Energetska kriza

Struja poskupela tri puta za hrvatske preduzetnike

udruga glas poduzetnika poskupljenje struje diskriminacija

Foto: Michal Jarmoluk from Pixabay

Objavljeno

13.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje Glas poduzetnika zatražilo je od države da cena električne energije za preduzetnike bude ista kao za domaćinstva jer su im računi uvećani tri puta. Ako se ništa ne promeni, upozoravaju, moraće da povećaju cene usluga i roba, otpuštaju radnike i zatvaraju svoje pogone.

Privreda u Hrvatskoj je poslednjih nedelja na udaru visokih cena električne energije zbog energetske krize, pa je sredinom aprila i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila da Vlada reaguje jer su im cene povećane do 400 odsto.

Sada Glas poduzetnika, sa članstvom od 18.000 preduzetnika, kaže da ne samo što su nafta i gas poskupeli, već je sada velika većina preduzetnika dobila račune koji su i po tri puta veći nego prethodni. Visoke račune teško da će svi preduzetnici moći da plate, pa im neće preostati ništa drugo nego da otpuštaju radnike, zatvaraju firme ili ulaze u dugove, navode u Udruženju.

Cena rezervnog snabdevanja je sa 18 evrocenta povećana na 33 odnosno 40 evrocenta

Cena garantovanog snabdevanja (rezervno snabdevanje), kako navode, nakon dva meseca bez ugovora, do 31. marta iznosila je 1,3270 kuna (18 evrocenta), a od 1. aprila ove godine je 3,0276 kuna (40 evrocenti) za one koji su na priključku snage manje od 20 kW, odnosno 2,5178 kuna (33 evrocenta) za one koji su na priključku snage veće od 20 kW. Ovi drugi plaćaju i naknadu za snagu, pa im malo znači ova niža cena, osim ako nemaju veliku potrošnju.

Jedan od predloga je i da se razmisli o uvođenju ozbiljnog vlastitog upravljanja elektroenergetikom, jer kako kažu u Udruženju, drugu pomoć i ne očekuju, pa će mnogi preduzetnici biti prepušteni sami sebi i svojem snalaženju.

Cena je za preduzetnike u startu tri puta veća nego za građane što je sistem koji ne postoji nigde u EU

Glas poduzetnika traži od Vlade da tarifa za struju bude jednaka i za preduzetnike i za građane, jer je za poduzetnike u startu čak tri puta veća. Oni navode da ovakav sistem postoji jedino u Hrvatskoj ako se pogleda Evropska unija.

U slučaju da se ne dese neke promene, doći će do talasa poskupljenja, koji će pogoditi apsolutno sve, poručuju preduzetnici.

Hrvoje Bujas, predsednik Glasa poduzetnika, izjavio je da je sramota da je struja za preduzetnike tri puta skuplja u odnosu na građane. Takva diskriminacija ne postoji nigde u EU, dodao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

optimizma-zimu-struje-snimak-otrezni-Ljubicic

Ljubičić: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni

15 августа 2022 - Proizvodnja struje u Srbiji je u kritičnom stanju i snabdevanje na zimu je neizvesno, tvrdi sindikalac iz EPS-a Dragoslav Ljubičić

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija