Klimatske promene

Posle Severne Makedonije i Albanija dostavila nacrt NEKP-a Energetskoj zajednici

emisije-smanjenje-nacrt-nekp-albanija

Slika: Pixabay/catazul

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je preporuke u vezi sa nacrtom nacionalnog plana za energetiku i klimu (NEKP) Albanije, koja je postala druga zemlja koja je dostavila ovaj dokument na razmatranje. Nacrt NEKP-a Albanije predstavlja sveobuhvatan pregled postojećih i planiranih mera, ali ima još prostora za dodatne politike koje bi pomogle ovoj zemlji da razdvoji ekonomski rast od emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), saopštio je Sekretarijat.

Prva članica Energetske zajednice koja je predala nacrt NEKP-a je Severna Makedonija, a to je učinila u jesen 2020. godine.

Ciljevi Albanije za 2030. uključuju uštedu emisija GHG od 18,7% i porast udela obnovljivih izvora u potrošnji na 54.4%

Ciljevi za 2030. godinu koje je Albanija postavila u svom NEKP-u uključuju uštedu emisija GHG od 18,7%, smanjenje finalne potrošnje energije od 8,4% i porast udela obnovljivih izvora u potrošnji na 54.4%.

Direktor Sekretarijata Energetske zajdnice Artur Lorkowski pohvalio je Albaniju što je postala jedna od prvih članica koje su izradile nacrt NEKP-a, dodavši da ova zemlja već proizvodi električnu energiju bez emisija GHG, što je dobra polazna osnova za zeleni ekonomski razvoj.

Proizvodnja struje bez emisija GHG omogućava Albaniji da radi na delarbonizaciji drugih sektora

U preporukama, Sekretarijat napominje da zahvaljujući potpuno dekarbonizovanoj proizvodnji električne energije Albanija ima jedinstvenu poziciju među članicama Energetske zajednice i da joj to omogućava da iskoristi resurse za dekarobonizaciju drugih sektora, poput industrije, za koju se predviđa da će imati najveći udeo u porastu emisija.

Sekretarijat preporučuje da očekivani nivoi smanjenja emisija GHG, kao i prateći troškovi i ulganja, budu naznačeni za svaku od politika i mera u okviru plana. Takođe, politike i mere treba da sadrže jasne i merljive prelazne ciljeve kako bi se omogućilo praćenje napretka, smatra Sekretarijat.

Sekretarijat preporučuje Albaniji uvođenje sistema trgovine emisijama do 2030. godine

Što se tiče trgovine emisijama, Sekretarijat preporučuje da Albanija uvede takav sistem do 2030. godine kako bi se rezultati njegove primene, u smislu smanjenja emisija, mogli videti pre 2040. godine.

Albanija treba da razgovara drugim članicama Energetske zajednice o uticaju svog NEKP-a na njih

Još jedna od preporuka Sekretarijata je da Albanija pokrene razgovore sa drugim članicama Energetske zajednice o tome kako će predviđeni ciljevi i politike iz njenog NEKP-a uticati na ove zemlje, navodi Sekretarijat.

Članice Energetske zajednice koje rade na pripremi nacionalnih planova za energetiku i klimu su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo*. Cilj NEKP-a je da se izradi integrisan okvir za dekarbonizaciju do 2030. godine i kasnije, usklađen sa ciljevima Evropskog zelenog dogovora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

23. decembar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

23. decembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

23. decembar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

23. decembar 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto