Električna energija

Tri scenarija za nacionalni energetski i klimatski plan Srbije

Srbija izabrala tri scenarija za nacionalni energetski i klimatski plan

Foto: cwizner from Pixabay

Objavljeno

07.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U procesu pripreme nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) Srbije za period od 2021. do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine razmatrana su 33 scenarija, a trenutno su u opciji samo tri.

Nacionalni energetski i klimatski plan će sadržati ciljeve za povećanje udela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije, za povećanje energetske efikasnosti i za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, sadržaće i mere za dostizanje ovih ciljeva i sprovođenje energetske tranzicije.

Scenariji u suštini predstavljaju projekcije većeg udela obnovljivih izvora energije, unapređenja energetske efikasnosti i smanjenja gasova sa efektom staklene bašte.

Tri scenarija predstavljena su na sastanku Radne grupe za pripremu NEKP-a

Kako navode u Ministarstvu rudarstva i energetike, na sastanku Radne grupe za izradu nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) Republike Srbije za period od 2021. do 2030, sa vizijom do 2050, predstavljena su predložena tri scenarija do 2030. godine, sa vizijom do 2050. Ti scenariji, kako se dodaje, mogli bi biti deo budućeg NEKP-a.

U dosadašnjem procesu izrade NEKP-a Radnoj grupi su predložena ukupno 33 scenarija, od kojih je, nakon analiziranja svih predloga, odabran manji broj koji su prezentovani na poslednjem sastanku, kažu u Ministarstvu.

Nacrti NEKP-a i strategije razvoja energetike Srbije za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine, nakon finalizacije, naći će se na javnoj raspravi, u kojoj će komentare, sugestije i predloge moći da daju sve zainteresovane organizacije civilnog društva i sve građanke i građani, privredni subjekti, univerziteti i akademije.

Nacrti NEKP-a i strategije razvoja energetike do 2040. uskoro će biti na javnoj raspravi

Prihvaćeni scenariji, kako ističu u Ministarstvu, biće javno dostupni i svaki građanin, organizacija ili privredni subjekat moći će da se upoznaju sa njima i da daju svoj sud.

Puna transparentnost i učešće svih zainteresovanih ključni je element procesa usvajanja planova, jer je cilj Ministarstva da se o najvažnijim strateškim dokumentima za razvoj energetike, do trenutka kad budu predloženi za usvajanje, postigne najširi društveni konsenzus, tvrde u Ministarstvu.

Ministarstvo: NEKP je ključni dokument u sprovođenju zelene agende u Srbiji

U rad Radne grupe za izradu NEKP-a, kako se dodaje, uključeni su predstavnici relevantnih ministarstava i institucija, nevladinog sektora, kao i predstavnici Energetske zajednice, Evropske komisije, Delegacije Evropske unije u Srbiji i Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD). Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektromreža Srbije (EMS) nedavno su u pismu Ministarstvu zatražili izmenu Zakona o obnovljiviim izvorima energije, a takođe su i napustili Radnu grupu.

Ministarstvo podseća da je Srbija potpisnica Pariskog klimatskog sporazuma, Sofijske deklaracije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan i Ugovora o energetskoj zajednici. NEKP je, kako dodaju, ključni dokument u sprovođenju zelene agende u Srbiji, a njegova izrada je predviđena i Zakonom o energetici.

Inače, Srbija je izradu NEKP-a počela aprila prošle godine u okviru IPA projekta Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

7. februar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

7. februar 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

7. februar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

7. februar 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune