Električna energija

Energetsko planiranje u Srbiji od sada uz pomoć SEMS modela

energetsko-planiranje-Srbija-alat-za-energetsko-modeliranje-LDK

Slika: LDK Consultants

Objavljeno

27.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Realizacijom projekta „Razvoj kapaciteta energetskog planiranja“ poboljšani su kapaciteti Ministarstva rudarstva i energetike u domenu strateškog planiranja.

Tokom 26 meseci trajanja projekta (septembar 2017 – oktobar 2019), Ministarstvo je dobilo sofisticirani model za analizu i projekcije energetskog sistema i alat za određivanje prioritetnih projekata, istovremeno unapređujući svoje kapacitete za pripremu strateških dokumenata i korišćenje novorazvijenog modela i alata.

Projekat je sufinansiran sredstvima Evropske unije i Republike Srbije (EuropeAid/135625/IH/SER/RS), a realizovala ga je kompanija LDK Consultants SA u konzorcijumu sa Centrom za obnovljive izvore energije i uštede (CRES).

Razvijen Sistem energetskog modeliranja Srbije (SEMS)

Sistem energetskog modeliranja Srbije (SEMS), baziran na generatoru modela TIMES, predstavlja prvi kompleksan i sveobuhvatan model za energetsko planiranje, a dizajniran je i razvijen za obavljanje detaljne analize energetskog sistema Srbije u skladu sa pravnim tekovinama EU.

SEMS je baziran na generatoru modela TIMES koji se koristi u Grčkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, SAD

Model TIMES se primenjuje u celom svetu, uključujući Evropu (npr. u Grčkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, itd), u SAD i Africi (npr. Južnoafričkoj Republici). Ovaj model je prilagođen potrebama SEMS-a, s ciljem da pruži podršku Ministarstvu u obavljanju zadataka koji se tiču strateškog planiranja, kao i u pogledu predstojeće obaveze koja podrazumeva izradu integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP) u skladu sa nedavnim zahtevima Energetske zajednice.


Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike

„Projekat Razvoj kapaciteta energetskog planiranja je značajan projekat u nizu uspešno realizovanih projekata iz IPA fondova koji će omogućiti značajne benefite u oblasti strateškog planiranja u energetici i predstojećim obavezama pripreme integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, a u skladu sa zahtevima Energetske zajednice. Razvojem alata za modeliranje u oblasti energetike (Sistema energetskog modeliranja Srbije – SEMS-a), alata za prioritizaciju projekata i jačanjem kapaciteta energetskih kompanija i institucija za njihovu primenu, stvoreni su izuzetni preduslovi za pripremu energetskih projekcija i scenarija, prioritizaciju energetskih projekata, kao i za i sveukupno praćenje energetske politike u cilju donošenja politika i daljeg ispunjenja obaveza Republike Srbije na putu ka EU.“


Sproveden je opsežan program obuke i podizanja kapaciteta koji je trajao više od 35 dana, na kom je učestvovalo više od 40 polaznika iz svih energetskih kompanija u Srbiji i Mnistarstva, koji su stekli znanja da samostalno koriste SEMS i alat za određivanje prioriteta projekata. U okviru istog projekta, konsultant je razvio i alat za određivanje prioritetnih projekata baziran na metodologijama EU za analizu troškova i koristi i višekriterijumsku analizu u svrhu dobijanja liste prioritetnih projekata za svaki podsektor u energetskom sektoru.

Pripremljen prvi Godišnji izveštaj o Strategiji razvoja energetike i Programu ostvarivanja strategije

Osim toga, jedan od glavnih rezultata projekta bila je izrada prvog Godišnjeg izveštaja o Strategiji razvoja energetike i Programu ostvarivanja strategije Republike Srbije, nakon što su prethodno izrađene smernice u tu svrhu. U skladu sa Zakonom o energetici, Vlada Srbije ima obavezu da na godišnjem nivou podnosi sličan izveštaj nacionalnoj Skupštini na odobrenje i usvajanje.


Sofia Nikolakaki, konsultantska kuća LDK Consultants

„Uspešan i pre svega blagovremen završetak jednog takvog zanimljivog i zahtevnog projekta, ne bi bio moguć bez stalne podrške Ministarstva rudarstva i energetike i odlične saradnje sa energetskim kompanijama i agencijama u Srbiji.“


Proces izrade Godišnjeg izveštaja je podrazumevao prikupljanje statističkih i kvalitativnih podataka koje su obezbedili Ministarstvo rudarstva i energetike i glavne energetske kompanije i agencije u Srbiji. U nekim slučajevima je bilo neophodno da zainteresovane strane pruže pojašnjenja kao i validaciju dostavljenih podataka, s ciljem da se u izveštaju predstave precizni podaci u pogledu postignutog napretka u različitim energetskih podsektorima u Srbiji.

Ciljeve projekta ne bi bilo moguće postići bez formiranja Radne grupe, koju su činili predstavnici Ministarstva, energetskih kompanija i AERS-a

Naposletku, ciljeve projekta ne bi bilo moguće postići bez formiranja Radne grupe, koju su činili predstavnici Ministarstva, Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije (EMS), Srbijagasa, Transnafte, Naftne industrije Srbije (NIS) i Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS). Efektivna saradnja između njenih članova, sa sastancima na gotovo mesečnom nivou tokom celog trajanja projekta, kao i dobro utvrđene obaveze, koje su podrazumevale i dostavljanje podataka o energetskom sektoru za sve projektne aktivnosti, te analizu i odobrenje projektnih rezultata, bile su ključne za uspešan završetak projekta i za njegovu održivost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

27. decembar 2019. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

27. decembar 2019. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

27. decembar 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

27. decembar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin