentni poen da bi ostvarila cilj od 38%, a Severnoj Makedoniji 4,9 da bi postigla cilj od 23%. Slovenija, takođe, mora da ubrza korišćenje OIE jer je sada na 21,1%, a mora da dostigne 25%.

Udeo OIE u finalnoj potrošnji energije u Turskoj je na kraju 2018. bio 13,7%, a zemlja nema cilj za 2020. godinu.

Crna Gora je ponovo regionalni lider sa 38,8%, ali njen udeo OIE se  smanjuje

Crna Gora je ponovo regionalni lider sa 38,8%, ali udeo obnovljivih izvora u potrošnji energije je u padu od 2014, kada je iznosio 44,1%.

Poslednji izveštaj Eurostata nema podatke za Bosnu i Hercegovinu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski