Električna energija

Vlasti najavile MMF-u da će EPS preći u AD u 2020. – razmatranje cena za 2018. do kraja avgusta

Vlasti-najavile-MMF-u-da-ce-EPS-preci-u-AD-u-2020.-–-razmatranje-cena-za-2018.-do-kraja-avgusta

Foto: EPS

Objavljeno

26.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Pravna forma JP Elektroprivreda Srbije (EPS) će biti promenjena u akcionarsko društvo (AD) u 2020. godini, dok će razmatranje cena električne energije za 2018. godinu biti završeno do kraja avgusta, uz pomoć Svetske banke, navodi se u dokumentaciji koju su vlasti Republike Srbije dostavile Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u vezi sa novim Instrumentom za koordinaciju politike (PCI).

Pravna forma JP EPS će preći u akcionarsko društvo u skladu sa tekućim procesom korporativnog restrukturiranja i finansijskom konsolidacijom, sa ciljem da se poboljša održivost kompanije i obezbedi profesionalni menadžment, navodi se u tekstu dostavljenom u vezi sa novim programom, koji je poznat i kao “čuvarkuća”, a koji je Bord izvršnih direktora MMF-a odobrio 18. jula.

“Nastavili smo da sprovodimo plan optimizacije radne snage za 2016-19. Angažovali smo Svetsku banku i EBRD [Evropska banka za obnovu i razvoj] da podrže naš plan unapređenja korporativnog upravljanja, menadžmenta i nabavke, kao i okvire za planiranje,” navodi se u tekstu koji su dostavile srpske vlasti.

Svetska banka je u martu odobrila Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća (PEPU DPL 2) u iznosu od 160,6 miliona evra, koji će podržati vladine napore u narednih nekoliko godina na podizanju efikasnosti i produktivnosti javne potrošnje kao i transformaciji sektora energetike i saobraćaja, uključujući EPS.

PEPU DPL 2 pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64% na kraju 2014. godine na 80% na kraju 2018., uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

U skladu sa cenovnom metodologijom za javnog snabdevača, približavanje cena će se meriti razlikom između cene za garantovano snabdevanje koju naplaćuje EPS i preovlađujućom regionalnom veleprodajnom cenom koja će se odrediti na osnovu podataka susednih berzi električnom energijom (Mađarska berza električne energije HUPX), navodi se u dokumentaciji na sajtu Svetske banke.

Među ciljevima ovog zajma je i da se poveća ukupan broj korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. (od čega su 27% domaćinstva sa ženskom glavom porodice) na 70.000 domaćinstava u 2018. (od čega je 30% domaćinstava sa ženskom glavom porodice).

Zajmom će se podržati nastojanja u EPS-u da se postigne optimalan broj zaposlenih uz cilj da se poveća nivo obučenosti zaposlenih u EPS-u, navodi se u saopštenju iz marta.

JP EPS je u 2017. godini ostvario neto dobit od 3,4 milijarde dinara, dok je neto dobit zavisnog pravnog lica EPS Distribucija, operatora distributivnog sistema, iznosila 2,4 milijarde dinara, navodi se u pojedinačnim revidiranim izveštajima dostupnim na sajtu EPS-a.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. jul 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

26. jul 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. jul 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

26. jul 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.