Električna energija

Srbija namerava da pretvori EPS u akcionarsko društvo

EPS akcionarsko drustvo javno preduzece privatizacija

Foto: EPS

Objavljeno

06.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani bi mogli da dobiju 15 odsto javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije jer vlada u Beogradu planira da ga reorganizuje u akcionarsko društvo. Ona je u pismu o namerama obavestila Međunarodni monetarni fond da transformiše EPS uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj. Poslednji potez, planiran odavno, ponovo otvara pitanja o mogućnosti kotiranja na berzi ili čak prodaje udela.

Vlada Srbije je navela i da će do juna izanalizirati tarife za struju da bi „potpuno“ mogla da omogući „oporavak troškova“ uključujući one na ime povećavanja korišćenja obnovljivih izvora energije, pišu „Večernje novosti“. U članku se ističu napori u cilju rasta kapaciteta i ispunjavanja standarda u zaštiti okoline. Srbija želi da unapredi održivost preduzeća i uvede profesionalnu upravu, dodato je u dokumentu, uz podsećanje na brojne odluke o uspostavljanju prava svojine na imovini EPS-a.

Sledeći korak u transformaciji, u koju ulaze korporativno upravljanje, restrukturiranje i finansijska konsolidacija, biće tender za procenu imovine, otkriva vlada. Zvaničnici su od 2014. godine najavljivali da će preduzeće promeniti status. MMF je u julu 2018. usvojio predlog Srbije da se to uradi ove godine.

Naredni stepenik u preoblikovanju EPS-a biće raspisivanje tendera za procenu imovine, otkriva pismo MMF-u

Nenad Gujaničić iz brokerske i konsultantske firme Momentum Securities tvrdi da integracija unutar velikih kompanija i izlazak na berzu vode ka efikasnijoj kontroli i popravljanju učinka. On je posebno istakao kompanije u državnom vlasništvu zbog mešanja političkih partija u poslovanje. Ipak, po Gujaničićevom mišljenju, prelazak u formu akcionarskog društva ne znači ništa sam po sebi.

On je ukazao na ekvivalentnu promenu kroz koju je proveden Telekom Srbija i izjavio da manjinski deoničari, koji drže 30 procenata, i dalje nemaju nikakvog uticaja. Firma nije listirana i oni ne mogu slobodno da prodaju svoj udeo.

Od poslednje decenije prošlog veka, građani Srbije su u više rundi privatizacije društvenih preduzeća, kako su se zvala, dobijali isplatu i akcije. Između ostalog, država je  Gaspromu prodala većinski paket NIS-a, operatera rafinerija i proizvođača nafte. Kompanija Aerodrom Nikola Tesla je izašla na berzu, a Vinci Airports je kasnije platio 501 milion evra za koncesiiju od 25 godina.

Fiskalni savet je ranije upozorio da EPS mora da uloži 800 miliona evra do 2025. godine u zaštitu životne sredine. Ta nezavisna institucija je kritikovala džinovskog proizvođača struje, koji se oslanja najviše na termoelektrane na ugalj, tvrdeći da je „najveći zagađivač u Srbiji i među najvećim u Evropi“. Procena je izračunata prema obavezama na nacionalnom nivou i standardima Evropske unije. Ministar rudarstva i energetike je upravo obećao da će preduzeće potrošiti milijardu evra u roku od sedam godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

6. januar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. januar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

6. januar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

6. januar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije