Električna energija

EPS do 2027. investira 4,6 milijarde evra, u hidroelektrane i OIE 700 miliona

EPS investicije ekologija

Slika: Balkanmagazin

Objavljeno

30.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) namerava da od 2019. do 2027. godine da uloži 4,6 milijardi evra, od čega će u modernizaciju postojećih i izgradnju novih termoelektrana (TE), kao i u ekologiju biti uloženo 1,6 milijardi evra, u distributivne i korporativne projekte 1,3 milijarde, u sektor uglja milijarda i u modernizaciju hidroelektrana (HE), vetroparkove i solarne elektrane 700 miliona evra.

Na IV stručnoj konferenciji „Investicije i zaštita životne sredine – prioritet EPS-a“ Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju EPS-a, izjavio je da će ova kompanija na osnovu planova razvoja do 2027. godine investirati oko 4,6 milijardi evra u sve oblasti poslovanja.

Predstavaljući Investicioni plan do 2027. godine on je naveo da su aktivnosti EPS-a usmerene na sigurnost snabdevanja, zadovoljenje ekoloških zahteva, zamenu, rekonstrukciju  i modernizaciju postojeće opreme i objekata, uspostavljanje stabilne ekonomske i finansijske održivosti, kao i dalji razvoj i ulaganja u nove objekte.

Namena investicija:

  • Termoelektrane – 1,6 milijardi – revitalizacije, ekologija i novi projekti
  • Distributivni i korporativni projekti – 1,3 milijarde – nova oprema, metering, SAP, Billing (CIS/CRM)
  • Rudarstvo – 1 milijarda – otvaranje i zatvaranje kopova, eksproprijacija, rekultivacija u RB Kolubara i Kostolac
  • HE i OIE – 700 miliona – revitalizacija HE, 4. agregat u HE Potpeć, nove MHE, solarni park i vetroelektrana u Kostolcu.

Ukupno 1,6 milijardi evra je do 2017. namenjeno revitalizaciji TE, gradnji TE Kostolac B3 i zaštiti životne sredine. Jakovljević je u prezentaciji naveo da će samo u zaštitu životne sredine do 2032. biti investirana milijarda evra.

Namena investicija:

  • Zaštita vazduha – 718,4 – odsumporavanje, mere za deNOx i druge mere za praškaste materije u TE
  • Zaštiza zemlje – 156,9 – modernizacija deponija, sistema za transport i odlaganje pepela i šljake u TE
  • Zaštita voda – 40,6 – postrojenje za tretman otpadnih voda i monitoring voda u TE i rudarskim basenima
  • Upravljanje otpadom – 107,2 – eliminacija azbesta, privremeno skladištenje otpada u HE, TE i distribucijama.

U oblasti zaštite životne sredine identifikovano je oko 50 projekata koji moraju da budu sprovedeni do 2032, kako bi postrojenja EPS-a ispoštovala propise utvrđene domaćim zakonodavstvom, Sporazumom o osnivanju Energetske zajednice i regulativom EU.

Jakovljević je istakao da je tek nakon završetka kriznog perioda u Srbiji EPS mogao da krene ulaganje u dostizanje evropskih ekoloških standarda. On je istakao da je EPS u taj proces ušao znatno kasnije od zapadnoevropskih kompanija, ali rezultati su vidljivi.

Emisije praškastih materija smanjene sa oko 66.000 tona u 2003. na 8.500 tona u 2018, rekao je Jakovljević na konferenciji koju je u saradnji sa EPS-om i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike organizovao Balkanmagazin.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

30. oktobar 2019. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

30. oktobar 2019. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

30. oktobar 2019. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

30. oktobar 2019. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...