x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPS do 2027. investira 4,6 milijarde evra, u hidroelektrane i OIE 700 miliona

30.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Balkanmagazin
EPS do 2027. investira 4,6 milijarde evra, u hidroelektrane i OIE 700 miliona

Elektroprivreda Srbije (EPS) namerava da od 2019. do 2027. godine da uloži 4,6 milijardi evra, od čega će u modernizaciju postojećih i izgradnju novih termoelektrana (TE), kao i u ekologiju biti uloženo 1,6 milijardi evra, u distributivne i korporativne projekte 1,3 milijarde, u sektor uglja milijarda i u modernizaciju hidroelektrana (HE), vetroparkove i solarne elektrane 700 miliona evra.

Na IV stručnoj konferenciji “Investicije i zaštita životne sredine – prioritet EPS-a” Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju EPS-a, izjavio je da će ova kompanija na osnovu planova razvoja do 2027. godine investirati oko 4,6 milijardi evra u sve oblasti poslovanja.

Predstavaljući Investicioni plan do 2027. godine on je naveo da su aktivnosti EPS-a usmerene na sigurnost snabdevanja, zadovoljenje ekoloških zahteva, zamenu, rekonstrukciju  i modernizaciju postojeće opreme i objekata, uspostavljanje stabilne ekonomske i finansijske održivosti, kao i dalji razvoj i ulaganja u nove objekte.

Namena investicija:

  • Termoelektrane – 1,6 milijardi – revitalizacije, ekologija i novi projekti
  • Distributivni i korporativni projekti – 1,3 milijarde – nova oprema, metering, SAP, Billing (CIS/CRM)
  • Rudarstvo – 1 milijarda – otvaranje i zatvaranje kopova, eksproprijacija, rekultivacija u RB Kolubara i Kostolac
  • HE i OIE – 700 miliona – revitalizacija HE, 4. agregat u HE Potpeć, nove MHE, solarni park i vetroelektrana u Kostolcu.

Ukupno 1,6 milijardi evra je do 2017. namenjeno revitalizaciji TE, gradnji TE Kostolac B3 i zaštiti životne sredine. Jakovljević je u prezentaciji naveo da će samo u zaštitu životne sredine do 2032. biti investirana milijarda evra.

Namena investicija:

  • Zaštita vazduha – 718,4 – odsumporavanje, mere za deNOx i druge mere za praškaste materije u TE
  • Zaštiza zemlje – 156,9 – modernizacija deponija, sistema za transport i odlaganje pepela i šljake u TE
  • Zaštita voda – 40,6 – postrojenje za tretman otpadnih voda i monitoring voda u TE i rudarskim basenima
  • Upravljanje otpadom – 107,2 – eliminacija azbesta, privremeno skladištenje otpada u HE, TE i distribucijama.

U oblasti zaštite životne sredine identifikovano je oko 50 projekata koji moraju da budu sprovedeni do 2032, kako bi postrojenja EPS-a ispoštovala propise utvrđene domaćim zakonodavstvom, Sporazumom o osnivanju Energetske zajednice i regulativom EU.

Jakovljević je istakao da je tek nakon završetka kriznog perioda u Srbiji EPS mogao da krene ulaganje u dostizanje evropskih ekoloških standarda. On je istakao da je EPS u taj proces ušao znatno kasnije od zapadnoevropskih kompanija, ali rezultati su vidljivi.

Emisije praškastih materija smanjene sa oko 66.000 tona u 2003. na 8.500 tona u 2018, rekao je Jakovljević na konferenciji koju je u saradnji sa EPS-om i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike organizovao Balkanmagazin.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.