Klimatske promene

Posle Severne Makedonije i Albanija dostavila nacrt NEKP-a Energetskoj zajednici

emisije-smanjenje-nacrt-nekp-albanija

Slika: Pixabay/catazul

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je preporuke u vezi sa nacrtom nacionalnog plana za energetiku i klimu (NEKP) Albanije, koja je postala druga zemlja koja je dostavila ovaj dokument na razmatranje. Nacrt NEKP-a Albanije predstavlja sveobuhvatan pregled postojećih i planiranih mera, ali ima još prostora za dodatne politike koje bi pomogle ovoj zemlji da razdvoji ekonomski rast od emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), saopštio je Sekretarijat.

Prva članica Energetske zajednice koja je predala nacrt NEKP-a je Severna Makedonija, a to je učinila u jesen 2020. godine.

Ciljevi Albanije za 2030. uključuju uštedu emisija GHG od 18,7% i porast udela obnovljivih izvora u potrošnji na 54.4%

Ciljevi za 2030. godinu koje je Albanija postavila u svom NEKP-u uključuju uštedu emisija GHG od 18,7%, smanjenje finalne potrošnje energije od 8,4% i porast udela obnovljivih izvora u potrošnji na 54.4%.

Direktor Sekretarijata Energetske zajdnice Artur Lorkowski pohvalio je Albaniju što je postala jedna od prvih članica koje su izradile nacrt NEKP-a, dodavši da ova zemlja već proizvodi električnu energiju bez emisija GHG, što je dobra polazna osnova za zeleni ekonomski razvoj.

Proizvodnja struje bez emisija GHG omogućava Albaniji da radi na delarbonizaciji drugih sektora

U preporukama, Sekretarijat napominje da zahvaljujući potpuno dekarbonizovanoj proizvodnji električne energije Albanija ima jedinstvenu poziciju među članicama Energetske zajednice i da joj to omogućava da iskoristi resurse za dekarobonizaciju drugih sektora, poput industrije, za koju se predviđa da će imati najveći udeo u porastu emisija.

Sekretarijat preporučuje da očekivani nivoi smanjenja emisija GHG, kao i prateći troškovi i ulganja, budu naznačeni za svaku od politika i mera u okviru plana. Takođe, politike i mere treba da sadrže jasne i merljive prelazne ciljeve kako bi se omogućilo praćenje napretka, smatra Sekretarijat.

Sekretarijat preporučuje Albaniji uvođenje sistema trgovine emisijama do 2030. godine

Što se tiče trgovine emisijama, Sekretarijat preporučuje da Albanija uvede takav sistem do 2030. godine kako bi se rezultati njegove primene, u smislu smanjenja emisija, mogli videti pre 2040. godine.

Albanija treba da razgovara drugim članicama Energetske zajednice o uticaju svog NEKP-a na njih

Još jedna od preporuka Sekretarijata je da Albanija pokrene razgovore sa drugim članicama Energetske zajednice o tome kako će predviđeni ciljevi i politike iz njenog NEKP-a uticati na ove zemlje, navodi Sekretarijat.

Članice Energetske zajednice koje rade na pripremi nacionalnih planova za energetiku i klimu su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo*. Cilj NEKP-a je da se izradi integrisan okvir za dekarbonizaciju do 2030. godine i kasnije, usklađen sa ciljevima Evropskog zelenog dogovora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

23. decembar 2021. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

Istraživanje pokazalo da je podrška klimatskoj akciji veća nego što se misli

Dve trećine ljudi spremno da jedan odsto zarade da na spašavanje planete od klimatskih promena

23. decembar 2021. - Čak 69 odsto globalne populacije spremno je da dobrinese borbi protiv globalnog zagrevanje, odricanjem od jednog procenta svog dohotka

srbija nekp pks ldk energetsko planiranje

Uspešno je okončan ključni projekat za transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji

23. decembar 2021. - Projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“, finansiran iz programa IPA 2017, poslužio je kao primer saradnje svih aktera energetskog sektora u zemlji u oblasti metodološkog strateškog planiranja

2024, najtopliji januar u istoriji merenja

Oboren prvi rekord ove godine: januar 2024. najtopliji u istoriji

23. decembar 2021. - Nakon najtoplije 2023. godine, u 2024. je zabeležen najtopliji januar u istoriji i ujedno osmi uzastopni mesec u kojem su globalne temperature dostigle rekordne visine