Životna sredina

Svetski dan zaštite životne sredine 2021 – Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi

svetski dan zastite zivotne sredine 2021 dekada obnove ekosistema okeani

Slika: UN

Objavljeno

03.06.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

03.06.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Svetski dan zaštite životne sredine – 5. jun 2021. godine označiće početak Dekade obnove ekosistema (2021 – 2030.). Ujedinjene nacije su pozvale pojedince, grupe, vlade, kompanije i organizacije da udruže snage u globalnom pokretu Generacija obnove (eng. #GenerationRestoration), kako bi se zaustavila degradacija ekosistema i svima osigurala održiva budućnost.

Obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine ove godine fokusira se na obnavljanje ekosistema, a glavna poruka je „Reimagine.Recreate.Restore“. UN program za životnu sredinu (UNEP) pripremio je priručnik za obnavljanje ekosistema kako bi pomogao svima koji su zainteresovani da se priključe pokretu Generacija obnove. Priručnik sadrži praktične savete za konkretne aktivnosti, promenu ličnih navika i širenje ideje obnove ekosistema u javnosti.

Dekada obnove ekosistema je globalna misija oživljavanja milijardi hektara, od šuma do obradivih površina i od planinskih vrhova planina do morskih dubina

„Obnova ekosistema podrazumeva sprečavanje, zaustavljanje i otklanjanje štete koja im je naneta, kako bi se prirodi nešto vratilo, a ne samo od nje uzimalo. Svetski dan zaštite životne ove godine označava početak dekade UN-a za obnavljanje ekosistema, koja predstavlja globalnu misiju oživljavanja milijardi hektara, od šuma do obradivih površina, od planinskih vrhova do morskih dubina“, saopštile su UN.

Samo zdravi ekosistemi, kako se dodaje, mogu obezbediti sredstva za život ljudi, biti brana klimatskim promenama i zaustaviti nestajanje biodiverziteta.

Priručnik za obnavljanje ekosistema donosi savete za konkretne aktivnosti, promenu ličnih navika i širenje ideje obnove ekosistema u javnosti

Gubitak ekosistema lišava planetu prirodnih mehanizama za apsorpciju CO2, poput šuma i tresetišta, u vreme kada čovečanstvo to sebi može najmanje da priušti. Globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako tvrdi UN, rastu uzastopno već tri godine i planeta je na samo jedan korak od od potencijalno katastrofalnih klimatskih promena.

„Pojava COVID-19 takođe je pokazala koliko katastrofalne mogu biti posledice gubitka ekosistema jer smo smanjivanjem prirodnog staništa životinja stvorili idealne uslove za širenje patogena – uključujući koronaviruse“, navele su UN.

Zemlja domaćin Svetskog dana zaštite životne sredine 2021. je Pakistan, koji već sprovodi jedan projekat restauracije ekosistema – Cunami deset milijardi stabala. Pokrenut 2019. godine, projekat je nedavno stigao do milijardu zasađenih sadnica, a plan je da bude završen do 2023.

Priručnik za priključivanje globalnom pokretu Generacija obnove

Vodič od 21 stranice opisuje kako obnoviti osam ključnih vrsta ekosistema – šume, obradive površine, pašnjake i savane, reke i jezera, okeane i priobalna područja, gradove, tresetišta i planine.

„Priručnik vam pomaže da identifikujete mogućnosti za obnovu ekosistema u vašem okruženju i da pronađete partnere i podršku. Takođe vam pokazuje kako da ublažite pritisak na ekosisteme promenom navika i podstiče sve da održivost shvate ozbiljno“, navodi se u priručniku.

svetski dan zastite zivotne sredine 2021 dekada obnove ekosistema

Vodič opisuje tri načina za priključivanje globalnom pokretu Generacija obnove:

Akcije:

Osmislite projekat obnove ekosistema ili inicijativu za promenu politike, bilo na lokalnom, regionalnom ili nacionalnom nivou, i tako pokažite svetu kako ćete doprineTdi Dekadi obnove

  • Volontirajte u postojećim projektima
  • Učestvujte u čišćenju jezera, plaže, parka ili neke druge lokacije u prirodi
  • Ozelenite dom, firmu, školu ili javni prostor autohtonim drvećem ili biljkama.

Promena navika:

  • Dajte donaciju ili drugu vrsta podrške inicijativama koje se bave obnovom ili zaštitom prirode
  • Prestanite da kupujete proizvode i usluge koje nisu sertifikovane kao održive
  • Jedite samo hranu zasnovanu na sezonskim, održivim i biljnim proizvodima.

Animiranje šire javnosti:

  • Organizujte ili učestvujte u izložbi plakata, fotografija ili drugih umetničkih formi koje pokazuju lepotu lokalnih ekosistema
  • Organizujte raspravu o vrednostima ekosistema i pretnjama sa kojima se suočavaju
  • Organizujte onlajn kampanje za skretanje pažnje na klimatske promene, uništavanje prirode i rešenjima da se to promeni
  • Obratite se lokalnim novinama.
Komentara: (1)
Slavko Jerković / 04.06.2021.

Udruženje građana ,,Plavi talas“ iz Apatina, svojim aktivnostima, priključuje se obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine 05.06.2021. pod sloganom – Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi. To je i početak Dekade obnove ekosistema (2021-2030). Naš prepoznatljiv moto je EKO PLAVI TALAS 2021. Osnovani smo 2015. godine, sa povremenim delovanjem, a u posledjih nekoliko godina totalnim mirovanjem, sem izmirenja obaveza prema APR-e. Januara ove godine smo izvršili izmene i dopune statuta, a samim tim izabrali novo rukovodstvo, proširili ciljeve i aktivnosti delovanja. U prioritet smo stavili zaštitu životne sredine tj. ekologiju u svim njenim vidovima. S obzirom da nam je reka Dunav osnova dobrog dela angažovanja, s toga će mo izvršiti čišćenje neuređenih površina u priobalju, kao i delove gradskih i prigradskih prostora, na žalost pretvorenih u mesta za odlaganje komunalnog otpada. Planiramo da na razne načine utičemo na promenu svesti građana svih generacija. Imamo izvanrednu saradnju sa sličnim udruženjima iz Sokobanje (R. Srbija) i Kotor Varoša (R.Srpska). U najkraćem roku objavićemo naš sajt, koji je u završnoj fazi izrade. Za buduće kontakte ostajemo vam na raspolaganju: Uduženje građana ,,Plavi talas“ iz Apatina, Ive Andrića 7. Slavko Jerković, Predsednik udruženja – 0638566262. Uskoro dostupni putem meila, i vidljivi na sajtu.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

3. jun 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

3. jun 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

3. jun 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. jun 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja