Električna energija

Typhoon HIL je startap godine u Srbiji na konkursu PowerUp!

Typhoon HIL je startap godine u Srbiji na konkursu PowerUp!

Slika: Lanjsko finale u Krakovu (PowerUp!)

Objavljeno

28.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma osnovana 2009. dobila je priznanje za UEGOS, kojim se predupređuju odstupanja u naponu i rešavaju prepreke u protokolu što se javljaju na liniji između pametnih uređaja i naponske mreže. Typhoon HIL je izabran da u svojstvu nacionalnog šampiona na startap sceni učestvuje u finalu takmičenja u Poljskoj.

Typhoon HIL Inc. je impresionirao žiri alatkom za komunikaciju između pametnih uređaja i strujne mreže i pobedio na trećem PowerUp! izazovu u Srbiji, kojeg je za startap firme organizovao EIT InnoEnergy. Prezentacije i ceremonija održane su onlajn zbog rizika od širenja korona virusa, ali veliko finale je zasad ostalo zakazano za 3. jun u Krakovu.

Ova firma je imala najbolju ideju, potencijal i predlog za razvoj sa svojim operativnim sistemom Universal Energy Gateway – UEGOS. Softver pokreću Linux i Python.

Korisnici mogu da združe, nadgledaju i kontrolišu raštrkane izvore energije i pametne uređaje koristeći postojeće ili nove gejtveje. Typhoon HIL je već prošao startap fazu, tvrdi njegov marketinški predstavnik Aleksandar Kavgić i otkriva da tim unapređuje interfejs već funkcionalnog proizvoda.

Typhoon HIL je priznanje dobio za operativni sistem Universal Energy Gateway – UEGOS

Sistem se jednostavno instalira i može da radi s raznim protokolima, dodao je. Kavgić je objasnio da dodavanje struje iz obnovljivih izvora i pametnih uređaja u sistem može da dovede do odstupanja u naponu. Pilot-projekti se planiraju u Belgiji, Holandiji i Španiji, izjavio je.
Kompanija, osnovana 2009, takođe pomaže u elektrifikaciji prevoza i razvoju solarnih elektrana, po rečima njenih inženjera.

Organizatori su naveli da je konkurs uveden radi podrške budućim jednorozima (unicorn), kako se kolokvijalno nazivaju kompanije u razvoju koje još nisu na berzi, a premaše tržišnu kapitalizaciju od milijardu dolara.

Ovog puta se prijavilo 425 firmi u ranoj fazi rasta u Centralnoj i Istočnoj Evropi, u pokušaju da dobiju pristup investitorima i potencijalnim partnerima. Ova mreža obećava i pomoć u unapređivanju i razvoju proizvoda, pilot-projektima i strategiji komercijalizacije.

Publika je izabrala WhiteLemur, koji je predstavio biorazgradiv i isplativ proizvod od otpada za ambalažu

Nagradu publike za najbolji startap u Srbiji dobio je WhiteLemur, koji je razvio materijal SOMA za ambalažu. Ona je biorazgradiva i isplativa, dobija se od otpada i zamena je za petrohemijske proizvode.

Finala po zemljama se održavaju nakon virtuelnog kampa za obuku. Kategorije su energija, čiste tehnologije, mobilnost, sajber bezbednost, pametni gradovi i čisti vazduh. Ovo je šesta godina celokupnog takmičenja.

Prošlogodišnji pobednik u Krakovu bio je Danubia NanoTech iz Slovačke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. april 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. april 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. april 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. april 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.