Energetska efikasnost

Švedska namenila 4 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Svedska namenila 4 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Slika: UNDP BiH

Objavljeno

20.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Švedska vlada namenila je 4 miliona evra nastavku projekta Zeleni ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini (BIH) sa ciljem da pomogne da se smanji emisija ugljen dioksida (CO2) za 3.900 tona na godišnjem nivou kao i energetski troškovi za oko 500.000 evra.

Fokusirajući se na energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, Švedska želi da pomogne BiH da smanji uticaj prekomerne potrošnje energije na okolinu i podstakne je da pređe na korištenje čiste energije u javnom sektoru. Sa tim ciljem, ovim projektom biće obuhvaćene 54 javne zgrade.

Veliki potrošači energije, javne zgrade u BiH troše 55 odsto ukupne energije, a 85 odsto te energije odlazi na grejanje zgrada. Shodno tome, i svi povezani troškovi čine veliku stavku u javnom budžetu.

Realizacijom ovog projekta javnim zgradama će se omogućiti značajna energetska ušteda, a do nje će se doći ugradnjom toplotne izolacije, nove stolarije, kotlova na biomasu, visoko efikasnih pumpi, termostatičkih ventila i solarnih panela, navodi se u saopštenju UNDP-a u BiH. Da bi se smanjili troškovi javne rasvete, biće instalirana LED ulična rasveta.

Uz ulaganja u energetsko poboljšanje i obnovljivu energiju, očekuje se da će nastavak projekta Zeleni ekonomski razvoj doprineti smanjenju zdravstvenih rizika i negativnih efekata ogreva poput uglja, drvenog uglja i drveta na zagađenje vazduha.

“Švedska vlada je opredeljena da podrži Bosni i Hercegovinu u nastojanju da smanji emisije ugljen dioksid tako što pomaže svim nivoima vlasti da prihvate energetsku efikasnost jer ona donosi ekonomske, socijalne i ekološke koristi stanovništvu. Mere koje vlasti danas preduzimaju uticaće na emisije ugljen dioksida u decenijama koje slede”, rekla je šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergstrom.

Projekat bi trebalo da bude završen do 2020, godine, a sprovešće ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

„Zelena ekonomija i održivi razvoj ključni osnove su Agende 2030. Promocijom obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske efikasnosti javnih zgrada u BiH mi ćemo smanjiti ne samo emisije ugljen dioksida koje utiču na klimatske promene, već i zagađenje vazduha kao uzročnika ozbiljnih zdravstvenih problema”, navela je stalna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima Švedske razvojne agencije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu