OIE

Startap iCat isporučio treći solarni brod Nacionalnom parku Mljet

Startap iCat isporucio treci solarni brod Nacionalnom parku Mljet

Foto: iCat

Objavljeno

24.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Jednoj floti za turističke obilaske prirodnih lepota na jugu Hrvatske gorivo više nije potrebno, a fotonaponski sistem i baterije pritom omogućavaju plovidbu celog leta bez punjenja. Zagrebačka firma proizvela je solarni brod uz pomoć programa koji je finansirala EU.

Dizel je stvar prošlosti u Nacionalnom parku Mljet koji je dobio treće i poslednje alternativno plovilo u okviru programa podržanog sredstvima iz evropskih fondova i hrvatske vlade. Jedan babyCat košta 450.000 evra, ali nepovratna podrška čini 85 odsto! Solarni brod je konstruisan za osam čvorova, mada je u praksi brzina stizala i do 9,5 čvorova.

Rešenje za skladištenje struje, LiFePO4 od 50 kilovata, pokriva dnevnu potrošnju prevoza najviše 54 putnika. Uprava zaštićenog ostrvskog područja navodno uopšte ne mora da dopunjava električnu energiju tokom leta. Dva člana posade su potrebna za solarni brod od dva motora s trajnim magnetima od po 12 kilovata.

Za babyCat kažu da je lak za manevrisanje i da može da se zaustavi gotovo u mestu. Lađa je 15 sa pet metara i ima gaz od 65 centimetara.

Inovativni izbor baterija, koje mogu da traju preko 15 godina, otežao je postupak dobijanja dozvola. Predstavnici kompanije iCat doo iz Zagreba su već ukazivali na opredeljenost kvalitetu pre nego priuštivosti.

Startap je dobio motivaciju u slaboj međusobnoj povezanosti jadranskih ostrva s kopnom. Vizija je bila da se sastavi kompaktno plovilo za komercijalni prevoz. Ime inženjerskog poduhvata je izvedeno od island catamaran, ostrvski katamaran.

Preduzeće pokušava da doprinese uspostavljanju linija unutar gradova i u prigradskom prevozu. Njegov tCat-750 se naručuje za kraće razdaljine i veće brzine. Model zvani iCat je za putničke deonice.

Motori imaju efikasnost od 95 odsto. BabyCat-ova fotonaponska jedinica ima 7,5 kilovata, što omogućava osam sati rada pri pet čvorova u sezoni i pri standardnim uslovima. Spremište struje dodaje još osam sati, a sve bez buke, vibracija i ispuštanja štetnih gasova, tvrde u firmi.

Njen vlasnik Tomislav Uroda naglasio je samoodrživost kao glavnu prednost i ocenio da je ovaj deo tržišta još nerazvijen, da je niša. On je istakao primer Norveške, bogate naftom, koja se prebacuje na električni pogon za sve vidove prevoza. ICat je učestvovao u pet projekata s podrškom Evropske unije.

Komentara: (1)

Zlata Petrović / 01.02.2020.

Pa ovo je nešto mnogo dobro.Čudila sam se već mnogo godina unazad zašto dobri inženjeri ne osmisle ovako nešto ali evo došlo vreme.Nadam se da će ubrzo doći vreme i za masovnu upotrebu takvih automobila.Mislim a i siguna sam da će biti manje ratova zbog goriva a ubeđena sam da nam sunce neće naplaćivati i svaki čas povećavati akcize na takvu energiju.Hvala divnim inženjerima.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo 2021 aukcije obnovljive izvore NEKP

Kosovo* 2021. pokreće aukcije za obnovljive izvore, završava NEKP

02 December 2020 - Kosovo* se sprema da uvede aukcije za projekte za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u...

solarne elektrane drzavna pomoc fid in tarife

Zaustavlja se isplata subvencija za solarne elektrane snage 20 MW na Kosovu*

02 December 2020 - Komisija za državnu pomoć saopštila je da je odluka Regulatornog ureda za energiju o dodeli fid-in tarifa nelegalna jer je usvojena bez njenog odobrenja.

HESS HE Brezice najvecu solarnu elektranu Sloveniji

HESS će u okviru HE Brežice izgraditi najveću solarnu elektranu u Sloveniji

01 December 2020 - HESS planira da hidrocentrali Brežice na donjem toku Save u Sloveniji pridoda solarnu elektranu od šest megavata, čime bi napravio hibridnu elektranu

smernice energetska zajednica prozjumeri eksperti

Ekspertski ugao: Nove smernice Energetske zajednice uklanjaju barijere za razvoj prozjumera

01 December 2020 - Eksperti iz BiH, Severne Makedonije i Srbije govore o tome šta donose nove smernice Energetske zajednice za integraciju prozjumera u mreže.