OIE

Elektroprivreda Srbije objavila poziv za izražavanje interesa za gradnju vetroparka Kostolac

EPS-poziv-gradnja-vetropark-Kostolac

Slika: Pixabay

Objavljeno

02.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije objavila je poziv za izražavanje interesa za međunarodni tender (sa pretkvalifikacijom) za nabavku robe, usluga i radova za Projekat obnovljivih izvora energije – Vetropark Kostolac, koji će biti prva elektrana na vetar ove kompanije.

Reč je o vetroparku Kostolac snage 66 MW, koji bi trebalo da se izgradi u Kostolcu, 90 kilometara istočno od Beograda, pored Dunava.

Rok za iskazivanje zainteresovanosti je 1. oktobar, dok se tender očekuje u IV kvartalu 2019. godine, navodi se u pozivu koji je EPS objavio u lokalnim štampanim medijima.

Gradnja vetroparka Kostolac će, kako se navodi, biti finansiran iz kredita KWf banke. EPS i nemačka banka potpisali su ugovor o kreditu u novembru 2017. godine.

Razvoj projekta je u odmakloj fazi (završena je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, Studija opravdanosti sa idejnim projektom, kao i Idejno rešenje za interne saobraćajnice), a građevinska dozvola za veći deo projekta je već dobijena, navodi se u pozivu.

Inače, EPS je u decembru 2018. godine dobio energetsku dozvolu za ovaj vetropark.

Projekat je, kako piše u pozivu, podeljen na dva tendera. Tender 1: Vetroturbine, temelji, električni radovi, u okviru kojeg je i isporuka i ugradnja 20 vetroturbina, sa maksimalnom visinom rotora od 117 metara. I Tender 2: Građevinski radovi, koji podrazumeva interne saobraćajnice i priključke na državne puteve.

Cilj vetroparka Kostolac je, kako se navodi u pozivu, povećavanje i diversifikacija energetskih resursa i doprinos proizvodnji električne energije u Republici Srbiji bez emisije štetnih gasova, a samim tim i negativnih uticaja na životnu sredinu. Projekat, takođe, doprinosi održivom ekonomskom razvoju, društvenom razvoju i zaštiti životne sredine i klime.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. septembar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

2. septembar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. septembar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

2. septembar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.