Električna energija

Typhoon HIL je startap godine u Srbiji na konkursu PowerUp!

Typhoon HIL je startap godine u Srbiji na konkursu PowerUp!

Slika: Lanjsko finale u Krakovu (PowerUp!)

Objavljeno

28.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma osnovana 2009. dobila je priznanje za UEGOS, kojim se predupređuju odstupanja u naponu i rešavaju prepreke u protokolu što se javljaju na liniji između pametnih uređaja i naponske mreže. Typhoon HIL je izabran da u svojstvu nacionalnog šampiona na startap sceni učestvuje u finalu takmičenja u Poljskoj.

Typhoon HIL Inc. je impresionirao žiri alatkom za komunikaciju između pametnih uređaja i strujne mreže i pobedio na trećem PowerUp! izazovu u Srbiji, kojeg je za startap firme organizovao EIT InnoEnergy. Prezentacije i ceremonija održane su onlajn zbog rizika od širenja korona virusa, ali veliko finale je zasad ostalo zakazano za 3. jun u Krakovu.

Ova firma je imala najbolju ideju, potencijal i predlog za razvoj sa svojim operativnim sistemom Universal Energy Gateway – UEGOS. Softver pokreću Linux i Python.

Korisnici mogu da združe, nadgledaju i kontrolišu raštrkane izvore energije i pametne uređaje koristeći postojeće ili nove gejtveje. Typhoon HIL je već prošao startap fazu, tvrdi njegov marketinški predstavnik Aleksandar Kavgić i otkriva da tim unapređuje interfejs već funkcionalnog proizvoda.

Typhoon HIL je priznanje dobio za operativni sistem Universal Energy Gateway – UEGOS

Sistem se jednostavno instalira i može da radi s raznim protokolima, dodao je. Kavgić je objasnio da dodavanje struje iz obnovljivih izvora i pametnih uređaja u sistem može da dovede do odstupanja u naponu. Pilot-projekti se planiraju u Belgiji, Holandiji i Španiji, izjavio je.
Kompanija, osnovana 2009, takođe pomaže u elektrifikaciji prevoza i razvoju solarnih elektrana, po rečima njenih inženjera.

Organizatori su naveli da je konkurs uveden radi podrške budućim jednorozima (unicorn), kako se kolokvijalno nazivaju kompanije u razvoju koje još nisu na berzi, a premaše tržišnu kapitalizaciju od milijardu dolara.

Ovog puta se prijavilo 425 firmi u ranoj fazi rasta u Centralnoj i Istočnoj Evropi, u pokušaju da dobiju pristup investitorima i potencijalnim partnerima. Ova mreža obećava i pomoć u unapređivanju i razvoju proizvoda, pilot-projektima i strategiji komercijalizacije.

Publika je izabrala WhiteLemur, koji je predstavio biorazgradiv i isplativ proizvod od otpada za ambalažu

Nagradu publike za najbolji startap u Srbiji dobio je WhiteLemur, koji je razvio materijal SOMA za ambalažu. Ona je biorazgradiva i isplativa, dobija se od otpada i zamena je za petrohemijske proizvode.

Finala po zemljama se održavaju nakon virtuelnog kampa za obuku. Kategorije su energija, čiste tehnologije, mobilnost, sajber bezbednost, pametni gradovi i čisti vazduh. Ovo je šesta godina celokupnog takmičenja.

Prošlogodišnji pobednik u Krakovu bio je Danubia NanoTech iz Slovačke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.