Električna energija

Kredit Svetske banke podrška i povećanju cena električne energije u Srbiji

Kredit Svetske banke podrska i povecanju cena elektricne energije u Srbiji

Photo: worldbank.org

Objavljeno

10.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kredit Svetske banke (SB) od 160,6 miliona evra, odobren Srbiji, podržaće Elektroprivredu Srbije (EPS), između ostalog, i u približavanju trenutne cene električne energije za garantovano snabdevanje, koja se odnosi i na domaćinstva, tržišnoj ceni.

Procenat i datum povećanja cene nisu određeni.

Reč je o tri kredita, koja je Srbiji 20. marta odobrio Odbor izvršnih direktora SB u iznosu od 225,7 miliona evra kao podršku naporima Vlade Srbije da poboljša upravljanje javnim rashodima, da energetske i transportne državne kompanije učini efikasnijim i finansijski održivim i da unapredi zdravstvenu zaštitu svojih građana.

Drugi kredit za politku javnih rashoda i razvoj državnih kompanija (PEPU DPL 2) od 160,6 miliona evra podržaće, kako se navodi u saopštenju SB, višegodišnje napore Vlade Srbije da poveća efikasnosti i efektivnost javne potrošnje, kao i da transformiše energetski i transportni sektor.

„PEPU DPL 2 će pomoći da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018, uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije“, navodi se u saopštenju SB.

U dokumetu koji objašnjava Drugi kredit za politku javnih rashoda i razvoj državnih kompanija, navodi se da će povećanje tarifa za električnu energiju poboljšati energetsku efikasnost.

„Podržavanje povećanja tarifa za električnu energiju, što će pomoći ispravljanju iskrivljenih cenovnih signala, će verovatno doneti ekološku korist kroz poboljšanu energetsku efikasnost. Potrošnja energije i emisije CO2 su u Srbiji visoki, u poređenju sa drugim zemljama jugoistočne Evrope, s obzirom na veliki udeo fosilnih goriva (posebno lignita) u energetskom miksu. Postepeno prilagođavanje cena električne energije za domaćinstva, mala i srednja preduzeća stvoriće podsticaje za efikasnije korišćenje električne energije, uključujući i obeshrabrivanje njene upotrebe za grejanje, a time i obezbeđivanje potencijalnih pogodnosti za ublažavanje klimatskih promena“, navodi se u dokumentu SB.

Među ciljevima PEPU DPL 2 je, takođe, i povećanje broja korisnika programa Energetski zaštićenog odnosno ugroženog kupca, sa 60.600 domaćinstava u 2014. godini na 70.000 u 2018. (od čega je 30 odsto domaćinstava koje vode žene). Kredit će podržati i nastojanja EPS-a da optimizuje svoju radnu snagu u cilju povećanja nivoa obrazovanja, kao i aktivnosti Srbijagasa i železničkih kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski