x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlasti najavile MMF-u da će EPS preći u AD u 2020. – razmatranje cena za 2018. do kraja avgusta

26.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: EPS
Vlasti najavile MMF-u da će EPS preći u AD u 2020. – razmatranje cena za 2018. do kraja avgusta

Pravna forma JP Elektroprivreda Srbije (EPS) će biti promenjena u akcionarsko društvo (AD) u 2020. godini, dok će razmatranje cena električne energije za 2018. godinu biti završeno do kraja avgusta, uz pomoć Svetske banke, navodi se u dokumentaciji koju su vlasti Republike Srbije dostavile Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u vezi sa novim Instrumentom za koordinaciju politike (PCI).

Pravna forma JP EPS će preći u akcionarsko društvo u skladu sa tekućim procesom korporativnog restrukturiranja i finansijskom konsolidacijom, sa ciljem da se poboljša održivost kompanije i obezbedi profesionalni menadžment, navodi se u tekstu dostavljenom u vezi sa novim programom, koji je poznat i kao “čuvarkuća”, a koji je Bord izvršnih direktora MMF-a odobrio 18. jula.

“Nastavili smo da sprovodimo plan optimizacije radne snage za 2016-19. Angažovali smo Svetsku banku i EBRD [Evropska banka za obnovu i razvoj] da podrže naš plan unapređenja korporativnog upravljanja, menadžmenta i nabavke, kao i okvire za planiranje,” navodi se u tekstu koji su dostavile srpske vlasti.

Svetska banka je u martu odobrila Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća (PEPU DPL 2) u iznosu od 160,6 miliona evra, koji će podržati vladine napore u narednih nekoliko godina na podizanju efikasnosti i produktivnosti javne potrošnje kao i transformaciji sektora energetike i saobraćaja, uključujući EPS.

PEPU DPL 2 pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64% na kraju 2014. godine na 80% na kraju 2018., uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

U skladu sa cenovnom metodologijom za javnog snabdevača, približavanje cena će se meriti razlikom između cene za garantovano snabdevanje koju naplaćuje EPS i preovlađujućom regionalnom veleprodajnom cenom koja će se odrediti na osnovu podataka susednih berzi električnom energijom (Mađarska berza električne energije HUPX), navodi se u dokumentaciji na sajtu Svetske banke.

Među ciljevima ovog zajma je i da se poveća ukupan broj korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. (od čega su 27% domaćinstva sa ženskom glavom porodice) na 70.000 domaćinstava u 2018. (od čega je 30% domaćinstava sa ženskom glavom porodice).

Zajmom će se podržati nastojanja u EPS-u da se postigne optimalan broj zaposlenih uz cilj da se poveća nivo obučenosti zaposlenih u EPS-u, navodi se u saopštenju iz marta.

JP EPS je u 2017. godini ostvario neto dobit od 3,4 milijarde dinara, dok je neto dobit zavisnog pravnog lica EPS Distribucija, operatora distributivnog sistema, iznosila 2,4 milijarde dinara, navodi se u pojedinačnim revidiranim izveštajima dostupnim na sajtu EPS-a.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.