Energetska kriza

U Srbiji najjeftinije grejanje na gas, najskuplje na lož-ulje

grejanje troskovi zima srbija

Foto: ivabalk from Pixabay

Objavljeno

24.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U Srbiji je u odnosu na prethodnu grejnu sezonu najviše porasla cena uglja Banovići, oko 58 odsto, a najmanje cena prirodnog gasa, oko 8 odsto, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

U analizi „Troškovi energije za grejanje stambenog prostora – grejna sezona 2022/2023.“ AERS navodi da će ove zime biti najjeftinije grejanje na gas, a najskuplje na lož-ulje.

Agencija ističe da je cena ogrevnog drveta porasla oko 50 odsto, a cena peleta je uvećana 34 odsto. Propan butan gas je poskupeo 25 odsto, lož ulje 45 odsto, a grejanje na struju, zavisno od načina grejanja, 10-15 odsto.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni Celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovat-sati (kWh), naveo je AERS.

Prosečna potrošnja za grejanje u Srbiji je 150 kWh po kvadratu, što je 30 kWh više od Evropske unije.

troskovi grejanja zima 2022

Pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

Navedeni iznosi, kako je dodao AERS, obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove, kao što je, na primer, nabavka peći i ugradnja instalacija centralnog grejanja, i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

AERS savetuje građanima da pri izboru načina grejanja, traže pomoć stručnjaka.

„Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji“, poručuje AERS.

Izolovana kuća, sa kvalitetnim prozorima, kako se navodi, troši i do šest puta manje energije.
– U neizolovanim ili loše izolovanim kućama i stanovima troši se za grejanje i preko 200 kWh po metru kvadratnom godišnje, a u dobro izolovanim i 50 kWh po metru kvadratnom – objavila je Agencija za energetiku.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. oktobar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. oktobar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. oktobar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. oktobar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.