Električna energija

Srbija namerava da pretvori EPS u akcionarsko društvo

EPS akcionarsko drustvo javno preduzece privatizacija

Foto: EPS

Objavljeno

06.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani bi mogli da dobiju 15 odsto javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije jer vlada u Beogradu planira da ga reorganizuje u akcionarsko društvo. Ona je u pismu o namerama obavestila Međunarodni monetarni fond da transformiše EPS uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj. Poslednji potez, planiran odavno, ponovo otvara pitanja o mogućnosti kotiranja na berzi ili čak prodaje udela.

Vlada Srbije je navela i da će do juna izanalizirati tarife za struju da bi “potpuno” mogla da omogući “oporavak troškova” uključujući one na ime povećavanja korišćenja obnovljivih izvora energije, pišu “Večernje novosti”. U članku se ističu napori u cilju rasta kapaciteta i ispunjavanja standarda u zaštiti okoline. Srbija želi da unapredi održivost preduzeća i uvede profesionalnu upravu, dodato je u dokumentu, uz podsećanje na brojne odluke o uspostavljanju prava svojine na imovini EPS-a.

Sledeći korak u transformaciji, u koju ulaze korporativno upravljanje, restrukturiranje i finansijska konsolidacija, biće tender za procenu imovine, otkriva vlada. Zvaničnici su od 2014. godine najavljivali da će preduzeće promeniti status. MMF je u julu 2018. usvojio predlog Srbije da se to uradi ove godine.

Naredni stepenik u preoblikovanju EPS-a biće raspisivanje tendera za procenu imovine, otkriva pismo MMF-u

Nenad Gujaničić iz brokerske i konsultantske firme Momentum Securities tvrdi da integracija unutar velikih kompanija i izlazak na berzu vode ka efikasnijoj kontroli i popravljanju učinka. On je posebno istakao kompanije u državnom vlasništvu zbog mešanja političkih partija u poslovanje. Ipak, po Gujaničićevom mišljenju, prelazak u formu akcionarskog društva ne znači ništa sam po sebi.

On je ukazao na ekvivalentnu promenu kroz koju je proveden Telekom Srbija i izjavio da manjinski deoničari, koji drže 30 procenata, i dalje nemaju nikakvog uticaja. Firma nije listirana i oni ne mogu slobodno da prodaju svoj udeo.

Od poslednje decenije prošlog veka, građani Srbije su u više rundi privatizacije društvenih preduzeća, kako su se zvala, dobijali isplatu i akcije. Između ostalog, država je  Gaspromu prodala većinski paket NIS-a, operatera rafinerija i proizvođača nafte. Kompanija Aerodrom Nikola Tesla je izašla na berzu, a Vinci Airports je kasnije platio 501 milion evra za koncesiiju od 25 godina.

Fiskalni savet je ranije upozorio da EPS mora da uloži 800 miliona evra do 2025. godine u zaštitu životne sredine. Ta nezavisna institucija je kritikovala džinovskog proizvođača struje, koji se oslanja najviše na termoelektrane na ugalj, tvrdeći da je “najveći zagađivač u Srbiji i među najvećim u Evropi”. Procena je izračunata prema obavezama na nacionalnom nivou i standardima Evropske unije. Ministar rudarstva i energetike je upravo obećao da će preduzeće potrošiti milijardu evra u roku od sedam godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

profesori srbija poruka dekarbonizacija ugalj politicari

Poruka profesora Univerziteta u Beogradu političarima: Nastavak korišćenja uglja koštaće Srbiju skuplje nego primena mera za dekarbonizaciju

25 November 2020 - Zemlja će skuplje proći ako ne uradi ništa da smanji emisije CO2, koje najvećim delom potiču iz energetike, nego da sprovede dekarbonizaciju.

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.

federacija bih ukida subvencije mhe

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

19 November 2020 - Vlada Federacije BiH priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu.