Voda

Tender: Koncesija za izgradnju MHE Štedrić 1

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je tender za dodelu koncesije za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane (MHE) Štedrić 1 na reci Štedrić, pritoci Zelenog Jadra.

Izgradnja MHE Štedrić 1 procenjene instalisane snage 0,58 MW i procenjene godišnje proizvodnje 3,54 GWh, predviđena je celim tokom reke Štedrić, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena vrednost investicije u ovu protočno-derivacionu MHE iznosi oko 2,87 miliona KM (oko 1,45 miliona evra).

Ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi studije opravdanosti dodele koncesije, sa elementima procene zaštite životne sredine koja će biti izrađena u skladu sa važećim propisima.

Maksimalan period na koji se može dodeliti koncesija je 50 godina.

Minimalna koncesiona naknada sastoji se od jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo u iznosu od 143.590 KM (oko 73.400 evra) i koncesione naknade za korišćenje u iznosu 0,0055 KM (0,0028 evra) po proizvedenom kWh električne energije.

Inicijativu za dodelu predmetne koncesije, u skladu sa članom 25. Zakona o koncesijama, podnelo je privredno društvo Zemx d.o.o. Srebrenica. Podnosiocu inicijative, prilikom vrednovanja ponuda, dodeljuje se bonus za ponuđeno rešenje do 10% od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda je 25. januar 2019. godine.

Otpor izgradnji MHE širom regiona

U Srbiji građanska inicijativa “Odbranimo reke Stare planine” već dve godine pokušava da zaustavi gradnju malih hidroelektrana u zaštićenom području. Inicijativa je organizovala veliki protest u Pirotu u septembru, a najavljuje i protest u Beogradu za kraj januara.

Otpor malim hidroelektranama je sve veći i u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i u drugim državama regiona.

Borba “hrabrih žena Kruščice” iz BiH, koje više od godinu dana blokiraju gradnju MHE u svom mestu, nedavno je i zvanično uspešno završena pošto je sud poništio dozvole za gradnju.

U toku je i mini-istraživanje portala Balkan Green Energy News na temu voda. Detaljne rezultate uz analizu objavićemo po završetku istraživanja, krajem januara 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

02 March 2021 - Ministarstvo infrastrukture planira da podsticaje odobrava samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.

Solar Energy Group Kosovu solarnu elektranu 150 MW

Solar Energy Group će na Kosovu* podići solarnu elektranu od 150 MW

01 March 2021 - Solar Energy Group je potpisao sporazum s KOSTT-om o povezivanju svoje buduće solarne elektrane od 150 megavata na mrežu

ORSP sprema protest mini hidroelektrana u Rakiti dozvolu

ORSP sprema protest ako mini hidroelektrana u Rakiti ne izgubi dozvolu

01 March 2021 - Pokret Odbranimo reke Stare planine najavljuje protest ukoliko nadležno ministarstvo do 7. marta ne ukine dozvolu za MHE Zvonce u Rakiti