Električna energija

Srbija namerava da pretvori EPS u akcionarsko društvo

EPS akcionarsko drustvo javno preduzece privatizacija

Foto: EPS

Objavljeno

06.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani bi mogli da dobiju 15 odsto javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije jer vlada u Beogradu planira da ga reorganizuje u akcionarsko društvo. Ona je u pismu o namerama obavestila Međunarodni monetarni fond da transformiše EPS uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj. Poslednji potez, planiran odavno, ponovo otvara pitanja o mogućnosti kotiranja na berzi ili čak prodaje udela.

Vlada Srbije je navela i da će do juna izanalizirati tarife za struju da bi „potpuno“ mogla da omogući „oporavak troškova“ uključujući one na ime povećavanja korišćenja obnovljivih izvora energije, pišu „Večernje novosti“. U članku se ističu napori u cilju rasta kapaciteta i ispunjavanja standarda u zaštiti okoline. Srbija želi da unapredi održivost preduzeća i uvede profesionalnu upravu, dodato je u dokumentu, uz podsećanje na brojne odluke o uspostavljanju prava svojine na imovini EPS-a.

Sledeći korak u transformaciji, u koju ulaze korporativno upravljanje, restrukturiranje i finansijska konsolidacija, biće tender za procenu imovine, otkriva vlada. Zvaničnici su od 2014. godine najavljivali da će preduzeće promeniti status. MMF je u julu 2018. usvojio predlog Srbije da se to uradi ove godine.

Naredni stepenik u preoblikovanju EPS-a biće raspisivanje tendera za procenu imovine, otkriva pismo MMF-u

Nenad Gujaničić iz brokerske i konsultantske firme Momentum Securities tvrdi da integracija unutar velikih kompanija i izlazak na berzu vode ka efikasnijoj kontroli i popravljanju učinka. On je posebno istakao kompanije u državnom vlasništvu zbog mešanja političkih partija u poslovanje. Ipak, po Gujaničićevom mišljenju, prelazak u formu akcionarskog društva ne znači ništa sam po sebi.

On je ukazao na ekvivalentnu promenu kroz koju je proveden Telekom Srbija i izjavio da manjinski deoničari, koji drže 30 procenata, i dalje nemaju nikakvog uticaja. Firma nije listirana i oni ne mogu slobodno da prodaju svoj udeo.

Od poslednje decenije prošlog veka, građani Srbije su u više rundi privatizacije društvenih preduzeća, kako su se zvala, dobijali isplatu i akcije. Između ostalog, država je  Gaspromu prodala većinski paket NIS-a, operatera rafinerija i proizvođača nafte. Kompanija Aerodrom Nikola Tesla je izašla na berzu, a Vinci Airports je kasnije platio 501 milion evra za koncesiiju od 25 godina.

Fiskalni savet je ranije upozorio da EPS mora da uloži 800 miliona evra do 2025. godine u zaštitu životne sredine. Ta nezavisna institucija je kritikovala džinovskog proizvođača struje, koji se oslanja najviše na termoelektrane na ugalj, tvrdeći da je „najveći zagađivač u Srbiji i među najvećim u Evropi“. Procena je izračunata prema obavezama na nacionalnom nivou i standardima Evropske unije. Ministar rudarstva i energetike je upravo obećao da će preduzeće potrošiti milijardu evra u roku od sedam godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

6. januar 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

6. januar 2020. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

6. januar 2020. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

6. januar 2020. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey