OIE

Svetski dan vetra: Lokalni uticaj energije vetra u fokusu

Svetski dan vetra Lokalni uticaj energije vetra u fokusu

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Danas je Svetski dan vetra, kada se osvrćemo na globalni uspeh nečega što je nekada bilo tehnologija jedne tržišne niše.

Lanac nabavke u industriji energije vetra donosi koristi regionima širom planete, uključujući one manje ekonomski razvijene. Građani imaju koristi od suvlasništva u vetroparkovima. Vetroparkovi takođe doprinose lokalnoj ekonomskoj aktivnosti kroz poreze koje plaćaju lokalnim vlastima, a koji dostižu i do 25% opštinskih prihoda.

Industrija vetra je otvorila radna mesta i donela investicije u mnoge regione, uključujući regione koji se oslanjaju na tradicionalne industrije, od Španije i Portugala, tradicionalnih centara brodogradnje, do američke savezne države Nju Meksiko, gde je prirodni gas glavni motor privrede, navodi se u saopštenju WindEurope, udruženja sa sedištem u Briselu koje promoviše energiju vetra u Evropi.

Svetski dan vetra je planetarni događaj koji se odigrava 15. juna, u koordinaciji WindEurope, Globalnog saveta za energiju vetra (GWEC) i nacionalnih udruženja, u cilju približavanja energije vetra širokoj javnosti kroz niz aktivnosti.

Nakon rekordne 2017. godine u razvoju kapaciteta proizvodnje električne energije iz energije vetra, Evropa danas ima instalisanu snagu od 169 GW, saopštilo je udruženje WindEurope.

Manje ugljen-dioksida i čistiji vazduh

Džajls Dikson, generalni direktor udruženja WindEurope, je rekao: “Iskorišćavanje energije vetra na kopnu je sada najjeftiniji novi način proizvodnje električne energije u većem delu Evrope, dok iskorišćavanje enrgije vetra na moru nije mnogo skuplje, s obzirom da su troškovi pali za više od 60% tokom tri godine. Postalo je lakše i jeftinije integrisati električnu energiju proizvedenu iz energije vetra u energetski sistem. Vetar kao lokalni resurs takođe znači manju potrošnju na uvoz fosilnih goriva. I naravno, znači manje ugljen-dioksida i čistiji vazduh. Prešavši razvojni put od tehnologije jedne tržišne niše, energija vetra je prerasla u globalni industrijski uspeh. Ona znači radna mesta za 260,000 visoko-stručnih kadrova u Evropi. Ona doprinosi 36 milijardi evra BDP-u Evropske unije i učestvuje sa 8 milijardi evra u evropskom izvozu. Vetar takođe vrši uticaj na lokalnom nivou. Bilo da stvara lokalna radna mesta i investicije u lanac snabdevanja, ili znači izgradnju vetroparkova koji plaćaju poreze opštinama, energija vetra ima pozitivan uticaj na zajednice širom Evrope.”

“Energija vetra ne samo da donosi čistu električnu energiju bez emisija štetnih gasova, doprinosi lokalnoj privredi i zapošljavanju i privlači domaće i međunarodne investicije, ona je industrijska žila kucavica za seoske zajednice širom planete,” rekao je Stiv Sojer, generalni sekretar GWEC, dodavši:

“Od Teksasa do severozapadnog Brazila, od regiona Kejptauna u Južnoafričkoj Republici do obala Maroka, od Sinđana, Gansua i Unutrašnje Mongolije u Kini do američkih saveznih država Ajova, Kanzas i Južna Dakota, kao i širom južnog dela Indije, energija vetra otvara lokalna radna mesta i pruža priliku mlađoj generaciji da radi na dobrim radnim mestima blizu svog doma, umesto da migrira u veliki grad, ma gde to bilo. Vrednost razvoja dinamičnih lokalnih privreda ne može da se meri samo brojevima, već i kroz posledičnu društvenu koheziju i osnažene zajednice, koje toliko nedostaju svetu.”

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zakon o energetici izmene nacela ministarstvo

Objavljena načela za pripremu izmena i dopuna Zakona o energetici

16 January 2021 - Obaveza pripreme Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) i definisanje strateških energetskih projekata, samo su neke od novina.

IHA SECO KESH odrziva hidroenergija zapadni balkan

Nova inicijativa za održivu hidroenergiju na Zapadnom Balkanu

14 January 2021 - Projekat vode Međunarodno udruženje za hidroenergiju, albanska kompanija KESH i švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove.

Petrol E3 preuzimanje

Slovenački Petrol preuzeo snabdevača električnom energijom E3

13 January 2021 - Kupovinom E3 Petrol, koji je pretežno naftno-gasna kompanija, povećava udeo na nacionalnom maloprodajnom tržištu električne energije na 20%.

Elektromreza Srbije kupila pet odsto akcija CGES

Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija crnogorskog CGES-a

12 January 2021 - EMS kupio akcije od malih akcionara za sedam miliona evra na Montenegro berzi. Većinski vlasnik je i dalje Vlada Crne Gore.