OIE

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

LDK energetski i klimatski plan

Foto:iStock

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija nastavlja da daje podršku Republici Srbiji da razvije kapacitete za energetsko planiranje i ispuni preuzete obaveze u skladu sa Ugovorom o Energetskoj zajednici. U toku je izrada Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije od 2021. do 2030. godine sa vizijom do 2050. godine (INEKP) u okviru projekta IPA koji sprovode LDK Consultants SA i Center of Renewable Energy Sources and Saving (CRES).

Ukratko o projektu i zašto je važan

Poznato je da je u okviru EU već uspostavljen jasan pravno obavezujući okvir za postizanje ciljeva Pariskog sporazuma iz 2015. godine, a uspostavljeni su i ambiciozni ciljevi za 2030. godinu u pogledu obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i emisija gasova sa efektom staklene bašte. Slično državama članicama EU, ugovorne strane Energetske zajednice, u koje spada i Republika Srbija, u obavezi su da prate navedene oblasti i da izveštavaju o njima. Energetska zajednica (EZ) je usvojila Preporuku 2018/01/MC-EnC o izradi INEKP-a, što predstavlja obavezu svake od njenih ugovornih strana.

U skladu sa obavezama iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kao i Sofijskom deklaracijom o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, u toku je izrada Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za period od 2021. do 2030. godine sa vizijom do 2050. godine (INEKP), koja se sprovodi u okviru IPA projekta „Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje”. Ovaj projekat je finansiran u celini sredstvima Evropske unije, a sprovodi ga konzorcijum iz Grčke, koji predvodi LDK Consultants SA u saradnji sa Center for Renewable Energy Sources and Saving (CRES).

Pet dimenzija Uredbe o upravljanju Energetske unije

INEKP bi trebalo da pruži prikaz postojećeg stanja, ključnih politika i odgovarajućih mera za sagledavanje pet dimenzija Uredbe (EU) 2018/1999 o upravljanju Energetske unije i delovanjem u području klime:

  • Dekarbonizacija (emisije gasova sa efektom staklene bašte i obnovljiva energija)
  • Energetska efikasnost
  • Energetska sigurnost
  • Unutrašnje energetsko tržište
  • Istraživanje, inovacije i konkurentnost

Dimenzije NEKP

Pet dimenzija Energetske unije

Široka zastupljenost zainteresovanih strana u Radnoj grupi projekta

Radna grupa angažovana na izradi ovog dokumenta je operativna i sastoji se od 19 nacionalnih institucionalnih aktera sa ukupno 83 predstavnika, kao i 3 organizacije civilnog društva, koji daju značajan doprinos putem efikasne saradnje članova, aktivnog učešća na više od 30 sastanaka, dostavljanja podataka za sve projektne aktivnosti i analize rezultata modeliranja u postupku izrade nacrta.

Pored rada članova Radne grupe, Ministarstvo rudarstva i energetike je sprovodilo proces prikupljanja mišljenja raznih obrazovnih institucija, naučnih instituta i udruženja o posebnim temama, u skladu sa njihovim kompetencijama i relevantnošću.

Kapacitet za modeliranja zasnovan na postojećem modelu SEMS

Kapacitet za modeliranje je razvijen na osnovu postojećeg Sistema energetskog modeliranja Srbije (SEMS), koji je nastao u okviru prethodnog projekta: „Razvoj kapaciteta za energetsko planiranje” (IPA 2013) koji je takođe sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike i isti tim konsultanata, a finansirala Evropska unija.

U okviru projekta „Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje” planirano je da se model SEMS dodatno kalibrira ažuriranim podacima, i dopuni sa dva dodatna alata: alatom za makroekonomske analize (zasnovanim na MANAGE) i alatom za visoki stepen učešća OIE (zasnovanim na ANTARES-u) za analizu mogućnosti uključivanja velike količine obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem. Ova tri alata za modeliranje značajno unapređuju proces planiranja u oblasti energetike i klime.

Trideset i tri radna scenarija sa projekcijama u oblasti energetike i klime u Srbiji

U procesu izrade INEKP-a pripremljena su 33 radna scenarija sa projekcijama u oblasti energetike i klime za Srbiju do 2030. sa projekcijama do 2050. godine u cilju adekvatne analize raznih opcija razvoja energetskog sektora. Na osnovu ovih radnih scenarija definisaće se nekoliko relevantnih opcija za dalju analizu i sagledavanje mogućnosti i načina usklađivanja sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan i najnovijim paketom EU „Fit for 55“.

U okviru procesa izrade INEKP-a sprovode se konsultacije sa članovima Radne grupe, kao i sa drugim zainteresovanim stranama. U proces konsultacija uključena je i Energetska zajednica, a Sekretarijatu EZ-a je dostavljen nacrt nekoliko poglavlja na stručnu reviziju, kao i preliminarni rezultati modeliranja.

U okviru rada na INEKP-u poseban izazov predstavlja definisanje novih ciljeva u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 2030. sa vizijom do 2050. godine.

Potrebno je definisati onaj optimalni energetski miks energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, sigurnosti snabdevanja i energetskog siromaštva koji će definisati brzinu procesa dekarbonizacije odnosno energetske tranzicije.

Sledeći koraci na projektu

U narednom periodu će biti pripremljen kompletan nacrt INEKP-a, koji će biti predstavljen na javnim konsultacijama, koje će prema planu i očekivanjima biti organizovane početkom 2022. godine.

Nakon izrade INEKP-a, u okviru drugog dela projekta, planirano je održavanje sveobuhvatnog programa obuke za dalji razvoj kapaciteta za planiranje u oblasti energetike i klime, kako bi Srbija ispunila svoje obaveze u skladu sa preporukom koju je usvojila EZ.

Očekuje se da će ova aktivnost dodatno unaprediti znanja svih relevantnih učesnika projekta kao i kapacitete Ministarstva rudarstva i energetike u pogledu strateškog planiranja, te da će obezbediti interne alate za planiranje u oblasti energetike u klime.

U procesu pristupanja Republike Srbije EU, Srbija radi na prenošenju zakonodavstva EU, kao i na implementaciji svih propisa, čime svoj energetski sistem prilagođava Evropskoj uniji. Kako bi proces pristupanja u ovoj oblasti bio sproveden efikasno i delotvorno, Evropska unija od 2000. godine Srbiji pruža podršku, koja je dostigla vrednost od više od 830 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

8. decembar 2021. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

8. decembar 2021. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

8. decembar 2021. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

8. decembar 2021. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković