Energetska efikasnost

TENDER: Izrada studije opravdanosti i projekta za daljinsko upravljanje javnim osvetljenjem u Beogradu

Studija-opravdanosti-projekat-za-daljinsko-upravljanje-javnim-osvetljenjem-Beograd

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.04.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

22.04.2019.

Država

Podeli

Gradska uprava objavila je javni poziv za izradu Studije opravdanosti sa idejnim projektom implementacije daljinskog upravljanja javnim osvetljenjem u Beogradu u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Rok za slanje ponuda je 20. maj, a predmet studije je:

– Snimak postojećeg stanja sistema javnog osvetljenja.

– Utvrđivanje tekuće energetske situacije – određivanje referentne godišnje potrošnja sistema.

– Definisanje predloga za modernizaciju uvođenjem merno/kontrolnog sistema.

– Izrada troškovnika potrebnih za modernizaciju sistema.

– Utvrđivanje očekivanih energetskih i ušteda u procesima održavanja na temelju snimaka sadašnjeg stanja sistema javnog osvetljenja i simulacije rada sistema sa modernizovanom novom opremom.

Potrošnja javnog osvetljenja je 350 GWh godišnje što je 2.3% industrijske ili 1.1% ukupne potrošnje

U konkursnoj dokumentaciji Gradska uprava navodi da je povećanje energetske efikasnosti jedan od glavnih prioriteta u svim segmentima potrošnje, pa tako i u javnom osvetljenju. Potrošnja javnog osvetljenja u Srbiji je 350 GWh godišnje što predstavlja 2.3% industrijske ili 1.1% ukupne potrošnje električne energije.

„Troškovi potrošnje električne energije i održavanja javnog osvetljenja mogu da budu smanjeni u značajnoj meri uvođenjem sistema za nadzor i upravljanje. Primeri dobre prakse pokazali su da je uvođenjem opreme za upravljanje javnim osvetljenjem i novim izvorima svetlosti bilo moguće ostvariti uštede u potrošnji električne energije od 20% do 40%. Zato se uvođenje novog kontrolnog sistema za monitoring i upravljanje javnim osvetljenjem nameće kao ozbiljan koncept uštede električne energije, kao i obezbeđenje sistema javnog osvetljenja visoke pouzdanosti“, navodi se u dokumentaciji.

Kontrola javnog osvetljenja je rešenje koje omogućava daljinsko upravljanje, odnosno uključenje i isključenje grupa ili pojedinačnih svetiljki (prema zahtevu naručioca), daljinsku dijagnostiku, kao i regulaciju njihovog svetlosnog fluksa (dimovanja).

Kontrola treba da omogući dvosmernu komunikaciju – mogućnost slanja komande, ali i prijema informacija o trenutnom statusu svetiljki, kao i potvrdu da je komanda izvršena. Na ovaj način se štedi energija u kasnim noćnim satima kada frekvencija saobraćaja nije velika ili kad god se za tim ukaže potreba.

Druga velika prednost uvođenja kontrolnog sistema je, kako navodi Gradska uprava, u smanjenim troškovima održavanja.

Komentara: (5)
Saki / 06.05.2019.

Studija od 30 miliona dinara bas lepo…

Akademik Miloje / 06.05.2019.

Na jednom od fakulteta uobicajena je kalkulacija za angazovanje redovnog profesora dr nauka sa normom bruto cena covek mesec od rea velicine 100 000 dinara. Ako se zna da je procenjena vrednost ove Studije – Studija opravdanosti sa idejnim projektom implementacije daljinskog upravljanja javnim osvetljenjem u Beogradu u cilju povećanja energetske efikasnosti izvodi se zakljucak da bi se ukupno angazovala nezavisna petorica eksperata ili redovnih profesora dr nauka po ceni za jedan mesec njihovog rada koja bi 500 000 dinara. Odnosno ukupno bi trebalo 60 meseci ili 5 godina da oni rade ovu Studiju ako je procenjena cena 30 miliona dinara. Gospodo iz gradske uprave Beograda nesto je trulo u Vasoj sluzbi – neko planira ogromo pranje novca.

Joza / 07.05.2019.

Uvazeni akademik Miloje, na osnovu odlicno obavestenih izvora saznajemo da je stvar jos gora i to 3,3333 puta veca cena za ovu Studiju. U pitanju je PROECENJENA i planirana cena od 100 000 000,00 dinara – 100 miliona dinara, sto znaci koristeci vase proracune da ce ovim EKSPERTIMA – njih petoro trebati skoro 17 godina, zaokruzimo na 20 godina. Jasno je da je po sredi organizovan pokusaj izvlacenja velike kolicine novca a preko INSTITUCIJE mozda nekog od Instituta sa odlicnim referencama i imenom naseg VELIKOG NAUCNIKA – „Nikola Tesla„. Slucaj koji se ovde pominje je mnogo gori i opasniji od POKUSAJA gradnje Gondole jer skrnavi ime VELIKOG NAUCNIKA a za potrebe organizovane grupe u svim energetskim kompanijama do kompletnog menadzmenta ove INSTITUCIJE.

Cirko / 26.05.2019.

Tesla Institut je paravan za E control pravi primer pranja novca

Suri / 27.05.2019.

http://www.econtrol.rs/index
ova firma je sa Tesla Institutom dobila namesten poslic sto je ocigledno pranje love a ko ce da odgovara kao i za sva ostala namestanja tendera i ovom delu gradske uprave beograd zna samo AV.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

22. april 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

22. april 2019. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

22. april 2019. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

22. april 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela