OIE

Uprkos pandemiji narudžbine vetroturbina dostigle rekordnih 15 GW u 2020.

vetroturbine narudzbine eu rekord

Slika: Bishnu Sarangi from Pixabay

Objavljeno

24.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje Evropske unije naručile su prošle godine vetroturbine snage 15 GW, što je porast od 74% u odnosu na 2019. godinu.

Podaci evropskog udruženja WindEurope govore da pandemija nije usporila planiranja ulaganja u energiju vetra, iako je u jednom delu prethodne godine izazvala probleme u lancima snabdevanja industrije vetroelektrana.

Ujedinjeno Kraljevstvo je najveći naručilac vetroturbina

Ujedinjeno Kraljevstvo je prvo u narudžbinama, sa 4,4 GW, zatim Holandija sa 2,4 GW i Švedska sa 1,4 G”, objavio je WindEurope.

Švedska je naručila najviše turbina za vetroparkove na kopnu, sledeće je Ujedinjeno Kraljevstvo, pa Holandija. Kod turbina za elektrane na moru prvo je Ujedinjeno Kraljevstvo, a iza njega je Holandija.

Švedska je lider kod vetroparkova na kopnu, a UK kod elektrana na moru

Francuska i Nemačka su, takođe, naručile značajne kapaciteta, ali zbog problema u razvoju ovih projekata narudžbine su niže nego prethodnih godina.

Evropske zemlje su naručile ukupno 8,2 GW vetroturbina za elektrane na kopnu, što je rast od 13% u odnosu na 2019, dok su narudžbine za vetroparkove na moru povećane šest puta, na 6,4 GW, navodi se u izveštaju WindEurope Wind Turbine Monitoring 2020.

Ukupno je 19 zemalja ispostavilo 104 narudžbine.

Potpuno praćenje narudžbine vjetroagregata WindEurope 2020 uključuje dodatne detalje o novim narudžbama proizvođača vjetroagregata, modelima turbina, prosječnoj snazi i specifikacijama turbina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

24. januar 2021. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

24. januar 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

24. januar 2021. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

24. januar 2021. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak