Električna energija

Mihajlović: uskoro počinje javna rasprava o nacrtima nacionalnog energetskog i klimatskog plana i energetske strategije Srbije

Mihajlovic uskoro pocinje javna rasprava o nacrtima nacionalnog energetskog i klimatskog plana i energetske strategije Srbije

Foto: Al3xanderD from Pixabay

Objavljeno

31.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će se nacrti nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) za period do 2030. godine, i strategije razvoja energetike za period do 2040. godine uskoro naći na širokoj javnoj raspravi.

Zorana Mihajlović je pozvala sve zainteresovane organizacije civilnog društva i sve građanke i građane da učestvuju u procesu donošenja integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine, kao i strategije razvoja energetike za period do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine

Mihajlović je istakla da je energetska tranzicija proces koji se tiče svih građana Srbije, jer se i energija i životna sredina tiču svih nas.

2021. i 2022. su ključne za proces energetske tranzicije

Prethodna i ova godina su ključne za proces energetske tranzicije, i u njima se donose najvažnije odluke za budućnost srpske energetike, rekla je Mihajlović. On je podsetila da je u 2021. donet novi zakonodavni okvir, a započeta je i izrada dva najvažnija strateška dokumenta za energetski sektor.

Dva dokumenta će odrediti put srpske energetike u narednim decenijama

Nacrti ovih dokumenata uskoro će, kako je najavila, biti na javnoj raspravi, pa je zato pozvala zainteresovane organizacije civilnog društva i sve građanke i građane, da učestvuju u izradi plana i strategije koji će odrediti put srpske energetike u narednim decenijama.

Ministarstvo je, kao nosilac izrade strategija, otvoreno da čuje sva mišljenja, ali niko nema pravo da nameće svoj pogled kao jedini ispravan, da pokušava da potpuno zaustavi promene ili da opstruiše donošenje strateških dokumenata koji su važni za razvoj Srbije, njenu privredu i građane, kaže Mihajlovićeva.

Od članica Energetske zajednice NEKP pripremile Severna Makedonija i Albanija

NEKP bi trebalo da sadrži ciljeve za 2030. za povećanje energetske efikasnosti i udela obnovljivih izvora energije u potrošnji energije, kao i za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Sastavni deo su i politike i mere za dostizanje ovih ciljeva.

Ove planove je EU uvela kao obavezu za svoje članice u okviru paketa Čista energija za sve Evropljane. Paket je usvojen kako bi pomogao EU da postigne svoje energetske i klimatske ciljeve za 2030. Članice Energetske zajednice (EnZ) nemaju obavezu da ih usvoje, već samo preporuku, ali sve ih pripremaju, dok su ih članice EU nedavno usvojile.

Od članica Energetske zajednice dosad su nacrt NEKP-a predale samo Severna Makedonija i Albanija. Prva je to uradila u jesen 2020, a druga u decembru 2021.

U Srbiji se izrada NEKP-a sprovodi u okviru IPA projekta „Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“. Projekat je finansiran u celini sredstvima Evropske unije, a sprovodi ga konzorcijum iz Grčke, koji predvodi LDK Consultants SA u saradnji sa Center for Renewable Energy Sources and Saving (CRES).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

31. januar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

31. januar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

31. januar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

31. januar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.