Električna energija

Vlasti najavile MMF-u da će EPS preći u AD u 2020. – razmatranje cena za 2018. do kraja avgusta

Vlasti-najavile-MMF-u-da-ce-EPS-preci-u-AD-u-2020.-–-razmatranje-cena-za-2018.-do-kraja-avgusta

Foto: EPS

Objavljeno

26.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Pravna forma JP Elektroprivreda Srbije (EPS) će biti promenjena u akcionarsko društvo (AD) u 2020. godini, dok će razmatranje cena električne energije za 2018. godinu biti završeno do kraja avgusta, uz pomoć Svetske banke, navodi se u dokumentaciji koju su vlasti Republike Srbije dostavile Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u vezi sa novim Instrumentom za koordinaciju politike (PCI).

Pravna forma JP EPS će preći u akcionarsko društvo u skladu sa tekućim procesom korporativnog restrukturiranja i finansijskom konsolidacijom, sa ciljem da se poboljša održivost kompanije i obezbedi profesionalni menadžment, navodi se u tekstu dostavljenom u vezi sa novim programom, koji je poznat i kao “čuvarkuća”, a koji je Bord izvršnih direktora MMF-a odobrio 18. jula.

“Nastavili smo da sprovodimo plan optimizacije radne snage za 2016-19. Angažovali smo Svetsku banku i EBRD [Evropska banka za obnovu i razvoj] da podrže naš plan unapređenja korporativnog upravljanja, menadžmenta i nabavke, kao i okvire za planiranje,” navodi se u tekstu koji su dostavile srpske vlasti.

Svetska banka je u martu odobrila Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća (PEPU DPL 2) u iznosu od 160,6 miliona evra, koji će podržati vladine napore u narednih nekoliko godina na podizanju efikasnosti i produktivnosti javne potrošnje kao i transformaciji sektora energetike i saobraćaja, uključujući EPS.

PEPU DPL 2 pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64% na kraju 2014. godine na 80% na kraju 2018., uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

U skladu sa cenovnom metodologijom za javnog snabdevača, približavanje cena će se meriti razlikom između cene za garantovano snabdevanje koju naplaćuje EPS i preovlađujućom regionalnom veleprodajnom cenom koja će se odrediti na osnovu podataka susednih berzi električnom energijom (Mađarska berza električne energije HUPX), navodi se u dokumentaciji na sajtu Svetske banke.

Među ciljevima ovog zajma je i da se poveća ukupan broj korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. (od čega su 27% domaćinstva sa ženskom glavom porodice) na 70.000 domaćinstava u 2018. (od čega je 30% domaćinstava sa ženskom glavom porodice).

Zajmom će se podržati nastojanja u EPS-u da se postigne optimalan broj zaposlenih uz cilj da se poveća nivo obučenosti zaposlenih u EPS-u, navodi se u saopštenju iz marta.

JP EPS je u 2017. godini ostvario neto dobit od 3,4 milijarde dinara, dok je neto dobit zavisnog pravnog lica EPS Distribucija, operatora distributivnog sistema, iznosila 2,4 milijarde dinara, navodi se u pojedinačnim revidiranim izveštajima dostupnim na sajtu EPS-a.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

damir miljevic energetska tranzicija intervju repcons

Energetska tranzicija nije pretnja za Zapadni Balkan, nego razvojna šansa

27 октобра 2021 - Damir Miljević, konsultant u oblasti energetske tranzicije, objasnio je za naš portal šta ova industrijska revolucija donosi i kako da te prilike iskoristimo za privredni razvoj

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove

Vucic Srbija zeli da ucestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Madjarskoj

Vučić: Srbija želi da učestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj

25 октобра 2021 - Srbija želi da da postane manjinski suvlasnik nuklearne elektrane u mađarskom gradu Pakš

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman da plati više za ekološku rekonstrukciju, samo da obezbedi dovoljno struje

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje