Električna energija

Typhoon HIL je startap godine u Srbiji na konkursu PowerUp!

Typhoon HIL je startap godine u Srbiji na konkursu PowerUp!

Slika: Lanjsko finale u Krakovu (PowerUp!)

Objavljeno

28.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma osnovana 2009. dobila je priznanje za UEGOS, kojim se predupređuju odstupanja u naponu i rešavaju prepreke u protokolu što se javljaju na liniji između pametnih uređaja i naponske mreže. Typhoon HIL je izabran da u svojstvu nacionalnog šampiona na startap sceni učestvuje u finalu takmičenja u Poljskoj.

Typhoon HIL Inc. je impresionirao žiri alatkom za komunikaciju između pametnih uređaja i strujne mreže i pobedio na trećem PowerUp! izazovu u Srbiji, kojeg je za startap firme organizovao EIT InnoEnergy. Prezentacije i ceremonija održane su onlajn zbog rizika od širenja korona virusa, ali veliko finale je zasad ostalo zakazano za 3. jun u Krakovu.

Ova firma je imala najbolju ideju, potencijal i predlog za razvoj sa svojim operativnim sistemom Universal Energy Gateway – UEGOS. Softver pokreću Linux i Python.

Korisnici mogu da združe, nadgledaju i kontrolišu raštrkane izvore energije i pametne uređaje koristeći postojeće ili nove gejtveje. Typhoon HIL je već prošao startap fazu, tvrdi njegov marketinški predstavnik Aleksandar Kavgić i otkriva da tim unapređuje interfejs već funkcionalnog proizvoda.

Typhoon HIL je priznanje dobio za operativni sistem Universal Energy Gateway – UEGOS

Sistem se jednostavno instalira i može da radi s raznim protokolima, dodao je. Kavgić je objasnio da dodavanje struje iz obnovljivih izvora i pametnih uređaja u sistem može da dovede do odstupanja u naponu. Pilot-projekti se planiraju u Belgiji, Holandiji i Španiji, izjavio je.
Kompanija, osnovana 2009, takođe pomaže u elektrifikaciji prevoza i razvoju solarnih elektrana, po rečima njenih inženjera.

Organizatori su naveli da je konkurs uveden radi podrške budućim jednorozima (unicorn), kako se kolokvijalno nazivaju kompanije u razvoju koje još nisu na berzi, a premaše tržišnu kapitalizaciju od milijardu dolara.

Ovog puta se prijavilo 425 firmi u ranoj fazi rasta u Centralnoj i Istočnoj Evropi, u pokušaju da dobiju pristup investitorima i potencijalnim partnerima. Ova mreža obećava i pomoć u unapređivanju i razvoju proizvoda, pilot-projektima i strategiji komercijalizacije.

Publika je izabrala WhiteLemur, koji je predstavio biorazgradiv i isplativ proizvod od otpada za ambalažu

Nagradu publike za najbolji startap u Srbiji dobio je WhiteLemur, koji je razvio materijal SOMA za ambalažu. Ona je biorazgradiva i isplativa, dobija se od otpada i zamena je za petrohemijske proizvode.

Finala po zemljama se održavaju nakon virtuelnog kampa za obuku. Kategorije su energija, čiste tehnologije, mobilnost, sajber bezbednost, pametni gradovi i čisti vazduh. Ovo je šesta godina celokupnog takmičenja.

Prošlogodišnji pobednik u Krakovu bio je Danubia NanoTech iz Slovačke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

28. april 2020. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

28. april 2020. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

28. april 2020. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

28. april 2020. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7