Klimatske promene

Posle Severne Makedonije i Albanija dostavila nacrt NEKP-a Energetskoj zajednici

emisije-smanjenje-nacrt-nekp-albanija

Slika: Pixabay/catazul

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je preporuke u vezi sa nacrtom nacionalnog plana za energetiku i klimu (NEKP) Albanije, koja je postala druga zemlja koja je dostavila ovaj dokument na razmatranje. Nacrt NEKP-a Albanije predstavlja sveobuhvatan pregled postojećih i planiranih mera, ali ima još prostora za dodatne politike koje bi pomogle ovoj zemlji da razdvoji ekonomski rast od emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), saopštio je Sekretarijat.

Prva članica Energetske zajednice koja je predala nacrt NEKP-a je Severna Makedonija, a to je učinila u jesen 2020. godine.

Ciljevi Albanije za 2030. uključuju uštedu emisija GHG od 18,7% i porast udela obnovljivih izvora u potrošnji na 54.4%

Ciljevi za 2030. godinu koje je Albanija postavila u svom NEKP-u uključuju uštedu emisija GHG od 18,7%, smanjenje finalne potrošnje energije od 8,4% i porast udela obnovljivih izvora u potrošnji na 54.4%.

Direktor Sekretarijata Energetske zajdnice Artur Lorkowski pohvalio je Albaniju što je postala jedna od prvih članica koje su izradile nacrt NEKP-a, dodavši da ova zemlja već proizvodi električnu energiju bez emisija GHG, što je dobra polazna osnova za zeleni ekonomski razvoj.

Proizvodnja struje bez emisija GHG omogućava Albaniji da radi na delarbonizaciji drugih sektora

U preporukama, Sekretarijat napominje da zahvaljujući potpuno dekarbonizovanoj proizvodnji električne energije Albanija ima jedinstvenu poziciju među članicama Energetske zajednice i da joj to omogućava da iskoristi resurse za dekarobonizaciju drugih sektora, poput industrije, za koju se predviđa da će imati najveći udeo u porastu emisija.

Sekretarijat preporučuje da očekivani nivoi smanjenja emisija GHG, kao i prateći troškovi i ulganja, budu naznačeni za svaku od politika i mera u okviru plana. Takođe, politike i mere treba da sadrže jasne i merljive prelazne ciljeve kako bi se omogućilo praćenje napretka, smatra Sekretarijat.

Sekretarijat preporučuje Albaniji uvođenje sistema trgovine emisijama do 2030. godine

Što se tiče trgovine emisijama, Sekretarijat preporučuje da Albanija uvede takav sistem do 2030. godine kako bi se rezultati njegove primene, u smislu smanjenja emisija, mogli videti pre 2040. godine.

Albanija treba da razgovara drugim članicama Energetske zajednice o uticaju svog NEKP-a na njih

Još jedna od preporuka Sekretarijata je da Albanija pokrene razgovore sa drugim članicama Energetske zajednice o tome kako će predviđeni ciljevi i politike iz njenog NEKP-a uticati na ove zemlje, navodi Sekretarijat.

Članice Energetske zajednice koje rade na pripremi nacionalnih planova za energetiku i klimu su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo*. Cilj NEKP-a je da se izradi integrisan okvir za dekarbonizaciju do 2030. godine i kasnije, usklađen sa ciljevima Evropskog zelenog dogovora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

23. decembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Koliko barela nafte košta svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru

Koliko barela nafte košta svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru

23. decembar 2021. - Katar je za pripreme Svetskog prvenstva u fudbalu utrošio 220 milijardi dolara, procenili su svetski...

Evropska klimatska inicijativa nudi donacije do milion evra

EUKI donacije za projekte klimatske akcije do jednog miliona – prijavite se

23. decembar 2021. - Jedan projekat može da dobije od 120 hiljada do miliona evra u okviru sedam ključnih tema u periodu od 18 do 29 meseci

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

23. decembar 2021. - Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze...