Energetska kriza

Hrvatskim firmama struja poskupljuje 400 odsto

Najava poskupljenja struje za hrvatske firme od 500 odsto, poslodavci traze subvencije

Foto: iStock

Objavljeno

15.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila je od hrvatske vlade da uvede subvencije za privredu za električnu energiju, s obziro da firme dobijaju nove ugovore o isporuci od dobavljača u kojima su cene veće skoro 400 odsto.

Hrvatska udruga poslodavaca traži uvođenje subvencije za električnu energiju za privredu prema modelu potpore za prirodni gas, preneo je Poslovni dnevnik.

Da podsetimo, Hrvatska je u februaru predstavila paket vredan 4,8 milijardi kuna (oko 637 miliona evra), koji je ograničio rast cene struje na 9,6 odsto, a gasa na 20 odsto. Domaćinstva su tada dobila pomoć za struju i gas, a privreda samo za gas.

Sada Hrvatska udruga poslodavaca kaže da su subvencije za električnu energiju potrebne posebno za firme kod kojih trošak električne energije premašuje rast prodaje, odnosno proizvodnje.

Noćna tarifa je poskupela čak 6,5 puta

Za ublažavanje udara na privredu trebalo bi barem subvencionisati onaj udeo troška električne energije koji prevazilazi postojeći odnos troškova proizvodnje i prodaje proizvoda i usluga, kažu u HUP-u.

Poslovni dnevnik prenosi primer jedne firme koja je od Hrvatske elektroprivrede (HEP) posle isteka trogodišnjeg ugovora dobila predlog novog ugovora, koji bi stupio na snagu krajem aprila. Stara cena za dnevnu potrošnju je 0,54 kune (0,072 evra) po kilovat-satu, a nova 2,54 kune (0,34 evra), što je rast skoro 400 odsto. Za noćno snabdevanje stara cena je 0,28 kuna (0,037 evra), a nova 2,10 kuna (0,28 evra), što je povećanje od 6,5 puta.

Inače, privrednici uvećane račune dobijaju od oktobra, ali je rast cena dosad bio dvocifren. Trocifren rast pretio je firmama u BiH i Srbiji, ali su cene delom ograničene, delom povećane u BiH i Srbiji, dok su druge države regiona, kao i Hrvatska, uvodile subvencije, poput Bugarske, Grčke, Rumunije.

Ukinuti nakade, akcize, poreze koji ulaze u cenu struje električne energije

HUP traži i privremeno ukidanje naknada za korišćenje distributivne i prenosne mreže, kao i svih akciza, naknada i drugih poreza koji su deo ukupne cene električne energije.

Važno je, dodaju, omogućiti i podsticanje ulaganja u energetsku efikasnost kroz brzo raspisivanje javnih poziva iz plana za oporavak i otpornost, kako bi se pomoglo resursno i energetski intenzivnim industrijama.

Kada je reč o modelima pomoći privredi, HUP podseća da evropske države uvode modele za podsticanje ulaganja u energetsku efikasnost i korišćenje obnovljive energije bez prethodno raspisanih javnih poziva, ali prema jasno definisanim pravilima. U okviru ovakvih modela firme se oslobađaju plaćanja poreza na dobit, dobijaju mogućnost retroaktivnog subvencionisanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

15. april 2022. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

15. april 2022. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

15. april 2022. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

15. april 2022. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže