OIE

Startap Solagro pobedio na prvom PowerUp! takmičenju u Srbiji

Startap-Solagro-pobedio-na-prvom-PowerUp-takmicenju-u-Srbiji

Photo: PowerUp!

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Startap Solagro, koji čine Nemanja Janić, Marko Kaličanin i Đorđe Đorđević, sa inovativnom idejom pametnog sistema za reciklažu, pobedio je na prvom PowerUp! takmičenju u Srbiji.

Ovom pobedom srpski tim dobio je priliku da se takmiči sa pobedničkim startapima iz 24 centralno-evropskih zemalja u okviru četvrtog izdanja takmičenja PowerUp!, koje je počelo 1. marta.

Takmičenje je u Srbiji održano u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy. Zahvaljujući pobedi na lokalnom takmičenju Solagro se izborio za priliku da osvoji nagradu do 30.000 evra i investiciju od 150.000 evra na regionalnom finalu 19. juna u Pragu.

Prvoplasirani startap je sistem, koji se sastoji od pametne drobilice i aplikacije za mobilni telefon.

Drugo mesto osvojio je startap Freon frog sa projektom filtriranja freonskog gasa iz rashladnih uređaja kako ne bi bio štetan po ozonski omotač, dok je trećeplasirani Poduhvat predstavio inovativnu vetroturbinu višestruko manju, a efikasniju u odnosu na klasične, savremene vetrenjače.

Strahinja Krstić, iz Startita, veruje da će PowerUp! u narednim godinama postati događaj od suštinske važnosti za cleantech startap scenu.

“Ovakva vrsta takmičenja je od koristi za celokupno društvo, doprinosi podizanju svesti o potrebi za čistom energijom i tehnološkim inovacijama, ujedno obezbeđujući timovima sa novim, originalnim idejama priliku da ih plasiraju na globalnom nivou“, izjavio je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

24. maj 2018. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

24. maj 2018. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane

form energy iron air battery first factory

U SAD 2024. počinje serijska proizvodnja gvožđe-vazduh baterija – deset puta jeftinijih od litijumskih

24. maj 2018. - Form Energy je nedavno izabrao lokaciju za svoju prvu fabriku i to u državi Zapadna Virdžinija (SAD) i najavio početak radova za ovu godinu

Rumunija i Bugarska dogovorile izgradnju dve hidrocentrale na Dunavu

Rumunija i Bugarska dogovorile izgradnju dve hidrocentrale na Dunavu

24. maj 2018. - Rumunija i Bugarska su se dogovorili o planu da izgrade dve hidrocentrale na Dunavu, koje bi trebalo da budu u funciji za pet do šest godina