OIE

Srpsko-albanski konzorcijum gradiće hidroelektrane

srpsko-albanski konzorcijum gradnja hidroelektrana

Foto: Pixabay

Objavljeno

10.11.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Srpsko-albanski konzorcijum gradiće hidroelektranu u Albaniji, a zatim i objekte ove vrste širom sveta.

Ovo je rezultat dogovora koji su postigli premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, a zajedničko preduzeće bi trebalo da bude registrovano do kraja ove nedelje. Prema pisanju beogradskog dnevnog lista Blic koji se poziva na neimenovani izvor u Vladi Srbije, konzorcijum koji će graditi brane i hidroelektrane širom sveta činiće beogradsko preduzeće Hidrotehnika-Hidroenergetika i Albanska nacionalna elektroprivredna korporacija (KEŠ).

Balkan Green Energy News nije uspeo da dobije zvaničnu potvrdu informacije da su svi papiri za registraciju prvog srpsko-albanskog konzorcijuma spremni i da bi ono trebalo da bude osnovano ove nedelje. Kako nezvanično saznajemo u preduzeću Hidrotehnika-Hidroenergetika, direktor ove kompanije Radovan Draškić prošle nedelje je imao sastanke u vezi sa ovom temom.

Ovo nije prvi put da se pominje saradnja firme Hidrotehnika-Hidroenergetika sa albanskim kompanijama. Mediji su 2014. godine pisali o formiranju zajedničkog preduzeća sa albanskom kompanijom „Arena Invest“ koje bi radilo na igradnji brana i drugih objekata hidroenergetskog sistema, po kojima je srpska firma poznata. Budući da Albanija ima veliki hidropotencijal, ulazak na njeno tržište bio bi šansa za srpske građevince, tvrdili su tada predstavnici domaćeg preduzeća sa 70 odsto kapitala u vlasništvu države.

Strateško povezivanje ili politika

Da li zaista postoji prostor za stratešku saradnju i povezivanje srpskih i albanskih kompanija ili je ovo deo političke priče o integraciji Balkana, pokazaće vreme. Podsetimo da je sredinom oktobra u Nišu održan Poslovni forum Srbija-Albanija koji je okupio oko 300 privrednika iz obe zemlje. Nekoliko dana kasnije srpska Ezo grupa i albanski privatnik Aleksandar Biberaj potpisali su Memorandum o osnivanju zajedničke srpsko-albanske kompanije u oblasti upravljanja opasnim industrijskim otpadom i reciklaže naftnog taloga.

Prema podacima dostupnim na sajtu Privredne komore Srbije, Albanija spada u grupu srednje značajnih zemalja kada je reč o robnoj razmeni u izvozu Srbije. Po vrednosti izvoza, Albanija se 2013. godine našla na 24. mestu među 172 zemlje u koje je Srbija plasirala svoje proizvode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

energetska zajednica godisnji izvestaj 2020

Godišnji izveštaj Energetske zajednice: Reforme nije zaustavio ni COVID-19

23 November 2020 - Izveštaj otkriva da su članice postigle napredak u tržišno orijentisanim i održivim energetskim reformama uprkos krizi COVID-19.

solar termal pancevo topla voda

Najveći solarno-termalni sistem za pripremanje sanitarne tople vode na Balkanu nalazi se u Pančevu

20 November 2020 - U pripremi je još napredniji sistem koji će proizvoditi i toplotnu energiju iz solarne energije.

albanija aukcija spitalles solarna elektrana

Albanija raspisala treću aukciju za gradnju solarnih elektrana

20 November 2020 - Albanija nastavlja da koristi model koji joj je obezbedio najnižu cenu solarne energije na Balkanu.

EU 2050 300 gigavata vetroelektrana na vodi

EU želi da 2050. godine ima 300 gigavata iz vetroelektrana na vodi

20 November 2020 - Strategija EU za energiju iz obnovljivih izvora na vodi do 2050. predviđa snagu vetroelektrana od 300 gigavata i dodatne pogone