Voda

Tender: Koncesija za izgradnju MHE Štedrić 1

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je tender za dodelu koncesije za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane (MHE) Štedrić 1 na reci Štedrić, pritoci Zelenog Jadra.

Izgradnja MHE Štedrić 1 procenjene instalisane snage 0,58 MW i procenjene godišnje proizvodnje 3,54 GWh, predviđena je celim tokom reke Štedrić, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena vrednost investicije u ovu protočno-derivacionu MHE iznosi oko 2,87 miliona KM (oko 1,45 miliona evra).

Ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi studije opravdanosti dodele koncesije, sa elementima procene zaštite životne sredine koja će biti izrađena u skladu sa važećim propisima.

Maksimalan period na koji se može dodeliti koncesija je 50 godina.

Minimalna koncesiona naknada sastoji se od jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo u iznosu od 143.590 KM (oko 73.400 evra) i koncesione naknade za korišćenje u iznosu 0,0055 KM (0,0028 evra) po proizvedenom kWh električne energije.

Inicijativu za dodelu predmetne koncesije, u skladu sa članom 25. Zakona o koncesijama, podnelo je privredno društvo Zemx d.o.o. Srebrenica. Podnosiocu inicijative, prilikom vrednovanja ponuda, dodeljuje se bonus za ponuđeno rešenje do 10% od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda je 25. januar 2019. godine.

Otpor izgradnji MHE širom regiona

U Srbiji građanska inicijativa “Odbranimo reke Stare planine” već dve godine pokušava da zaustavi gradnju malih hidroelektrana u zaštićenom području. Inicijativa je organizovala veliki protest u Pirotu u septembru, a najavljuje i protest u Beogradu za kraj januara.

Otpor malim hidroelektranama je sve veći i u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i u drugim državama regiona.

Borba “hrabrih žena Kruščice” iz BiH, koje više od godinu dana blokiraju gradnju MHE u svom mestu, nedavno je i zvanično uspešno završena pošto je sud poništio dozvole za gradnju.

U toku je i mini-istraživanje portala Balkan Green Energy News na temu voda. Detaljne rezultate uz analizu objavićemo po završetku istraživanja, krajem januara 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

28. decembar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. decembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. decembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. decembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage