Električna energija

Uticaj dizel vozila na klimatske promene veći 230 odsto nego električnih

Uticaj dizel vozila na klimatske promene veci 230 odsto nego elektricnih

Slika: Thinkstock

Objavljeno

28.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Zasnovano na strukturi proizvodnje električne energije EU iz 2015. godine, električna vozila (EV), ako se pogleda samo gorivo koje ih pokreće, emituju upola manje ugljen-dioksida od klasičnih automobila. Ali, ako se analiza proširi na celokupni životni vek EV (baterije, motor, školjka), klimatski uticaj dizel vozila je 230 odsto veći od električnih.

To je zaključak nove nezavisne studije Life Cycle Analysis of the Climate Impact of Electric Vehicles Univerziteta VUB iz Brisela urađenog za nevladinu organizaciju Transport i ekologija, objavio je portal ove organizacije. Uz studiju, objavljen je i prateći rezime Electric vehicle life cycle analysis and raw material availability.

S obzirom da je automobilska industrija na ivici električne tranzicije, ekološki uticaj električnih vozila je tema koja izaziva brojne diskusije. Studija i rezime razmatraju dva suštinska detalja ove debate, a to je klimatski uticaj električnih vozila i upotreba metala, uključujući i one retke.

Analiza životnog veka EV pokazuje da, i kada se napajaju električnom energijom čija proizvodnja ima najveće emisije CO2 u Evropi, EV emituju manje gasova staklene bašte nego konvencionalni automobili. Kako se udeo električne energije iz obnovljivih izvora energije bude povećavao, klimatski uticaj EV će biti sve manji. Isto tako i tehnološka poboljšanja sastava baterija, njihova ponovna upotreba za skladištenje, kao i razvoj reciklažne industrije za baterije povećaće njihovu održivost.

Studija pokazuje da dostupnost metala za baterije, kao što su kobalt i litijum, neće biti ugrožena u narednim decenijama, i neće zaustaviti tranziciju ka električnim vozilima, kako neki tvrde. Kada je reč o litijumu, rezerve su dovoljne za 185 godina. Transport i ekologija navodi da standardi eksploatacije ovih metala moraju da budu veoma visoki, kako bi se sprečile ekološke i društvene posledice. Dugoročno gledano, međutim, inovacije će smanjiti količinu metala koji se koriste u EV.

Električna vozila čine 1,7 odsto novih prodatih vozila u Evropi. Evropska komisija razmatra uvođenje prodajnih kvota za vozila bez emisija u predlogu o CO2 za automobile i kombi vozila, koji se očekuje početkom novembra.

Srbija je pre nekoliko meseci postavila prvi punjač za EV na autoputevima na naplatnoj stanici “Preševo”, na granici sa Makedonijom. Broj električnih vozila u Srbiji je zanemarljiv.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica