OIE

Svetski dan vetra: Lokalni uticaj energije vetra u fokusu

Svetski dan vetra Lokalni uticaj energije vetra u fokusu

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Danas je Svetski dan vetra, kada se osvrćemo na globalni uspeh nečega što je nekada bilo tehnologija jedne tržišne niše.

Lanac nabavke u industriji energije vetra donosi koristi regionima širom planete, uključujući one manje ekonomski razvijene. Građani imaju koristi od suvlasništva u vetroparkovima. Vetroparkovi takođe doprinose lokalnoj ekonomskoj aktivnosti kroz poreze koje plaćaju lokalnim vlastima, a koji dostižu i do 25% opštinskih prihoda.

Industrija vetra je otvorila radna mesta i donela investicije u mnoge regione, uključujući regione koji se oslanjaju na tradicionalne industrije, od Španije i Portugala, tradicionalnih centara brodogradnje, do američke savezne države Nju Meksiko, gde je prirodni gas glavni motor privrede, navodi se u saopštenju WindEurope, udruženja sa sedištem u Briselu koje promoviše energiju vetra u Evropi.

Svetski dan vetra je planetarni događaj koji se odigrava 15. juna, u koordinaciji WindEurope, Globalnog saveta za energiju vetra (GWEC) i nacionalnih udruženja, u cilju približavanja energije vetra širokoj javnosti kroz niz aktivnosti.

Nakon rekordne 2017. godine u razvoju kapaciteta proizvodnje električne energije iz energije vetra, Evropa danas ima instalisanu snagu od 169 GW, saopštilo je udruženje WindEurope.

Manje ugljen-dioksida i čistiji vazduh

Džajls Dikson, generalni direktor udruženja WindEurope, je rekao: „Iskorišćavanje energije vetra na kopnu je sada najjeftiniji novi način proizvodnje električne energije u većem delu Evrope, dok iskorišćavanje enrgije vetra na moru nije mnogo skuplje, s obzirom da su troškovi pali za više od 60% tokom tri godine. Postalo je lakše i jeftinije integrisati električnu energiju proizvedenu iz energije vetra u energetski sistem. Vetar kao lokalni resurs takođe znači manju potrošnju na uvoz fosilnih goriva. I naravno, znači manje ugljen-dioksida i čistiji vazduh. Prešavši razvojni put od tehnologije jedne tržišne niše, energija vetra je prerasla u globalni industrijski uspeh. Ona znači radna mesta za 260,000 visoko-stručnih kadrova u Evropi. Ona doprinosi 36 milijardi evra BDP-u Evropske unije i učestvuje sa 8 milijardi evra u evropskom izvozu. Vetar takođe vrši uticaj na lokalnom nivou. Bilo da stvara lokalna radna mesta i investicije u lanac snabdevanja, ili znači izgradnju vetroparkova koji plaćaju poreze opštinama, energija vetra ima pozitivan uticaj na zajednice širom Evrope.”

“Energija vetra ne samo da donosi čistu električnu energiju bez emisija štetnih gasova, doprinosi lokalnoj privredi i zapošljavanju i privlači domaće i međunarodne investicije, ona je industrijska žila kucavica za seoske zajednice širom planete,” rekao je Stiv Sojer, generalni sekretar GWEC, dodavši:

“Od Teksasa do severozapadnog Brazila, od regiona Kejptauna u Južnoafričkoj Republici do obala Maroka, od Sinđana, Gansua i Unutrašnje Mongolije u Kini do američkih saveznih država Ajova, Kanzas i Južna Dakota, kao i širom južnog dela Indije, energija vetra otvara lokalna radna mesta i pruža priliku mlađoj generaciji da radi na dobrim radnim mestima blizu svog doma, umesto da migrira u veliki grad, ma gde to bilo. Vrednost razvoja dinamičnih lokalnih privreda ne može da se meri samo brojevima, već i kroz posledičnu društvenu koheziju i osnažene zajednice, koje toliko nedostaju svetu.”

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom