Energetska efikasnost

Švedska namenila 4 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Svedska namenila 4 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Slika: UNDP BiH

Objavljeno

20.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Švedska vlada namenila je 4 miliona evra nastavku projekta Zeleni ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini (BIH) sa ciljem da pomogne da se smanji emisija ugljen dioksida (CO2) za 3.900 tona na godišnjem nivou kao i energetski troškovi za oko 500.000 evra.

Fokusirajući se na energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, Švedska želi da pomogne BiH da smanji uticaj prekomerne potrošnje energije na okolinu i podstakne je da pređe na korištenje čiste energije u javnom sektoru. Sa tim ciljem, ovim projektom biće obuhvaćene 54 javne zgrade.

Veliki potrošači energije, javne zgrade u BiH troše 55 odsto ukupne energije, a 85 odsto te energije odlazi na grejanje zgrada. Shodno tome, i svi povezani troškovi čine veliku stavku u javnom budžetu.

Realizacijom ovog projekta javnim zgradama će se omogućiti značajna energetska ušteda, a do nje će se doći ugradnjom toplotne izolacije, nove stolarije, kotlova na biomasu, visoko efikasnih pumpi, termostatičkih ventila i solarnih panela, navodi se u saopštenju UNDP-a u BiH. Da bi se smanjili troškovi javne rasvete, biće instalirana LED ulična rasveta.

Uz ulaganja u energetsko poboljšanje i obnovljivu energiju, očekuje se da će nastavak projekta Zeleni ekonomski razvoj doprineti smanjenju zdravstvenih rizika i negativnih efekata ogreva poput uglja, drvenog uglja i drveta na zagađenje vazduha.

“Švedska vlada je opredeljena da podrži Bosni i Hercegovinu u nastojanju da smanji emisije ugljen dioksid tako što pomaže svim nivoima vlasti da prihvate energetsku efikasnost jer ona donosi ekonomske, socijalne i ekološke koristi stanovništvu. Mere koje vlasti danas preduzimaju uticaće na emisije ugljen dioksida u decenijama koje slede”, rekla je šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergstrom.

Projekat bi trebalo da bude završen do 2020, godine, a sprovešće ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

„Zelena ekonomija i održivi razvoj ključni osnove su Agende 2030. Promocijom obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske efikasnosti javnih zgrada u BiH mi ćemo smanjiti ne samo emisije ugljen dioksida koje utiču na klimatske promene, već i zagađenje vazduha kao uzročnika ozbiljnih zdravstvenih problema”, navela je stalna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima Švedske razvojne agencije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. februar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

20. februar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

20. februar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

20. februar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike