OIE

Uprkos pandemiji narudžbine vetroturbina dostigle rekordnih 15 GW u 2020.

vetroturbine narudzbine eu rekord

Slika: Bishnu Sarangi from Pixabay

Objavljeno

24.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje Evropske unije naručile su prošle godine vetroturbine snage 15 GW, što je porast od 74% u odnosu na 2019. godinu.

Podaci evropskog udruženja WindEurope govore da pandemija nije usporila planiranja ulaganja u energiju vetra, iako je u jednom delu prethodne godine izazvala probleme u lancima snabdevanja industrije vetroelektrana.

Ujedinjeno Kraljevstvo je najveći naručilac vetroturbina

Ujedinjeno Kraljevstvo je prvo u narudžbinama, sa 4,4 GW, zatim Holandija sa 2,4 GW i Švedska sa 1,4 G”, objavio je WindEurope.

Švedska je naručila najviše turbina za vetroparkove na kopnu, sledeće je Ujedinjeno Kraljevstvo, pa Holandija. Kod turbina za elektrane na moru prvo je Ujedinjeno Kraljevstvo, a iza njega je Holandija.

Švedska je lider kod vetroparkova na kopnu, a UK kod elektrana na moru

Francuska i Nemačka su, takođe, naručile značajne kapaciteta, ali zbog problema u razvoju ovih projekata narudžbine su niže nego prethodnih godina.

Evropske zemlje su naručile ukupno 8,2 GW vetroturbina za elektrane na kopnu, što je rast od 13% u odnosu na 2019, dok su narudžbine za vetroparkove na moru povećane šest puta, na 6,4 GW, navodi se u izveštaju WindEurope Wind Turbine Monitoring 2020.

Ukupno je 19 zemalja ispostavilo 104 narudžbine.

Potpuno praćenje narudžbine vjetroagregata WindEurope 2020 uključuje dodatne detalje o novim narudžbama proizvođača vjetroagregata, modelima turbina, prosječnoj snazi i specifikacijama turbina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

24. januar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. januar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. januar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. januar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK