Energetska kriza

Hrvatskim firmama struja poskupljuje 400 odsto

Najava poskupljenja struje za hrvatske firme od 500 odsto, poslodavci traze subvencije

Foto: iStock

Objavljeno

15.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila je od hrvatske vlade da uvede subvencije za privredu za električnu energiju, s obziro da firme dobijaju nove ugovore o isporuci od dobavljača u kojima su cene veće skoro 400 odsto.

Hrvatska udruga poslodavaca traži uvođenje subvencije za električnu energiju za privredu prema modelu potpore za prirodni gas, preneo je Poslovni dnevnik.

Da podsetimo, Hrvatska je u februaru predstavila paket vredan 4,8 milijardi kuna (oko 637 miliona evra), koji je ograničio rast cene struje na 9,6 odsto, a gasa na 20 odsto. Domaćinstva su tada dobila pomoć za struju i gas, a privreda samo za gas.

Sada Hrvatska udruga poslodavaca kaže da su subvencije za električnu energiju potrebne posebno za firme kod kojih trošak električne energije premašuje rast prodaje, odnosno proizvodnje.

Noćna tarifa je poskupela čak 6,5 puta

Za ublažavanje udara na privredu trebalo bi barem subvencionisati onaj udeo troška električne energije koji prevazilazi postojeći odnos troškova proizvodnje i prodaje proizvoda i usluga, kažu u HUP-u.

Poslovni dnevnik prenosi primer jedne firme koja je od Hrvatske elektroprivrede (HEP) posle isteka trogodišnjeg ugovora dobila predlog novog ugovora, koji bi stupio na snagu krajem aprila. Stara cena za dnevnu potrošnju je 0,54 kune (0,072 evra) po kilovat-satu, a nova 2,54 kune (0,34 evra), što je rast skoro 400 odsto. Za noćno snabdevanje stara cena je 0,28 kuna (0,037 evra), a nova 2,10 kuna (0,28 evra), što je povećanje od 6,5 puta.

Inače, privrednici uvećane račune dobijaju od oktobra, ali je rast cena dosad bio dvocifren. Trocifren rast pretio je firmama u BiH i Srbiji, ali su cene delom ograničene, delom povećane u BiH i Srbiji, dok su druge države regiona, kao i Hrvatska, uvodile subvencije, poput Bugarske, Grčke, Rumunije.

Ukinuti nakade, akcize, poreze koji ulaze u cenu struje električne energije

HUP traži i privremeno ukidanje naknada za korišćenje distributivne i prenosne mreže, kao i svih akciza, naknada i drugih poreza koji su deo ukupne cene električne energije.

Važno je, dodaju, omogućiti i podsticanje ulaganja u energetsku efikasnost kroz brzo raspisivanje javnih poziva iz plana za oporavak i otpornost, kako bi se pomoglo resursno i energetski intenzivnim industrijama.

Kada je reč o modelima pomoći privredi, HUP podseća da evropske države uvode modele za podsticanje ulaganja u energetsku efikasnost i korišćenje obnovljive energije bez prethodno raspisanih javnih poziva, ali prema jasno definisanim pravilima. U okviru ovakvih modela firme se oslobađaju plaćanja poreza na dobit, dobijaju mogućnost retroaktivnog subvencionisanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

15. april 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

15. april 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

15. april 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

15. april 2022. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu