OIE

U 2019. duplirana proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji

U-2019-duplirana-proizvodnja-elektrana-na-oie-srbija

Slika: Vetropark Čibuk 1, najveći u Srbiji, otvoren je u 2019. (Taaleri Energia)

Objavljeno

10.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvodnja električne energije iz elektrana koje dobijaju fid-in tarife, i najvećim delom koriste obnovljive izvore energije, duplirana je prošle godine u odnosu na prethodnu – sa 638 GWh na 1.361 GWh.

Kako se navodi u izveštaju Elektroprivrede Srbije (EPS), u 2018. najviše energije povlašćeni i privremeni povlašćeni proizvođači generisali su u hidroelektranama, zatim u vetroparkovima i elektranama na prirodni gas.

U 2017. ukupna proizvodnja bila je 426 GWh.

Količina i struktura električne energije proizvedene u sistemu podsticaja za 2018. godinu

Situacija se promenila prošle godine, kada su prvo mesto preuzele vetroelektrane, sa 892 GWh od ukupno 1.361 GWh. Prošle godine su zvanično počeli da rade veliki vetroparkovi – Čibuk 1, snage 158 MW, Kovačica, snage 104,5 MW, i Košava, snage 69 MW.

Količina i struktura električne energije proizvedene u sistemu podsticaja za 2019. godinu

Povlašćenim proizvođačima u 2018. za isporučenu energiju isplaćeno je 7,4 milijarde dinara, a u 2019. skoro duplo više – 13,6 milijardi.

Zastoj u razvoju obnovljivih izvora energije?

Rast proizvodnje povlašćenih proizvođača u suštini je pokazatelj razvoja obnovljivih izvora energije, pre svega solarne i energije vetra, ali i hidroenergije i biomase. Ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji u 2019. bila je oko  35.000 GWh, kao i potrošnja.

Rast proizvodnje iz obnovljivih izvora posledica je mera donetih pre pet do deset godina

Moglo bi se reći da je ovaj rast proizvodnje iz obnovljivih izvora posledica mera – od kojih je najvažnija da se isplaćuju subvencije – donetih pre pet do deset godina, kao i da u međuvremenu nisu donete nove mere koje bi obezbedile nastavak rasta.

Svi povlašćeni proizvođači dobijaju fid-in tarife u skladu sa uredbom o podsticajnim merama, koja je prestala da važi 31. decembra 2019, a Ministarstvo energetike i rudarstva je to konstatovalo u saopštenju sredinom januara.

Nadležni su u više navrata najavili promenu modela podsticanja obnovljivih izvora energije, ali ništa se nije desilo

Ni tri ipo meseca posle prestanka važenja Uredbe nije doneta nova, niti se zna da li će i kada biti doneta. Nadležni su 2018. najavili promenu modela podsticanja obnovljivih izvora energije, a u 2019. i uvođenje aukcija za vetroparkove i solarne elektrane.

Inače, zbog uvođenja vanrednog stanja usled pandemije korona virusa Vlada Srbje je odlučila da odloži dejstvo ugovora o otkupu energije koju EPS obavlja od povlaščenih proizvođača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom