x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U 2019. duplirana proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji

10.04.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vetropark Čibuk 1, najveći u Srbiji, otvoren je u 2019. (Taaleri Energia)
U 2019. duplirana proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji

Proizvodnja električne energije iz elektrana koje dobijaju fid-in tarife, i najvećim delom koriste obnovljive izvore energije, duplirana je prošle godine u odnosu na prethodnu – sa 638 GWh na 1.361 GWh.

Kako se navodi u izveštaju Elektroprivrede Srbije (EPS), u 2018. najviše energije povlašćeni i privremeni povlašćeni proizvođači generisali su u hidroelektranama, zatim u vetroparkovima i elektranama na prirodni gas.

U 2017. ukupna proizvodnja bila je 426 GWh.

Količina i struktura električne energije proizvedene u sistemu podsticaja za 2018. godinu

Situacija se promenila prošle godine, kada su prvo mesto preuzele vetroelektrane, sa 892 GWh od ukupno 1.361 GWh. Prošle godine su zvanično počeli da rade veliki vetroparkovi – Čibuk 1, snage 158 MW, Kovačica, snage 104,5 MW, i Košava, snage 69 MW.

Količina i struktura električne energije proizvedene u sistemu podsticaja za 2019. godinu

Povlašćenim proizvođačima u 2018. za isporučenu energiju isplaćeno je 7,4 milijarde dinara, a u 2019. skoro duplo više – 13,6 milijardi.

Zastoj u razvoju obnovljivih izvora energije?

Rast proizvodnje povlašćenih proizvođača u suštini je pokazatelj razvoja obnovljivih izvora energije, pre svega solarne i energije vetra, ali i hidroenergije i biomase. Ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji u 2019. bila je oko  35.000 GWh, kao i potrošnja.

Rast proizvodnje iz obnovljivih izvora posledica je mera donetih pre pet do deset godina

Moglo bi se reći da je ovaj rast proizvodnje iz obnovljivih izvora posledica mera – od kojih je najvažnija da se isplaćuju subvencije – donetih pre pet do deset godina, kao i da u međuvremenu nisu donete nove mere koje bi obezbedile nastavak rasta.

Svi povlašćeni proizvođači dobijaju fid-in tarife u skladu sa uredbom o podsticajnim merama, koja je prestala da važi 31. decembra 2019, a Ministarstvo energetike i rudarstva je to konstatovalo u saopštenju sredinom januara.

Nadležni su u više navrata najavili promenu modela podsticanja obnovljivih izvora energije, ali ništa se nije desilo

Ni tri ipo meseca posle prestanka važenja Uredbe nije doneta nova, niti se zna da li će i kada biti doneta. Nadležni su 2018. najavili promenu modela podsticanja obnovljivih izvora energije, a u 2019. i uvođenje aukcija za vetroparkove i solarne elektrane.

Inače, zbog uvođenja vanrednog stanja usled pandemije korona virusa Vlada Srbje je odlučila da odloži dejstvo ugovora o otkupu energije koju EPS obavlja od povlaščenih proizvođača.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.